Kömürcü Köyü’nde 10 güne yakındır kesilen içme suları yüzünden yaşanan insani çığlık, CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşındı.

 

Kömürcü’nün susuzluk çilesi bitmiyor. Geçtiğimiz hafta yerel bir gazetenin konuyu Niğde gündemine taşıması üzerine, CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak harekete geçerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması üzerine yazılı soru önergesi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak verdiği yazılı soru önergesinde, Kömürcü’nün sosyo-ekonomik tablosunu çizerek köyün demografik yapısı hakkında Bakan Yıldız’a bilgi verdi.

Şafak yazılı soru önergesinde ; Niğde Merkez ilçeye bağlı Kömürcü köyü 400 hanelidir. Kömürcü köyü halkı yerin 160 metre altından elektrik gücüyle içme suyunu çıkarmaktadır.  350 tane elektrik abonesi bulunmaktadır. Aylık olarak köye 7-8 milyar civarında bir elektrik faturası gelmektedir.

  Ancak;  ödeme gücü olmayan köy halkı bu faturanın sadece 5 milyar civarını ödeyebilmektedir. Tarım arazileri ve iş gücü olmayan geriye kalan fatura bedelini ödeyemeyen halkın, dolayısıyla muhtarlığın şu anda 90 milyar civarı borcu bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı 400 haneli köyün içme suyunu temin ettiği elektriği 10 gündür kesilmiştir.

İnsanlar susuz bir ortamda yaşam mücadelesi vermektedir. Suyun olmadığı bir ortamda sağlık problemleri de sırasıyla gelmektedir. Köy halkı günlük ihtiyaçlarını gideremez hatta çocuklarını okula göndermekte zorlanmaktadır.

Bu doğrultuda;

1-      Kömürcü köyü halkının mağduriyetinin giderilmesi için acil bir önlem alınacak mıdır?

2-      Kömürcü köyü içme suyunu kullanıma açmak için bir çalışma düşünüyor musunuz? Açıklayınız.” Sorularını sorarak ivedilikle çözüme ulaşmasını temenni etti.

 

Kömürcü’de Günlük 450 Ton Su Taşınması Gerek!

 

            CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak verdiği önerge dışında açıklamalarda bulunarak Kömürcü Köyü’nün sorunlarını kamuoyu ile paylaştı. Şafak açıklamasında; “Hükümetin Sağlık Bakanlığının verdiği bilgilere göre kullanma suyu olarak addedilen içme, temizlik suyu olarak kullanılan ve terminolojide “Alimentasyon Suyu” olarak geçen ve kişi başı asgari 150 litre suya ihtiyaç vardır. Bu durumda nüfusu 3000’ne yakın Kömürcü’de köylüler günlük 450 ton suyu çevre köy ve kasabalardan taşımak zorundadır. Bunun Kömürcü’nün olanaklarıyla olmayacağı aşikârdır. Niğde İl Özel İdaresi’nin ivedikle bu suyu açması için çaba göstermesi veya günlük en az 450 ton suyu taşıması gerekir.” Dedi.

            Bu tür sorunlar karşısında duyarlı olduğunu ifade eden CHP’li Doğan Şafak; “Kömürcü ’nün etnik ve farklı nedenlerden dolayı bu su 10 gündür açılmıyorsa ve köylüler perişansa Niğde’yi yönetenlerin vicdanları rahat mıdır” diye sorarak konunun her platformda yakından takipçisi olacağını ifade etti.

 

Kömürcü’de ki 850 Öğrenciye Süt Yerine Su Verin!

 

CHP’li Doğan Şafak son olarak yaptığı açıklamada köyde ilköğretime kayıtlı 850 öğrencinin susuzluk içinde eğitime devam ettiğini ifade ederek, “Hükümet öğrencilerin gelişimi için okul sütü dağıtıyor. Ama öğrencilerin Hayatsal faaliyetlerine devam edebilmesi ve en azından okulda kişisel temizlik ve ihtiyacının görünmesi için en doğal ihtiyaç olan suya ihtiyaç vardır. Hükümet 850 tane alevi kökenli öğrencimize süt yerine su verirse daha büyük bir katkı sağlamış olur!” dedi.


Editör: TE Bilişim