CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in Bütçe görüşmelerinde  Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya sorduğu soruları Bakan yanıtladı. 

  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde Kalesi ve çevresinin tarihsel dokusuna uygun değer bulması Niğde İlinde gelecekte Turizmin artmasının da yolunu açacaktır”dedi.

Ömer Fethi Gürer Bakan’a şu soruyu yöneltti: “2017 yılında Niğde Kalesi ve çevresi kurtarılarak bir kentsel, yapısal dönüşüm gerçekleştirilecek mi?”

Bakan Nabi Avcı konu ile ilgili şu bilgiyi verdi: “Niğde İli, merkez, 629 ada, 20 parselde yer alan mülkiyeti Hazine'ye ait Niğde Kalesi Maliye Bakanlığının 12/02/1987 tarihli ve 5354 sayılı yazısı ile kale olarak kullanılmak üzere Bakanlığımıza tahsis edilmiştir.

Niğde Kalesi Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 15/07/1978 tarihli kararı ile tescilli olup, I. Derece Arkeolojik ve Kentsel Sit Alanı içerisinde kalmaktadır. Kentsel ve arkeolojik sit alanına ilişkin hazırlanan Kale ve Eskisaray Mahallesi Koruma Amaçlı İmar Plan Nevşehir Koruma Kurulu'nun 13/07/2000 tarihli kararı ile uygun bulunmuştur. Niğde Kalesi Sungurbey Camii karşısındaki sur duvarının onarımına ilişkin hazırlanan rölöve ve restorasyon projesi Nevşehir Koruma Bölge Kurulu'nun 16/12/2005 tarihli kararı ile uygun bulunmuştur. Farklı tarihlerde Kale'ye ilişkin Kurul Müdürlüğünce verilmiş olan basit onarım izinleri bulunmaktadır.

Söz konusu Kale ve çevresine ilişkin Koruma Kurulu Müdürlüğüne iletilen başvurular 2863 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmektedir.”

Editör: TE Bilişim