Niğde genelinde 23 Belde 30 Mart Mahalli İdareler seçiminin ardından, köye dönüştü.


 Haber: Selim GÖKEL

Yeni oluşan 23 Köy için muhtarlar da seçildi. Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile İlk aşamada Fertek Kasabası Mahalle olarak belirlenmiş, Niğde Belediyesi Meclisinden de bu konuda karar çıkmış ve Fertek Mahalle olmuştu. Ancak sitemiz yazarı Adnan Yarar ve Ankara Fertekliler Derneği köy olması konusunda girişimde bulundu. Bu girişimlerin ardından  Yüksek Seçim Kurulu, Fertek Kasabasının mahalle değil köy olmasında karar vermişti.

Fertek ile birlikte Niğde’de 23 Belde köye dönüştü ve geçtiğimiz yerel seçimlerde muhtarları da seçildi.

Bu konuda Niğde Valisi başkanlığında geçtiğimiz yıl bir komisyon kurulmuştu. Kapanan belediyelerin personeli, her türlü taşınır, taşınmaz malları, hak ve alacaklı, borçları Niğde İl Özel idaresine devredilmesi kararlaştırılmıştı.

Kapanan Belediyelerin memur ve işçi personeli  başta İl Özel İdaresi olmak üzere çeşitli kurumlara  yerleştiriliyor. Kurulan komisyon marifeti ile taşınır ve taşımaz malların bir kısmı köy tüzel kişiliğine bırakılırken, bir kısmı ise İl Özel İdaresine devrediliyor.

Kapanan Beldelerin Belediye iken yürütülen hizmetleri, İl Özel İdaresi ve seçilen muhtarlar işbirliği ile yürütülecek. Bu bölgelerin köye dönüşmesine rağmen, geçmişten gelen şehir kültürünün de göz ardı edilemeyeceği ve hizmet konusunda diğer köylere nazaran şanslı oldukları, yıllardır sürdürülen bazı belediye uygulamalarının da devam edebileceği öğrenildi.

Geçtiğimiz gün, Köye dönüşen diğer belediyeler gibi,  Kılan Belediyesinde çöp traktörü ve cenaze aracı hariç diğer iş makineleri ve taşınır mallar İl Özel İdaresi tarafından teslim alındı.

Belediye iken köye dönüşen Darboğaz Köyü’nün yeni seçilen Muhtarı Durmuş Güven’in talebi ile daha önce Belediye ye ait iş makineleri ile götürülmezden önce köyde bulunan Kiraz Alım Merkezinin etrafı genişletildi. Bazı yolların genişletilmesinin ardından iş makineleri  İl Özel İdaresi tarafından teslim alındı.

6360 sayılı kanun gereğince Niğde’de kapatılan belde belediyeleri şunlar.

Altunhisar İlçesine bağlı : Çömlekçi, Ulukışla, Yakacık, Yeşilyurt

Bor İlçesine bağlı : Karanlıkdere  ve Kızılca

Çamardı İlçesine bağlı : Bademdere ve Burç

Çiftlik İlçesine bağlı : Kitreli

Niğde merkeze bağlı :Çavdarlı, Çayırlı, Dikilitaş, Elmalı, Hacıbeyli, İçmeli, Kayırlı, Koyunlu, Ovacık,  Fertek 

Ulukışla İlçesine bağlı ; Çiftehan, Darboğaz, Yeniyıldız, Kılan,

KAPANAN BELEDİYELER TOPLANTI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

 

 Fotoğraf: Tarbaz.com

Editör: TE Bilişim