Bor İlçesi Kemerhisar Belediyesi’nde yapılan “Kardeş Belediyeler Toplantısı”nda  Tyana Kredi Fon  Kooperatifi adı verilen projenin  sunumu  Başkan Beytullah Kirazcı tarafından yapıldı. Toplantıya AKP'nin muhalif belediyelere yaptığı ayrımcılık iddası damga vurdu. 

Haber-Foto-Video: Selim GÖKEL - tiyoajans



Kemerhisar Belediyesinde yapılan toplantıya Yerel Yönetimlerden sorumlu  CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,  Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç başta olmak üzere çevre illerdeki bazı CHP’li Belediye Başkanları, Çankaya eski Belediye Başkanı Süha Tanık,  İl Başkanı  Erhan Adem, Bor İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi  katıldı.
KEMERHİSAR’DAN YİNE TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE
Kardeş Belediyeler Toplantısında Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı 154 CHP’li belediyeyi kapsayan Tyana Kredi Fonu projesini ve belediye çalışmalarını  slaytlar eşliğinde konuk belediye başkanlarına anlattı.  
Türkiye’de bulunan Büyükşehir, İl, İlçe ve Belde belediyeleri kapsayan, kar amacı gütmeyen bir nevi kooperatif olan Tyana Kredi Fonu projesini merkezi de Kemerhisar Belediyesi olacak.
Kemerhisar Belediye Başkanı Kirazcı,  Tyana Kredi Fonu tanımında yaptığı konuşmada; 21. Yüz yılda ilerici, çağdaş belediyecilik vizyonu gerçekleştireceğiniz projelerle doğru orantılıdır. Proje odaklı, toplumcu bir anlayışla, geleceği inşa eden projelerde insan kaynakları, sınırlı finansmanlar, planlama ve fayda analizleri yapıldığında mutlak başarı gelecektir.
“GÖREVE GELDİK İLK İŞİMİZ, AR-GE, PROJE VE İNSAN KAYNAKLARI OLDU”
01 Nisan 2014 tarihinde görevimize resmen başladığımız an yaptığımız ilk iş, Ar-Ge, Proje ve İnsan Kaynakları birimlerini oluşturmaktır. Küçük bir belediye olmamamıza rağmen, vizyonumuza, oluşturduğumuz birimlerin insanüstü çalışma performansına, yeniliğe açık Kemerhisar halkına güvenerek, hemen çalışmalarımıza başladık. Seçilmememize ve seçildikten sonra başarılı bir faaliyet döneminin sağlayan öngörümüzün adı Tyana Yerel Yönetim Teorisi oldu. Bu teorinin sosyal, istisadi, politik, ekolojik izdüşümlerini gerçekleştirdiğimiz her projede sağlamaya çalıştık.
Tyana Yerel Yönetim Teorimizin çıkış noktası “Birliktelikçi Demokrası”dir. Birliktelikçilik kavramı yerelden genele, alınacak her türlü kararda, uygulanacak her projede, demokratik olarak katılımcığın sağlandığı, katılan her bireyin elde edeceği marjinal faydanın tüm bireyler için eşit ve üst seviyede oluğu kavramıdır. Bu bağlamda 4 yıldır, alternatif belediyecilik olarak hayat bulan, 30 Mart yerel seçimlerinden onra Tyana Yerel Yönetim Teorisi olarak şekillenen çalışmalarımın iktisadi izdüşümü olan Tyana Kredi Fonu’nu siz değerli fikirdaşlarımızla paylaşmanın onuru içindeyiz” dedi.
KİRAZCI; BELEDİYELERİN HANDİKAPI EKONOMİK DARBOĞAZ
Tyana Kredi Fonu hakkında kısa bilgiler veren Başkan Beytullah Kirazcı; Bireyciliğin ve onun karakteristik yansıması olan bencilliğin yerel yönetimlere yansıması tehlikeli bir hastalık olduğu kadar, ideolojik ve evrensel değerlerimize ters olarak gelişen ve bir virüs gibi toplumcu belediyelerimizi geriye götüren bir durumdur.
