Niğde’nin patates sorunu siyasi gündemi belirlemeye devam ediyor. MHP Niğde İl Kadın Kolları patatesten yapılan 30 aşkın tatlı ve börekle, Niğde’nin patates sorununa dikkat çekmeye çalıştılar.

 

Haber- Foto: Gökhan ÖZBEK / TyN HABER

 

MHP Niğde İl Başkanlığı’nda yapılan toplantıya 80’ne aşkın partili kadın katılırken, toplantıya İl Kadın Kolları Başkanı Döndü Gökmen, Kadın Kollarından sorumlu İl Başkan Yardımcısı Nesrin Ergin ve İl Başkanı Hakan Er katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Kadın Kolları Başkanı Döndü Gökmen, patatesin önemini belirten bir konuşma yaparak, patatesin her alanda kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Gökmen açıklamasında; “Niğde’nin patates sorununa çözüm bulunması için, farkındalık yaratarak yeniden üreticinin sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlıyoruz” dedi.

 

Gökmen’den sonra Nesrin Ergin bir konuşma yaparak partili kadınların toplumun ve Niğde’nin sorunlarına duyarlı olduğuna dikkat çekerek, “Niğde’nin iktisadi her sorunu doğrudan, kadınları bizleri ilgilendirmektedir. Ev ekonomisinin mutlak yöneticisi kadınlar olduğu sürece, her türlü ekonomik soruna karşı çözüm üretmek biz kadınların asli görevidir. Partili bir kadın olmak ise ayrı bir sorumluluk demektir. Sadece evin değil, Niğde’nin, ülkenin sorunlarına karşı da çözüm üretmek zorundayız. Bunun için burada patatese dikkat çekerek çözüm alternatiflerimizi sıralıyoruz!” dedi.

Niğde Ekonomisi 2013 Baharında Çökecek!

Toplantıda söz alan MHP Niğde İl Başkanı Hakan Er, yaptığı konuşmada patatesin Niğde ekonomisinin can damarı olduğunu belirterek, Niğde ekonomisinin geri dönülmez bir girdaba doğru sürüklendiğini ifade etti.

 

Er konuşmasında; “ Niğde’nin yıllık resmi patates üretimi 800 bin tonun üstünde. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmayan üretimle bu miktar 1 milyon 200 bin tonu geçmektedir. Bu kadar patatesin sadece kilogram bazında 30 kuruştan üretimi demek 360 milyon TL’lik Niğde ekonomisine doğrudan giren para demektir. Çiftçi bu üretim maliyetlerinin tamamına yakınını borçlanarak yapmıştır. Eğer patatesini satamazsa bu zarar yılda 700 milyon lirayı geçecektir. Bu eski parayla 700 trilyon demektir. Bunun anlamı şudur ki eğer yılda patatesten Niğde ekonomisine 700 milyon lira sıcak para girişi olmazsa Niğde ekonomisi toparlanamayacak şekilde çöker.” dedi.

 

Komşularla Sıfır Sorun Politikasından Pateteste Sıfır İhracata!

Patateste ana sorunun pazar olduğuna dikkat çeken MHP İl Başkanı Hakan Er, geçmişte Niğde patatesinin en büyük pazar alanının Ortadoğu ve Kafkaslar olduğunu vurgulayarak, “ hükümet bütün komşularıyla kavgalı oldu. Sıfır sorun dediler, kavgasız dahası savaşma ihtimali olmayan komşumuz kalmadı. Hal böyle olunca patates ihracatı sıfır noktasına geldi. Boşluğu İran patatesi doldurdu.” Dedi. Yıllık Niğde patatesin geçmişte 200 bin tonun üstünde ihracat yapıldığını ama şimdi bu rakamın 40-50 bin tona gerilediğine dikkat çeken, Er, gelinen süreçte hükümetin dış politikasına bağladı.

 

Üretim Niğde’de 2 Kat Pahalı!

MHP’li Hakan Er, patateste üretim giderlerinin maksimum düzeyde olduğunu vurgulayarak; “İran patatesinin tonunun üretimi 100 dolar iken, Niğde’de bu rakam 220 dolar civarında. Dünyanın en pahalı mazotuyla, bölgenin en pahalı elektriği ile üretim yapan çiftçimiz bunu bile sineye çekiyor yeter ki ürettiklerini satabilsin ama acı gerçek şu ki, Niğde’de bu yıl en az 250 bin ton patates ambarda çürüyecek. Hükümet Niğde’de toplantı yaparak çözüm bulacağız dedi. Aylar geçti ne çözüm bulan var, nede çiftçiye hal hatır soran!” diyerek, MHP iktidarlığı döneminde patates sorununu çözeceklerini, çiftçiye ucuz akaryakıt sağlayacaklarını, ihracatı devlet desteği ve teşviği ile yapacaklarını aktararak konuşmasını bitirdi.

 

Patatesin Tatlısından Böreğine 30 Çeşit

Toplantı sonrası patateste farkındalık yaratmayı hedefleyen MHP’li kadınların hazırladığı patates tatlısı ve patates böreği, pastasını ikram ettiler.

 

 

Editör: TE Bilişim