CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, 2014 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına ayrılan bütçe üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşma yaptı.


CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Konya Ovasının kuruluşundan, amacına kadar tarihi sürecinden şöyle bahsetti; “
Konya Ovası Projesi; 1907 yılında çalışmalarına başlanmış, 1913 yılında tamamlanmıştır. Bu büyük proje o dönemde dünyanın önde gelen projeleri arasında yer almıştır. Ülkemizin ilk resmi sulama projesi olan ve GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olma özelliğini taşıyan, DSİ tarafından uygulanmaya başlanan projelere Konya Ovaları Projeleri denilmiştir. Bir bölgenin, hele su yetersizliği olan bir bölgenin, tek başına tarımla kalkınmasının zor olacağından ve mevcut projeleri farklı kurumların yürütmesi nedeniyle koordinasyon sağlanması gerektiğinden, bölgedeki proje uygulamalarını koordine edip, izleme ve değerlendirme görevini yürütecek bir yapıya ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla 2011 yılında KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulmuştur. KOP İdaresi’nin kurulmasıyla, tarım ve sulama yanında diğer sektörleri de içeren kapsamlı, bütünleşik ve çok sektörlü bir bölgesel kalkınma projesi amaçlanmaktadır. KOP; Konya, Aksaray, Karaman, Niğde illerini kapsamaktadır” dedi.

 KOP Dahilinde Niğde Ve Diğer İllere Ciddi Bir Yatırım Yapılmadı !!!

CHP’li Şafak konuşmasında, AK Parti hükümetinin KOP kapsamında ve tarımda izlediği yanlış politikalara değinirken, Niğde’ye ciddi bir yatırım yapılmadığının altını çizdi.

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “KOP projesi, tarihi süreçte dünyanın önde gelen projeleri olma özelliğini yitirmeye başlamıştır. 60. Hükümet döneminde Niğde milletvekilleri bu projenin toplam maliyetinin 1 milyar lira olduğunu söyleyerek, bunun yüzde 9,5 oranının Niğde’ye yatırım olarak geleceğini söylemişlerdir. KOP dâhilinde Niğde ve diğer illere henüz ciddi bir yatırım gelmemiştir” dedi.

Kral Çıplak !

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, KOP Projesindeki eksiklikleri ve hükümetin yanlış tutumunu eleştirirken, KOP Başkanı’nın basına verdiği demeçlerden örneklerle konuşmasına devam ederken, çiftçinin borçlarından, para etmeyen tarım ürünlerinden, su rezervlerinin yetersizliğinden söz etti…

Doğan Şafak, “ Türkiye’nin tarım ambarı sayılan Konya Ovası’nın su rezervleri hızla tükenmektedir. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı kendi ağzıyla basına vermiş olduğu demeçte ‘kral çıplak’ demiştir. KOP’un önemli bölümü ve bölge illeri kuru tarım yapmaktadırlar. Sertifikalı buğday ve arpa üretip satmaktadırlar. Çiftçimizin en büyük sıkıntılarından biri, gelirlerinin sulu tarım yapanlara oranla çok daha az olmasıdır. Diğer çiftçilerin elektrik borçlarından dolayı hayatları felç olmuştur.  Yeraltı sulamalarında, tarımda kullanılan enerji fiyatlarının, bu hükümet döneminde maliyetleri tahammül boyutlarını aşmıştır. 140 bin tarımsal sulama abonesinin  %80’ninin MEDAŞ ve enerji şirketlerine borcu vardır. Toplam borç; faizi ile birlikte, 2,5 milyar liranın üzerindedir. %40’nın elektriği kesik durumdadır. Türkiye’nin ekili alanlarının %75’ini tahıl ürünleri kaplamaktadır. Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf. Bu ürünler para etmemektedir.  Ayrıca KOP bölgesinde ağırlıklı olarak üretilen pancar, lahana, ayçiçeği gibi ürünlerde artık köylüye gelir getirmemektedir.  Bu bölgede ürün dokusunun değiştirilmesi konusunda da ilgili makamlarla koordineli çalışmak gerekmektedir. Türkiye bu hükümet dönemin de; Türkiye’nin yüzölçümü bakımından  ikinci büyük ili olan Ankara’nın yüzölçümü kadar, 2,5 milyon hektar alanı tarımda işlemekten vazgeçmiştir.  Yanlış politikalar sonucu boş bırakılan tarım alanı büyüklüğü ise; ülkemizdeki 8 ilin toplam alanını geçmiştir. Toplam 20 bin km2’dir. 2002 yılında tarımdan geçimini sağlayan çiftçi, üretici sayısı, 7 milyon 400 bin iken; 2012 yılı itibarı ile bu rakam 5 milyon civarındadır.  Yani 2 milyon üretici, üretimden elini çekerek göç etmiştir” dedi.

