CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yönelttiği Kadın Konukevleri ile ilgili yazılı sorular yanıtlandı.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Ülkemizde kaç kadın konukevi vardır? Halen toplam kaç kişi konukevlerindedir?” sorularına Bakan Dr. Fatma Betül Sayan Kaya imzası ile verilen yanıtta şöyle denildi: “Nisan 2016 tarihi itibariyle, ülke genelinde, Bakanlığımıza bağlı 101 kadın konukevi, 2647 yerel yönetimlere bağlı 32 kadın konukevi 741 kapasiteli, sivil toplum kuruluşlarına bağlı 4 kadın konukevi 45 kapasiteli olmak üzere, toplam 137 kadın konukevi 3.433 kapasiteli hizmet vermektedir. 19.04.2016 tarihi itibariyle Bakanlığımıza bağlı kadın konukevlerinden, 1.286 kadın ve 588 çocuk olmak üzere toplam 1.874 kişi hizmet almaktadır “.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Hangi illerde Kadın Konukevi bulunmadığı yönündeki sorusunu da yanıtlayan Bakan Kaya, “Nisan 2016 tarihi itibariyle Niğde ve Bitlis olmak üzere iki ilimizde kadın konukevi bulunmamaktadır. Söz konusu illerde, barınma talebi ile başvuran şiddet mağduru kadınların taleplerini karşılanması için ilk kabul birikimi oluşturulmuştur. Burada yapılan ilk müdahale ve değerlendirme sonrasında durumlarına uygun illerde bulunan kadın konukevlerine nakilleri gerçekleştirilmektedir. Niğde ve Bitlis İllerinde, kadın konukevi açılması için çalışmalar devam etmektedir ”dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Kadın Konukevinde kalır iken son beş yılda cinayete kurban giden kadın var mı” sorusuna ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, son beş yılda kadın konukevinde hizmet almakta iken cinayete kurban giden kadın bulunmadığını belirtti. Gürer’in yeterli denetim yapılıp yapılmadığı sorusunu da Bakan şöyle yanıtladı: “Bakanlığımızca açılış izni verilen kadın konukevleri Denetim Hizmetleri Başkanlığı tarafından belirlenen süre ve aralıklarla genel denetimleri yapılmakta olup ayrıca alınan ihbar ve şikâyetler doğrultusunda araştırma, inceleme ve soruşturma yapılarak, düzenlenen raporlar gereği yapılmak üzere ilgili birimlere intikal ettirilmektedir. Kadın konukevleri Bakanlığımız Denetim Hizmetleri Başkanlığının rutin denetimlerin yanı sıra Bakanlığımız yetkilileri ile Valilikler ve il Müdürlüklerimizce denetlenmektedir. Belediyeler, İl Özel İdareleri ve sivil toplum kuruluşlarına ait kadın konukevlerinin denetimi ise ilgili mevzuatları çerçevesinde yapılır ”denildi.



 
 
Editör: TE Bilişim