Niğde Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Adnan Görür, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği'nin kurulması çalışmaları kapsamında Konya'da düzenlenen toplantıya katıldı. Konya Ovaları Projesi Bölge Kalkınma İdaresi kapsamında, bölgede yer alan Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde'deki üniversitelerin rektörlerinin yer aldığı toplantı ile KOP Üniversiteler Birliği kuruldu.   



KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP İdaresi) tarafından geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirilen ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığını yaptığı KOP Bölge Koordinasyon Toplantısı'nda, bölgede birlikte hareket edilmesi amacıyla işbirliği çalışmalarının yürütülmesi kararlaştırılmıştı. Toplantıya KOP Bölgesi’nde bulunan 7 üniversitenin rektörleri de katılmış, KOP İdaresi koordinasyonunda KOP Bölge Üniversiteler Birliği’nin kurulması çalışmalarının yürütülmesi kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda 8 Aralık 2012 Cumartesi günü Konya'da gerçekleştirilen toplantıya Niğde Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür'ün yanı sıra Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel katıldı.

 

KOP binasında gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan Konya Ovaları Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, bölgenin Türkiye'nin geleceği için çok önemli olduğunu belirtti. KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği'nin kurulmasının bölge olarak bir dönüm noktası, yeni bir başlangıç olacağını ifade eden Babaoğlu, şunları kaydetti: "Bugün tarihi bir gündür. Bölgemizde bulunan 7 üniversitemiz bir araya gelerek, bu bölge yararına, bu bölgenin kalkınması için çalışmalar yürütülecektir. KOP Bölge Kalkınma İdaresi'yle de işbirliği içerisinde inşallah çalışmalar yürütülecektir. Bugün bu birlik kurulmuştur. Birlik başkanını seçmiştir."

Toplantıya katılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış da üniversitelerin, içinde bulundukları toplumun kalkınmasında dinamik bir güç olduğunu, KOP gibi bölgenin kalkınması için düşünülmüş önemli bir yapının paralelinde üniversitelerin de bir birlik oluşturmasının bu kalkınma sürecini hızlandıracağını vurguladı.

 

KOP Üniversiteler Birliği'nin ilk başkanlığını üstlenen Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, yaptığı konuşmada 7 üniversitenin bir araya gelerek, işbirliği yapmasının bölgenin kalkınmasına çok ciddi katkıda bulunacağını belirtti.

 

Birliğin, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle faaliyetlerine başlamasına karar verilen toplantıda üye üniversiteler arasında her türlü akademik ve idari işbirliğinin tesis ve KOP bölgesinin kalkınmasına öncelik verecek şekilde faaliyet göstermesine, ayrıca Selçuk Üniversitesi tarından yürütülen kurucu birlik başkanlığının üniversitelerin kuruluş yılına göre her yıl ayrı bir birlik üyesi tarafından dönüşümlü olarak üstlenilmesine karar verildi. Bu karar gereğince birliğin ilk başkanı olarak Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel belirlendi. KOP Üniversiteler Birliği'nin gelecek yıl ki başkanlığını da Niğde Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür'ün yürütmesi kararlaştırıldı.


Editör: TE Bilişim