Tedbir Alınmadığı Takdirde 30 Yıl İçinde Bölgedeki Yer Altı Suları Bitecek!

CHP’li Şafak konuşmasına çok önemli noktaların altını çizerek devam etti.

Şafak, “Karapınar’a yapılacağı duyurulan termik santralle ilgili toplam su ihtiyacının 2 milyar tondan fazla olduğu belirtiliyor. Buna karşılık Konya Havzası’nda 1,5 milyar tondan fazla su yok. KOP bölgesinde yatırım yapılırken bütün bu çelişkiler, sorunlarda dikkate alınarak yapılmalıdır. DSİ’nin tahminlerine göre; Mavi Tünel projesiyle Konya Ovası’nda 220 bin hektar alan daha sulu tarım yapma imkânı olacağı söylenmektedir. Bu hesaba göre; proje sonrasında bile ovada en fazla 1,1 milyon hektar sulu tarım yapılabilecektir. Geriye kalan büyük bölümü, yani 1,9 milyon hektar alan kuru tarım yapmaya devam edecektir. Mavi Tünel, Konya Ovası’nı suya doyuracak bir proje değildir. Bölgenin tarımsal geleceğini planlarken bu gerçeği göz ardı etmemek gerekiyor. KOP 10 yıl boyunca Konya ovasının zaten sulak olan güneyini kapsamaktadır. Oysaki, Konya-Ankara istikametindeki arazilerin; Konya-Aksaray ve Konya-Ereğli, Niğde istikametini kapsaması daha doğru olacaktır. Mavi Tünel denince, genel algı ovanın bütün su ihtiyacını karşılayacağı yönündedir. Kurumun başındaki yetkililer, ovanın ‘tedbir alınmadığı takdirde 30 yıl içinde bölgedeki yer altı sularının biteceği uyarısını yapıyor’. Fakat konuyla ilgili DSİ her hangi bir tedbir almamaktadır. Ayrıca KOP Başkanı; “DSİ’nin Mavi Tünel’le ilgili 220 bin metreküp alan sulaması tahminini çok iyimser buluyor. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda; bölgede sulu tarım yapılabilen alanın yüzde 33’ü geçmeyeceğini hatırlatıyor. Bu tabloya karşılık, ovada sulu tarıma yönelişin artmasının, çok fazla su isteyen tarım ürünlerinin öne çıkması ile bunların katma değerinin çok daha yüksek olduğunu ve bölgenin en büyük çelişkisinin, ironik bir durumda olduğunu itiraf ediyor. Bunun için Konya ve çevresiyle ilgili yapılması gereken en önemli proje, Mavi Tünel gibi çalışmalarla bölgenin su miktarını biraz daha artırmak değil, kapsamlı bir kırsal kalkınma programı hazırlayarak bunu uygulamaya geçirmektir” dedi.

Orman Ve Su İşleri Bakanı Önergeme , Tarıma Göre Su Değil, Suya Göre Tarım Yapılacak Şeklinde Cevap Verdi….

Doğan Şafak konuşmasında, 27 Aralık 2012 yılında Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nun soru önergesine verdiği cevaptan bahsederken, Bakanın Konya Kapalı Havzası rasat kuyularında ölçülen yeraltı suyu seviyelerinden elde edilen neticelere göre herhangi bir tedbir alınmadığını şeklindeki cevabının altını çizdi….     

   

Şafak konuşmasına şöyle devam etti; “27 Aralık 2012 yılında Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nun soru önergeme verdiği cevapta;          Konya Ovasındaki sulamada kullanılacak su miktarı için Konya Eylem Planı hazırlandığını, bu planda Konya Ovasının yer altı suyu rezervinin hesaplandığını ve buna karşılık sulanabilir alanların belirlendiğini belirterek,                    “tarıma göre su değil, suya göre tarım yapılmasının” zorunlu hale geldiğini belirtmiştir. Ayrıca Sayın Bakan, yeraltı suyu kullanımının en yoğun olduğu Konya Kapalı Havzası rasat kuyularında ölçülen yeraltı suyu seviyelerinden elde edilen neticelere göre herhangi bir tedbir alınmadığını da dile getirmiştir. KOP’un birçok sorununun olduğunu bilmemize rağmen, ayrılan bütçenin yetersizliğini belirtir, programın revize edilmesinin altını çizer, yüce meclisi saygıyla selamlarım” dedi.


 

Editör: TE Bilişim