CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanıtlanması istemiyle, “Niğde-Ankara arası otoyol çalışmalarında 2018 yılında Niğde il sınırları içerisinde toprak işleri ve sanat yapıları için yapılması planlanan bir çalışma var mıdır? Varsa hangi bölümde yapılması planlanmıştır? Bu planlamaya ne kadar ödenek ayrılmıştır? Bu ödeneğin ne kadarı kullanılmıştır? 2019 yılı için Niğde-Ankara otoyol inşaatında Niğde başlangıç bölümüne ayrılan ödenek var mıdır? Varsa bu ödenek ne kadardır? Planlanan hangi hizmet için ayrılmıştır. Ayrılan ödenek ile ilgili hangi hizmet bu bütçe yılında, yüzde kaç oranında gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir? Niğde-Ankara otoyol projesinde Gölbaşı bölümü hariç diğer bölümlerde 2019 yılı için çalışma faaliyetleri başlamış mıdır? Bu bölümler için bütçede ayrılan ödenek miktarı ne kadardır? Yap işlet modeli gereği ihale alan firmalar bu bölümlerde çalışma faaliyetlerine başlamışlar mıdır? Firmalar çalışma faaliyetlerine başladıysa hangi bölümlerde hangi çalışmaları yapmaya başlamışlardır? Her hangi bir çalışma söz konusu değilse, çalışmanın başlamama sebebi nedir? Çalışmalar ne zaman başlayacaktır?” şeklindeki sorularını yöneltti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Ankara-Niğde Otoyolu Projesinin 330 km uzunluğunda olup 31 km'sinin ise Niğde il sınırları içerisinde yer aldığını ifade etti. Söz konusu otoyolun; Ankara'nın Gölbaşı ilçesinden başlayıp, Niğde Gölcük kavşağında sona ereceği bilgisini veren Turhan, “Otoyol tamamlandığında bağlantı yolu ile Kırşehir'e de ulaşım sağlayacaktır. Ankara-Niğde Otoyolunun yapılması ile Marmara, Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinin birbirine bağlantısı sağlanarak Avrasya bölgesinin en önemli ulaşım ağlarından Trans EuropenMotonvay (TEM) otoyolunun eksik kalmış olan Ankara-Niğde kesimi tamamlanmış olacaktır.

Yap-İşlet-Devret Modeli (YİD) yöntemi ile kredi sözleşmesi 07.06.2018 tarihinde imzalanan Ankara Niğde Otoyolu'nun 2018 yılı içerisinde bütün kesimlerinde inşaata başlamış olup YİD modeli ile yapıldığı için Bütçeden ödenek ayrılmamaktadır.

Sözleşmeye göre Ankara-Niğde Otoyolunun 38,7 km'sinin 2019 yılında, 139,3 km'sinin 2020 yılında, 152 km'sinin ise 2021 yılında tamamlanması hedeflenmektedir” yanıtını verdi.

Editör: TE Bilişim