CHP yönetimi, kardeş belediyecilik kavramı altında, birlikte çalışma alanları yaratmış olsa da, tüm kardeş belediyeler için faydaları eş değer olmadığı gibi, kimi zaman çoğu belediyemize beklenmedik külfetler getirmek, AKP iktidarının yarattığı muhtaçlık olgusunu güçlendirmektedir.
Bizler tüm yerel yönetimlerimizin kendi olanaklarıyla büyük işler başaracağına inanıyoruz. Genel Merkezimizin gerçekleştirmiş olduğu Kardeş Belediyecilik kavramını önemsiyor, bunun teknik eleştirilerini geliştirerek kardeşliği, dayanışmayı ve birlikteciliği yasal zemine taşıma kaygısını güdüyoruz.
Tüm Belediyelerimizin, özellikle küçük ölçekli belediyelerimizin en önemli handikaplarından birisi ekonomik darboğazlardır. Kısa vadede bütçelerine uygun projeler gerçekleştirmek için maddi gereksinimlerini karşılayacak yeni bir kavramla sizlerin karşısına çıkıyoruz. Bu kavramımızın adı Tyana Kredi Fonu’dur. Yasal zeminlerde, hukuki incelemeleri yapılmış bu fon projemizle, hiçbir belediyemize yük olmadan, ama tüm paydaş belediyelerimizin katkıları oranında eşit faydalandığı, algılanabilir bir projedir.
KARDEŞ BELEDİYECİLİĞİN TEMELLERİ ATILACAK
En basit tanımıyla kredi kooperatifi formülü ile faaliyet gösterecek Tyana Kredi Fonu, toplumun bizlere öğrettiği dayanışma kültürünün yerel yönetimlere yansımasıdır. Fon’a katılan paydaş belediyeler her ay belli bir miktarda ödenti yaparak, küçükten büyüğe sırasıyla 3 yıl içinde yatırdıkları paranın tamamını geri alacakları bir projedir. Ayrıca Tyana Kredi Fonu tarafından ödemeler yapıldığında proje bazlı teknik destekler de sağlanarak kardeş belediyecilik kavramının temelleri atılmış olacaktır.
Projemizin isminden de anlaşılacağı gibi Tyana Kredi Fonu’nun merkezi Kemerhisar Belediyesi olup, bağımsız bir binada, tamamı yasal dayanaklarla desteklenmiş, şeffaf ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olacaktır.  Projemizin paydaşlarımıza maksimum getiri sağlaması için, CHP Parti Meclisi’nin teşviki ile yaygınlaşması, Ocak 2015 tarihinden itibaren faaliyete geçirilmesi yerel yönetimlerimiz için önem arz etmektedir. Paydaş Belediyecilik kavramı kardeşlik bağlarıyla güçlenecek, ileri de fon ortağı olan belediyelerin tamamının görüşü alınarak muhalif diğer belediyelerin fona katılması sağlanacaktır” dedi.
Slayt eşliğinde, Kemerhisar Belediyesi’nin gerçekleştirmek için üzerinde çalıştığı proje ve hizmetlerden de bahseden Kirazcı’nın konuşmasının ardından, konuk Belediye Başkanları adına Adana Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin kısa bir konuşma yaptı.
Çukurova Belediye Başkanı  Soner Çetin; CHP’li Belediyelerin ortak proje, birlik beraberlik ve dayanışması anlamında biz bu projeyi çok önemsiyoruz. Kemerhisar’da kardeş belediyelerimizden bir tanesidir. Zaten Doğu Akdeniz Belediyeler Birliğinde de beraberiz. Biz kardeşlerimizi severiz, kardeşler zor günlerde birbirlerine yardımcı olurlar. Tabi ki Çukurova Belediyesi’nin imkanlarını da mümkün olduğu ölçüde kardeşlerimize sunmaya hazırız. Tyana Kredi Fonu  çok güzel bir fikir, inşallah hayata geçer ve üzerimize düşeni yaparız” dedi.
