Gürer, önergesinde, “Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Kolsuz köyünde Çimento fabrikasına ait kil ocağı 20 yıldır vatandaşların çilesi oldu. Taşman killerin tozundan rahatsız olan vatandaşların koah ve astım hastası olduğu iddia ediyor. Bu bağlamda köyde bir inceleme yapıldı mı? Kolsuz köyünde yıllardır tozla mücadele ettiklerini belirten vatandaşlar çok sayıda kişinin bu yüzden KOAH hastası olarak öldüğünü belirterek, birçok kişinin de hala hasta olduğunu dile getiriyorlar bu konu araştırılıyor mu? Bakanlığınızca inceleme yapılan yerde hangi sonuca ulaşılmıştır?” şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kolsuz Köyü Muhtarlık binasında, ilgili firmanın faliyetleriyle ilgili olarak vatandaşların bilgilendirildiğini, görüş ve önerilerini almak için "Halkın Katılımı Toplantısı" yapıldığını belirtti. Bakan Kurum, 24.07.2018 tarihinde ÇED Yönetmeliğinin 8. maddesi gereğince ilgili kurum ve kuruluşlardan oluşan İnceleme-Değerlendirme Komisyonu teşkil edilerek İnceleme Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildiğini, bahse konu kapasite artışı projesi ile ilgili olarak ÇED sürecinin devam ettiğini anlattı. 

Bakan Kurum, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Bakanlığımızca söz konusu tesise ani ya da şikayet üzerine yapılan denetimlerde, tesis içi yolların arazözle sulandığı, nakliye yolunda beton asfalt yapıldığı tespit edilmiş. Diğer taraftan, soru önergesine konu olan hususlarla ilgili olarak daha önce yerel basında da gündeme getirilmesi nedeniyle konu hakkında 10.08.2018 tarihinde Niğde Valiliğince ilgili kurumlarla birlikte bir istişare toplantısı düzenlenmiş olup, yapılan toplantıda Niğde Sağlık İl Müdürlüğünce kil ocağından numune alınıp insan sağlığına etkilerini araştırmak için ivedilikle analizlerinin yaptırılması, Niğde Çevre ve -Şehircilik İl Müdürlüğünce denetimlerin sürdürülmesi kararı alınmıştır”

Editör: TE Bilişim