Şehrin Derbent girişinde mezarlık duvarına yapılan rölyef çalışması 4 metre yüksekliğinde ve 40 metre uzunluğunda. 
Derbent girişinde şehir mezarlığı duvarına Niğde Belediyesi tarafından yaptırılan rölyef çalışmasından önce, mezarlık istinat duvarının yapılması sağlandı. 60 metre uzunluğunda 6 metre yükseklinde yapılan duvarın inşasının tamamlanmasının ardından sanat eseri, Medeniyetlerin Yaşatıldığı Şehir panoraması işlendi. 
Niğde’nin tanıtımı için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren Niğde Belediyesi daha önce hazırlattığı kolaj çalışması ile şehrin tanıtımına büyük katkı sağlamıştı. Medeniyetlerin Yaşatıldığı Şehir panoramasında yer alan tarihi eserlerin şehir girişine kabartma olarak yerleştirildiğini gören vatandaşlar ise memnuniyetlerini dile getirerek, panorama çalışmasının şehre çok yakıştığını ifade ettiler.  Niğdeliler ayrıca şehirde ki tarihi eserlerin herkes tarafından görülmesi gerektiğini de ifade ettiler. 
Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın şehrin tanıtımı için hazırlattığı kolaj çalışmasını ziyaret ettiği kurum ve kuruluşlara hediye ederek Niğde’nin tarihi eserlerinin ve özelliğinin gündeme gelmesinde önemli rol oynadığını belirten halk, şehir girişinde duvara işlenen rölyef ile tanıtım çabalarının perçinlendiğini ifade ettiler. 
Uygulama alanının şehir girişi olması ve alanın yaya ve araçla seyir halindeyken görülmesi nedeniyle, tasarımda Niğde’deki tarihi mekanların rölyefi yapılarak net ve kolay anlaşılır olması sağlandı.  
Niğde toprakları üzerinde yüzyıllardır yaşayan kültürlerin farklı özellikteki yapı ve kültür birikimlerini harmanlayarak bir şehir panoraması oluşturmak ve turizm değerlerine yeni bir değer katmak amacı ile 40m x 4 m ebadında ki bir alan üzerinde uygulanan projenin başına ve sonuna 5m x 4m ebadında Niğde’yi temsilen Belediye logosu uygulanarak orta kısmına 30 m x 4 m ebadında rölyefi yerleştirildi. 
Projedeki simgeler farklı medeniyet ve kültürlerin değerleri bir araya getirilerek bir bütün oluşturularak, bütün içerisinde her birinin önemi ayrı ayrı vurgulandı. Kompozisyonun başında ve sonunda Niğde’yi temsil eden Niğde Belediyesi logosu ve bu logonun üstünde Selçuklu tarzı motifler kullanıldı. Alt bölümde ise Niğde’yi mesken edinmiş kültürlerin genel malzemesi olan taş ve kaya kabartma kullanıldı. 
Panorama rölyefin ilk başlangıcı Niğde’nin simgesi haline gelen Saat Kulesi. Bunun hemen yanında kapı portelindeki taş işçiliği ile göz dolduran Akmedrese yer alıyor. O nedenle rölyefin bu kısmında portalden bir detay zoom yapılarak izleyicinin daha derin bir gözle bu zarif bezemelere odaklanması da sağlandı. 
Akmedresenin hemen gerisinde Rum kilisesine yer verilen panoramada, geri planı kaplayan dağlar yürüyüş vadileriyle tırmanma sporuyla ünlenmiş olan Demirkazık dağları olarak yer aldı. Demirkazık dağlarının hemen aşağısında Niğde Kalesi ve Alaaddin Camii portaline işlenmiş gizli kız figürü ile yer alıyor. Portalin kenarlarında yine kapı süslemeleri detaylı olarak işlendiği göze çarpan rölyefte Hüdavent Hatun Kümbeti  portalin hemen sağ tarafına işlenmiş
 
Editör: TE Bilişim