Niğde İli Kayırlı yerleşmesinde yer alan tarihi eser ve kalıntıların değer bulması ve bu konuda çalışma yapılması amacı ile Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

Kayırlı Kasabasının Arkeolojik ve Doğal Sit alanlarının korunması ve yeraltı şehrinin tekrar gezilir kılınması için neler yapıldığını soran Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Niğde ilimiz Torosların geliş gidiş kapısıdır. Anadolu’da ilk insanın yaşamından beri yerleşim alanıdır. Niğde’nin  turizmden pay alabilmesi için  mevcut tarihi ve kültürel değerlerin sahiplenilmesi ve korunması gerekir”dedi.   Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Kültür ve Turizm Bakanının yanıtlamasını istediği soru önergesinde şöyle dedi :

  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mahir ÜNAL tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla.8.12.2015

  

Ömer Fethi GÜRER

 Niğde Milletvekili

 

Niğde İli Kayırlı Kasabası’nda Çayırönü Vadisi Pınarcık Mahallesi Peribacaları 1991 yılında tescil edilerek  Arkeolojik ve Doğal Sit alanı ilan edilmiştir.

 

1- Kayırlı’da yeraltı şehrinin 1991 yılında  991 sayılı karar ile korunması tescillenmişti. Yeraltı şehri ışıklandırılmıştı. Halen yeraltı şehri girilemez durumdadır. Kurtarılması ve turizme kazandırılması düşünülmekte midir?

 

2-Kayırlı Kilise Tepe Höyük, PınarcıK Höyük,  Emincek Höyük, Kala olarak tescillenen tarihi alanlarda bilimsel bir kazı çalışması düşünülmekte midir?

 

3- 8 Adet  tescilli sivil yapı, Pınarcık Mağarası, Kale , Peribacaları ile  M.S 5-6. Yy. eserlerin yer aldığı bölgenin turizmden pay alması adına  Bakanlığınızca  bir tanıtım çalışması planlanmakta mıdır? Peribacalarının çevre düzeni  sağlanarak  turizm amaçlı değer bulması düşünülmekte midir?

 

4-Peribacaları ve sanduka mezarların yer aldığı bölgeden kum alınmakta mıdır? Bu uygulamanın tarihi alana vereceği zarar incelenmiş midir?

Editör: TE Bilişim