CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak, Niğde’nin çözüm bekleyen sorunlarını sıraladı.

Havaalanından, yüksek hızlı trene, kapanan fabrikalardan, onarılmayan tarihi eserlere kadar onlarca soruna dikkat çeken Gürer, başta işsizlik olmak üzere, çiftçinin, esnafın ve toplumun tüm kesimlerinin yaşadığı sorunları tek tek sıraladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasına Niğde’nin, tarihi, doğası, kültürü, folkloruyla zengin bir il olduğuna işaret ederek başladı.

NİĞDE, AKP İKTİDARLARI DÖNEMİNDE HAK ETTİĞİ DESTEĞİ ALAMADI

22 yıllık AKP iktidarları döneminde Niğde’nin hak ettiği desteği alamadığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Son olarak, Kahramanmaraş depreminde Niğde'de ağır ve orta hasarlı 49 bina saptanmış, bine ulaşan bağımsız bölümün zarar gördüğü belirlenmiş ancak depremzedeler için bugüne kadar hiçbir yardım ve destek sağlanmamış. Vermiş olduğumuz kanun teklifiyle ‘Niğde afet bölgesi kapsamına alınsın’ talebimiz de bugüne kadar gerçekleşmemiştir” diye konuştu.

KÖYLERDE ARAZİ SATIŞI, TEDİRGİNLİK YARATIYOR

Her fırsatta ziyaret ettiği Niğde’nin köylerinde tespit ettiği sorunları da Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında gündeme getiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçtiğimiz günlerde Niğde'de köyleri ziyaret ettim. Millî Emlak köylerdeki arazileri satışa çıkarmış, dağı taşı satıyorlar ama oranın köylüsüne değil, nereden olduğu belli olmayan, ihaleye giren kişiler arazi alıyor. Köylerde huzursuzluk atmış, yalnızca Bor ilçesinde 16 köyün arazileri bu yolla satılıyor. Bu satışlarda köylüler kaygılı çünkü diyorlar ki: ‘Burası bizim hakkımız, bize verilsin’, Köylüye verilmiyor, başkasına satılıyor” şeklinde konuştu.

ELEKTRİK BORÇLARI ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ

Enerji borçlarından dolayı haciz takibi başlatılan Orhanlı beldesindeki soruna da işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Burada enerji borçlarından dolayı çiftçiler hacze uğramış, çoğunun arazisine, traktörüne haciz gelmiş. Bunların mağduriyeti de devam ediyor çünkü yeraltından kuyu suları elektrikle çıkarılıyor. Enerji faturaları yüksek geldiği için, çiftçi ürettiğinden para kazanamadığından bu faturaları ödeyemiyor, onlar mağdur. Yine, kuyu suyu ruhsatlarının verilmesi için kanun teklifleri verdik, ruhsat verilmiyor. Ruhsat verilmediği için modern tarım yapabilmelerine yönelik yeraltı sularının çıkışıyla ilgili kredi de alamıyorlar. Sulamayı modern yöntemlerle yapmayınca su kayıpları da artıyor. Bir an önce köylerde kuyu ruhsatlarının verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PATATES DEPODA 2-3 LİRA MARKETTE 15 LİRA

Niğde’nin en önemli ürünlerinden biri olan patatesin depoda 2-3 lira iken, marketlerde 15 liradan satılmasını, ‘üretici kazanmıyor, vatandaş mağdur oluyor’ sözleriyle yorumlayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üretici ve tüketici kaybederken, kimin kazandığını sorguladığı konuşmasında “Niye tüketici de üretici de mağdur kılınıyor?” diye sordu.

KAMULAŞTIRMA YAPILMADAN DİKİLEN ELEKTRİK DİREKLERİ

Bor'da, tarlalarda şu anda kamulaştırma yapılmadan rastgele elektrik direklerinin dikilmeye başlandığına dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, tarlanın ortasına elektrik direği dikilerek tarım arazilerinin sorunlarının katlandığını belirtti.

