Türkiye’de solcu olmak “rüzgara karşı yürümek” gibi… İç Anadolu’da ise, “akıntıya karşı kürek çekmek” gibi…

2011 seçimlerine göre, bu seçimde CHP, Karaman, Aksaray, Kırşehir gibi çevre illerde yüzde olarak 6-7 puan düştü ama Niğde’de 21,50’den 21,39’a düştü, yani hemen hemen Türkiye genelindeki gibi  aynı oranda kaldı. Niğde'de  41 bine yakın oy aldı. CHP’nin talihsizliği Milliyetçi Partilerin  ülke genelinde birbirlerini tırmandırması oldu.

Doğan Şafak, başarılı bir muhalefet milletvekili profili çizdi. Niğde’nin sorunlarına hakim, bilgi sahibi… Sadece seçim döneminde değil, hiçbir zaman alanları boş bırakmadı. Ama MHP’nin İç Anadolu’daki rüzgarına yenildi. Kendine güvenine yenildi.

CHP’de çok eksik vardı. CHP gibi örgütçü bir partinin Niğde’de güçlü bir STK’sı yok. Üniversite gençliğini de kapsayan şekilde gençlik teşkilatı veya derneği  yok.  Eski yeni parti çevresinden ekabil isimler seçim bürosunda  yok. Olanların da gövdesi orada ruhu başta yerdeydi. Süreç çokta iyi yönetilemedi. Heyecan yoktu, CHP’nin iyi becerdiği şov yoktu.   Olan bir şey vardı… Oda yorgun ve isteksiz parti(li)...

CHP’nin güçlü olduğu belde ve ilçeler ile Belediye Başkanlıklarının olduğu beldelerde de kayda değer oy alınamadı. Sadece Kemerhisar hariç… Beldelerde köylerde hadi AKP’yi geçemezdiniz ama bölgenin yabancısı MHP adayını  bile geçemedi. CHP Niğde’de bir renkti. Her gün kartona yazdığı sloganlarla parti önünde heykel gibi duran, gelene gidene okutan  Ozan Kazım Bükülmez’de bir renkti ama tek renkti. Her partiye bir Ozan Kazım lazım.

CHP’yi erken seçim değil ancak koalisyon Niğde’de tekrar diri-iri tutabilir!

CHP konusunu Sayın Şafak’ın seçim değerlendirmesi ardından bana söylediği son sözü ile bitirelim.

“Bu Türkü Burada Bitmez…”

***

HDP’ye gelince…

Bu seçimde Türkiye’de tek başarılı parti var oda küresel! HDP.

Niğde’de ise tek başarısız parti yine HDP.

Niğde’de 2 bin 274 oy aldı. Niğde’deki potansiyel oylarına ulaşamadılar. Türkiye partisini geçtik, kökene yönelik oy bile çok düşük.  Seçim bürosu girişimleri oldu tut(a)madılar. Mobil seçim bürosu düşünceleri gerçekleş(e)medi. Nokta atışı yaptılar ancak sonuç olumlu olmadı.

Ürkek ve korkak davrandılar, şaşırttılar…  Elbette, Niğde’nin siyasi yapısından kaynaklı olabilir. 1 Mayıs da yaşanan olaylardan dolayı tereddüt edilmiş olabilir. Veya barajı geçeceklerinden emin olduklarından olabilir.

HDP’nin Niğde’de siyaset yapması her geçen gün zorlaşıyor. Koalisyon veya MHP’ye ülke genelinde bir temas-atraksiyon yapılması Niğde’de bu partiyi rahatlatabilir.

İki kere Borhaber.net’i ziyaret ettiler, ama Niğdeliye izah edecekleri daha  çok şey var.

***

Niğde’de teşkilatlı olan Milli İttifak, Vatan Partisi, Merkez Partisi, Anadolu Partisi ve Hüda-Par varlık gösteremedi.

Büyük Birlik Partisi ve Saadet Partisi’nden oluşan Milli İttifak’da tutmadı. MHP’nin katılımı düşüncesi ile yola çıkıldı MHP’den renk göremeyince  düşünce kadük kaldı.

Niğde’de seçim çalışması sadece Saadet Partisi aday ve teşkilatına kaldı. Onlarda baraj fobisinin altında kaldılar. Türkiye’de 5. Parti, Niğde’de 4. Parti oldular. Yüzde 2 küsür ile varlık gösteremediler…

Doğu Perinçek’in Vatan Partisi’de Niğde’de yerleşik, tanınan  iyi adayları olmasına rağmen beklentilere cevap veremedi.