Bor Akkaya Temiz Çevre Platformu Başkanı Turan Uçan Bor’un Ekonomik, sosyal ve siyasi durmuları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uçan yaptığı açıklamada, ‘’Akkaya Temiz Çevre Platformu, Bor İlçesinin mazi ve atisini ilgilendirecek her konu, sorun da ve çözüm de  taraf olacaktır’’ dedi.

Yazılı açıklamasında Uçan ’’Bor halkı yalnız değildir, hele çaresiz asla değildir… Sadece sabırlıdır… Zamanı gelince cevap verecektir. Bekleyelim, az kaldı. Bor için istemek kelimesi artık kifayet etmiyor. Bir şeyler yapılması şarttır, haktır… Başka seçeneği de yoktur. Çünkü, AKP iktidarına %54 destek vererek bunu hak etmiştir. Bu desteğin sürekli olacağını sananlar eğer istenenlerin gerçekleşmemesi halinde yanıldıklarını göreceklerdir.

Niğde’yi siyaseten yönetenlerde anlayamadığım, bundan böyle anlamamın mümkün olmayacağı bir Bor fobisi oluşmuş. Geçmişden günümüze ilçeye yapılacak yatırımlar söz konusu olduğunda orta yere çıkıyorlar. Üzgünüm ama bu durum günümüzde de devam ediyor. Artık bu işi bırakılmalıdır. Bor’un da yöneteni, yönetenleri var ve işlerini yapıyorlar. Siyaseten Bor’u Niğde’den yönetmeye kalkanlar bilmelidir ki, vizyonları buna yetmez. Bor halkı hak ettiği hizmetleri alacaktır.
Dünyanın en önemli sorunu açlıktır, yeterli gıda üretememektir. Dünya nüfusu artmakta ve tarım alanları daralmaktadır. Bazı araştırmacılar, tarım alanlarının azalması ve yetersiz üretim nedeni ile Dünya’da tarım alanlarına rağbetin arttığını son Arap Baharı gibi Afrika’da gelişen olayların temelinde bile Tarım - Petrol arazilerinin paylaşımı olduğunu savunuyorlar.
Bor İlçesinde şimdilik petrol yok ama petrol umudu bile var. Ancak tarım her geçen gün daha geniş alana yayılıyor, en önemlisi de daha bilinçli tarım yapılır hale geldi. Bundan 5-6 yıl öncesine kadar Bor Köylerinin geçim kaynağını hayvancılık oluşturuyordu. Ancak bu gün itibari ile Bor İlçesinin çevre köy ve kasabaları  tarıma döndü. Bor Merkez ve Çukurkuyu, Kızılca, Bahçeli, Kemerhisar, Badak, Kayı, Kaynarca, Obruk gibi bir çok kasaba ve köyde yaşayan vatandaşlarımız tarım ile geçiniyorlar. Daha geçtiğimiz aylarda Tarım ve Hayvancılık Bakanı İlçemizde iki tarım odaklı modern tesislerin açılışını yaptı.
Bor İlçesi su kaynakları, geniş tarım alanları, ürün çeşitliliği ile  Niğde’nin en önemli tarım üretim merkezi durumundadır. Bor Şeker Fabrikasının, Konya Şeker gibi rehabilitasyonu, ürün çeşitlendirilmesi de ilerde yapılması muhtemel hatta elzem bir konu olacaktır.
Tarım Dünya’da, Ülkemizde ve Bor İlçemizde en önemli sektör, geçim kaynağı haline dönüşmüştür. Tarım ve Hayvancılık birbirini tamamlayan bir sektördür. Tarıma dayalı sanayi ilçemizde hızla  gelişme göstermektedir.
Daha geçtiğimiz günlerde ülke çapında faaliyet gösteren büyük bir unlu mamüller firması teknik personelini gönderip farklı bir buğday çeşidinin Bor İlçesi topraklarında üretimin araştırmasını yapmak için İstanbul’dan geldiler, çalışma yaptılar.
Bor Çevresi bir taraf da  E-90 Karayolu ile Ankara’ya, diğer taraftan yeni yapılan Pozantı-Kemerhisar ve ardından Ankara’ya kadar devam edecek olan otobanlar ile çevrildi. Ulaşım büyük şehirlere artık çok kolay. Demiryolu  şehrin ortasından geçiyor…
Bor Karma Organize Sanayi yatırımcılar için her türlü ekonomik ve sosyal kolaylıklar, teşvikler sağlanıyor. Niğde Organize Sanayi alanı doldu ve yetersiz kalıyor.
Yukarıda sayamadığımız daha bir çok avantajına rağmen Bor kendi hanesine artı olarak yazılabilecek yatırımlardan, imkanlardan, projelerden yoksun bekleyip duruyor.
Her konuşma da, istatistik verilerde Bor’un ekonomik ve sosyal alanda kan kaybettiği görülüyor. Bunu Borlular yaşıyor. Bor bu güne kadar hükümetlerden yeterli desteği görememiştir, aksine bir çok kayıpları oluşmuştur. (Ofis gibi, Askeri Fabrikanın kışlaya dönüşmesi  vb.)
İlçenin bu gün ki siyasi durumu geçmişle çok farklıdır. Bor mevcut hükümete gereken desteği fazlasıyla sağlamış ancak henüz yeterli karşılığını alamamıştır. Siyasi konjektur Bor ilçemizin hizmet alması için çok uygun bir ortamdır. Ancak yeterince yeterince ilgi bulamamıştır.
Bütün bunları neden söylüyoruz.
Aslında Bor işlenmeyi bekleyen değerli bir maden gibi duruyor. Her geçen zaman Bor için kayıptır. Çöküştür…
Bu çöküş nereye kadar gidecek… Bu çöküş yeni bir şey değil, yıllardır devam eden ne yazık ki bu güne kadar da seyredilen bir çöküştür. Artık seyir vakti geçmiştir…(Ama Asla Bor’un Pazarı geçmeyecektir. Buna Sivil İnisiyatif olarak bizler müsaade etmeyeceğiz.) Seyrüsefer vaktidir.
İlk etap da Bor İlçesini ayağa kaldıracak, kendine döndürecek, ölü toprağını üzerinden atacak,  Canlandıracak, ekonomik ve sosyal  bir projenin uygulanması  gerekiyor. Bu proje BİR FAKÜLTE KURULMASIDIR.
Bakanlar kurulu geçtiğimiz günlerde Niğde Üniversitesin de iki yeni fakültenin açılmasına onay verdi. Bu iki fakülteden biri olan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin Bor İlçesinde açılmasını istemek Borlu için haktır…
Hayır, İSTEMEK kelimesi kifayet etmiyor…Bor İlçesine BİR FAKÜLTE KURULMASI şarttır… BOR İÇİN HAYAT, MEMAT  MESELESİDİR… Başka Seçeneği de yoktur’’.


Editör: TE Bilişim