ŞAFAK; AKP MUHALİF BELEDİYELERE AYRIMCILIK YAPIYOR
Toplantıda kısa bir konuşma yapan, CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak ise; Kardeş Belediyecilik artık kaçınılmaz bir hale geldi. Aslında kardeş belediyecilik dünyanın başka yerlerinde var ama bizim anlayışımızda olan yok. Neden kaçınılmaz hale geldi. Merkezi hükümetin ayrımcılık yapması, şuan da basit bir İş-Kur kanalı ile alınan işçilerde, Kemerhisar’ın nüfusunun yarı nüfuslu AKP’li belediyelere 15 işçi desteği verirken, Kemerhisar Belediyesine 5’er işçi desteği veriliyor. Muhalefete ait çok çok küçük belediyelere 15-20 kontenjan ayrılırken, muhalefet partili belediyelere 5 işçi desteği  veriyor. Merkezi hükümetin muhalefet belediyeleri ile kendi partisinin belediyeleri ile ayrımcılık yapması nedeniyle tabi ki bizde böyle bir dayanışmayı gerçekleştirmek durumunda kaldık. Üç yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 16 araç veriyor. Bir tanesini muhalefete diğerlerini iktidar partili belediyelere veriyor. Bizim de genel merkezimiz ve Belediye Başkanlarımız bir araya gelerek AKP hükümetinin bu ayrımcılığını ve kısıtlamalarını  aşmak için kendi projelerini ürettiler. Bu konuda da dayanışma içinde başarılı olacaklarına inanıyorum. Biz burada yine Belediye Başkan adayımızı ve meclis üyemizi 1900 seçmenin katıldığı halk oylaması  ile belirlemiştik. Bu da demokrasimize bir katkı sağladı” diyerek sözlerini tamamladı.
AĞAOĞLU; KEMERHİSAR’I HER ANLAMDA DESTEKLEYECEĞİZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise; Cumhuriyet Halk Partili Belediyelere, özellikle muhalefet belediyelere ayrımcılık yapılıyor. Ama bunları mazeret gösteremeyiz, CHP  pozitif belediyecilik ve siyaset yapmaya çalışan kurumlarız, mazeret üretmeyeceğiz. Türkiye’nin en başarılı belediye başkanları sosyal demokrat belediye başkanları, ilkleri yine CHP’li Belediye Başkanlarımız yapmaktadır. Bunun bir çok örnekleri vardır, Türkiye’ye örnek uygulamalar yapıyoruz. Kemerhisar’a AKP ayrımcılık yapsa bile, Cumhuriyet Halk Partililer onların yanında olacak, hiç kimse yoksa, Devlet yoksa bile Cumhuriyet Halk Partisi AKP Devleti ile mücadele ediyor. Tyana Kredi Fonu  önemli bir uygulama, bu sadece araç gereç desteği anlamında değil, sosyal ve kültürel anlamda da desteklerimizi yapacağız. Kardeşlik hukukunu geliştireceğiz, birbirimize destek vermeye devam edeceğiz. Kemerhisar tarihi anlamada önemli bir merkez, turizm alanında da destekleyeceğiz, biz doğudan batıya kadar bütün belediyelerimizde uygulamaya çalışıyoruz. Bugün burada olmaktan da mutluyum”dedi.
BELEDİYE BAŞKANLARI BELEDİYE OTOBÜSÜ İLE KEMERHİSAR’I GEZDİ
Belediye Başkanlarına günün anısına Kemerhisar’ın yöresel ürünlerini içeren bir sepet hediye edildi. Kemerhisar Belediyesindeki toplantının ardından Belediye Başkanları Kemerhisar Belediye otobüsü ile Kemerhisar’ın tarihi yerleri gezildi. Başkanların belediye otobüsü ile gezilerinde ilginç görüntüler oluştu. Beytullah Kirazcı otobüste en önde ayakta, turist rehberi gibi Kemerhisar hakkında bilgi verdi.   Kemehisar Belediyesi İçmeceler Sosyal Tesislerindeki öğle yemeğinin ardından, Belediye Başkanlarından oluşan heyet Niğde Aktaş Belediyesi’ne geçti.






Editör: TE Bilişim