Niğde, Avrupa ve Türkiye’nin elma deposu olmak için yatırımcıyı bekliyor.


AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, yeni teşvik sisteminde 5. Bölgede yer alarak cazip bir yatırım adresi haline gelen Niğde’nin Avrupa’nın ve Türkiye’nin elma deposu olması için her koşula sahip olduğunu belirterek yatırımcıları Niğde’ye davet etti.


Değişen dünya talebi ve özellikle orman vasfını yitirmiş arazilerinin ağaçlandırmaya dönük kiralanabilmesine ilişkin düzenleme yerli ve yabancı yatırımları meyve bahçesi yatırımına sevk ediyor. İşte gelişen meyve suyu endüstrisi ile birlikte son yılların gözde yatırım alanlarından biri olan meyve bahçeciliğinde elma gittikçe yükselen bir ürün oldu. Elma yatırımları açısından da Niğde’nin iklim, arazi yapısı ve sektör açısından cazip bir bölge olduğunu söyleyen Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, yabancı ve yerli holdingin gözdesi haline gelen Niğde’nin son yıllarda büyüyen meyve suyu sanayisi ve tarıma olan ilginin farklı trendlerini ortaya çıkaran dev yatırımlara ev sahipliği yaptığını belirtiyor. Niğde’de büyük meyve bahçeciliği yatırımlarında talep odaklı gelişimin hız kazandığının altını çizen Kavaklıoğlu, organik tarımda İzmir’den sonra ikinci büyük üretici haline gelen Niğde’nin Avrupa’nın ve Türkiye’nin meyve bahçesi haline gelmesi için her şeyin hazır olduğunu ifade ediyor.  Niğde’ye yatırım yapmak isteyenlere iç piyasadaki hızlı talep artışı ve ihracat şansının büyük fırsatlar sunduğunu kaydeden Kavaklıoğlu, yatırımcıları Niğde’ye davet ediyor.

Yatırımlara ciddi devlet desteği var

Sektörde artan yaş meyve sebze ihracatı ile birlikte meyve suyu sanayinin gelişimine paralel olarak sofralık ve sanayi tipi elma yatırımları ön plana çıkmaya başladı. Kavaklıoğlu burada Niğde’nin önemi açıkça görüldüğünü belirtiyor. Zira iklimi ve coğrafyasının yanı sıra arazi yapısı ve yatırımcıların önünü açan koşullar ile yatırımcıların gözdesi. İtalyan ortaklı ÜniTarım, Çekok Grup ve Sas, Cıngıllıoğlu Tarım, Ercanlar, Niğtaş bu bölgede binlerce dönümlük elma bahçeleri kuran şirketlerden bazıları. Elma fidesi satışındaki artış Niğde’de elma alanındaki ciddi bahçe faaliyetlerinin göstergesi olarak görülüyor.

Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından meyve bahçeciliğine önemli destekler var. Sertifikalı fidan kullanarak, en az 5 dönüm yarı bodur ve tam bodur meyve fidanları ile kapama bahçe tesis eden çiftçilere dönüme 150 TL, diğer meyve fidanları ile en az 10 dönüm kapama bahçe tesis eden çiftçilere de dönüme 100 TL hibe şeklinde destek söz konusu. Bodur veya yarı bodur meyve fidanları ile bahçesi kuranlar için yatırımcıya ait en az 5 dönüm, diğer meyve fidanları ile bahçe kurulacak yatırımcılar içinse en az 10 dönüm tapulu arazi sahibi olma koşulu aranıyor.

Uzmanlarca da elmanın, iç ve dış pazarın isteklerine, dünyanın geçerli rekabet koşullarına uygun iyi bir yatırım ürünü olarak görüldüğünü ifade eden Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu sözlerini Niğde’nin bu yönde yatırımlar için ideal bir bölge olduğunu, Avrupa ve Türkiye’nin elma deposu olmak için yatırımcıları beklediklerini söyleyerek tamamladı.





 

Editör: TE Bilişim