KÖYLERDE GÖLET SORUNU

Köylere söz verildiği hâlde göletlerin yapılmadığına işaret eden Gürer, 22 yıldır yapılmayan göletlerin olduğuna dikkat çekerek, “ Halaç göleti yarım kalmış; Karanlıkdere'nin, Himmetli'nin, Tekneçukur'un, Emirler'in, Darboğaz'ın göletlerine her seçimden önce "Yapacağız." deniyor, sonrası kalıyor” dedi.

İŞSİZLİK HAT SAFHADA

Niğde'deki işsizlik sorununa da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl ağustos ayında 1 kişilik iş ilanına 1.948 kişi başvuruda bulundu. 2012 yılında nüfusu 2 binin altına düşen 23 kasabamız köy oldu, belediyeler kapandı, 5 belde de kapanma noktasında. Çamardı, Ulukışla gibi ilçelerimizde kasabalar da artık köy olduğu için belediye kalmadı” diye konuştu.

HAVAALANI, HIZLI TREN, IPARD…

Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Niğde’nin artık kronikleşmiş sorunlarına da vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakan Niğde'de kayıtlı çiftçi sayısını 14.429 olarak açıkladı ama 2 tane işleme tesisimiz var; patates, elma, lahana, kiraz, çavdar, fasulye işleyecek tesis yok. Havaalanı temeli 1996 yılında atıldı, her seçimden önce söz verildi, Niğde havaalanı yapılmadı. Niğde'de tıp fakültesi var ama Niğde tıp fakültesinin hastanesi yok. Niğde merkezin yüksek hızlı tren için hiçbir projede adı geçmiyor. Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi kapsamına 42 il alındı, Niğde alınmadı. Lisanslı depoculuk 42 ilde var, Niğde'de yok. 10 bin yıllık tarihimiz var, kültürümüz var, folklorumuz var, turizmde Niğde'nin adı yok. Bakan Dönmez'in 2018 yılında temelini attığı fabrikada "5 bin kişi çalışacak." diyorlardı; o gün bugündür, seçimden bu yana temel olarak kaldı, şu anda temel dahi artık yerinde yok. Birko en büyük iplik fabrikası kuruluşlarımızdan biriydi; o da kapandı, en önemli sanayi kuruluşumuzun kapanışını da bu siyasi iktidar seyretti” şeklinde konuştu.

HER SEÇİM ÖNCESİ PETROL BULUNUYOR

AMA 22 YILDIR HİÇ PETROL ÇIKMADI

Her seçim öncesinde AKP’nin Niğde’de petrol bulunduğuna yönelik iddialarına da yer veren Gürer, “Her seçimden önce Niğde'de petrol bulunur, yirmi iki yıldır Niğde'de ortaya petrol de çıkmadı” dedi.

ZAMANINDA BİTEN YATIRIM YOK

Niğde'de zamanında biten doğru dürüst hiçbir olmadığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Bir camimiz var, Sungurbey Cami, İlhanlılar'dankalma, yıllardır restorasyonu bitmedi, ibadete açık camiyi kapattılar, şu anda cami ne yazık ki ibadet dışı kaldı. Bunun yanında, iki yıl önce Niğde'de kapalı spor salonunu yıktılar, yerine yenisi yapılacaktı, yapmadılar. Sulama suyunda sorun var, toplulaştırmada sorun var, vatandaşın geliri daraldığı için alım gücü de azaldığı için Niğde'de yaşama koşulları daraldı” ifadelerini kullandı.

Saadet partisinden Esnaf ziyaretleri Saadet partisinden Esnaf ziyaretleri

NİĞDE’Yİ HAK ETTİĞİ NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ

AKP iktidarının 14 Mayıstan sonra gideceği için bu sorunların farkında olmadığını da söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“14 Mayıstan sonra Millet İttifakı'nın iktidarında Niğde'nin sorunlarını çözeceğiz, hak ettiği noktaya taşıyacağız. Niğde'de üretilen ürün değer bulacak, ahırların boşalması duracak, fabrikaların bacası tütecek, Niğde kent olarak, Orta Anadolu'nun on bin yıllık tarihine sahip kent olarak hak ettiği noktaya taşınacak…”

Editör: TE Bilişim