Kavaklıoğlu: “Niğde, yeni teşvik sistemiyle yatırımda cazip bir adres oldu”

AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Hükümetin hayata geçirdiği yeni teşvik sistemiyle ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu. Yeni paketin ülke kalkınmasını hızlandıracağını ve ulusal hedeflere varılmasını kolaylaştırılacağını söyleyen Kavaklıoğlu, yeni sistemin Niğde açısından detaylarını da paylaşarak 6 bölgeden oluşan yeni sistemde Niğde’nin 5. bölgede yer almasıyla da yatırımda cazip bir adres haline geleceğini belirtti. Niğde’ye 5 milyon lira tutarında yatırım yapan ve 40 işçi istihdam eden bir yatırımcının teşvik belgesi kapsamı yatırımının 3,7 milyon lira destekleneceğini kaydetti.  

Yeni teşvik sistemi oluşturulması çalışmaları esnasında Niğde’nin daha iyi yararlanabileceği bir bölgede yer alabilmesi için bir dizi çalışma yürüttüğü de bilinen Milletvekili Kavaklıoğlu, sonuçtan mutluluk duyduklarını ifade etti. Ayrıca yeni teşvik sisteminin ülkeye, Niğde’ye, milletimize ve yatırımcılara hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Hükümet üyelerine teşekkür etti.

İşte Niğde’nin de yer aldığı 5. Bölgenin detayları

Yeni teşvik sisteminin, genel teşvik sistemi uygulamaları bölgesel teşvikler, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve stratejik yatırımların teşviki olmak üzere 4 ana bileşenden oluştuğunu aktaran Kavaklıoğlu, Niğde’nin içinde yer altığı 5. Teşvik Bölgesinde, sigorta primi işveren hissesi desteğinin 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlanılan yatırımlar için 7 yıl, 1 Ocak 2014 tarihinden sonra yapılan yatırımlar içinse 6 yıl olacağını söyledi. Vergi indirimi 31 Aralık 2013 tarihine kadar yatırımlar için yüzde 40, 1 Ocak 2014 tarihinden sonraki yatırımlar için yüzde 30 olacak. Büyük ölçekli yatırımlar içinse 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlanılan yüzde 501 Ocak 2014 tarihinden sonraki için yüzde 40 olacak. Faiz desteği TL cinsi 5 puan, döviz cinsi 2 puan, azami destek tutarı 700 bin TL. Vergi indirimi desteği münhasıran teşvik belgesine konu yatırımdan elde edilecek kazançlara uygulanacak ve bölgemizde yatırım yapan firmalar için yatırıma katkı oranının belirli yüzdesine ulaşıncaya kadar yatırım döneminde tüm faaliyetlerden, elde ettiği kazançlara da uygulanabilecektir” dedi.

Kavaklıoğlu teşvikten yararlanılacak yatırımları ise şöyle sıraladı: “Otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri, rüzgâr tüneli, tasarım gibi yatırımlar, belirli büyüklükte ve özellikte belirli ilaç ve savunma sanayi yatırımları, özel sektör tarafından gerçekleştirilecek ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, denizyolu ve demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, madencilik yatırımları, Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları.” 

Yeni teşvik sistemiyle, sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak Stratejik Yatırımların özellikle destekleneceğini vurgulayan Alpaslan Kavaklıoğlu, “Böylece, ithal etmek zorunda kalınan malların üretimi teşvik edilecek. Bu kapsamda yatırım yapılacak yer, yatırımcının tercihi olacak. Bu çerçevede, Niğde’ye yapılacak Stratejik Yatırımlar çok cazip koşullar altında desteklenecek. Yatırım malı üretimi için gümrük vergisi indirimi, makine ve teçhizat için KDV indirimi ile bu
ürünler için sigorta indirimi olacak. Yatırım yeri tahsisi ve KDV iadesi desteği sağlanacak. Ayrıca gelir vergisi stopaj desteği sağlanacak” şeklinde konuştu.


Niğde yatırımcılar için neden ideal?

Açıklamasında Türkiye’nin yatırıma, üretime olan ihtiyacının karşılanmasında Niğde olarak aktif bir konumda olmak istediklerini belirten AK Partili Kavaklıoğlu, “ekonomiyi güçlendirmek ve gençlerimiz için yeni istihdam alanları sağlamak için Niğde’nin zenginliklerini yatırımcıyla buluşturmakta ve yatırımcıya üzerimize düşen tüm desteği vermekte kararlıyız” diyor. Niğde’nin daha önceki teşvik paketinden yeterince yararlanamadığını görerek ilgili Bakanlıklara bilgilendirme ziyaretleri ve toplantılar düzenleyerek bir dizi çalışma yürüten Kavaklıoğlu, yeni teşvik paketinde 5. Bölgede yer alacak olmasının yatırımları artıran ve istihdam oluşturan bir etkisi olacağına inandığını vurguladı.

Milletvekili Kavaklıoğlu Niğde ile ilgili şunları aktardı: “Çevresinde Kayseri, Konya ve Adana gibi gelişmiş illerin yer aldığı merkezi konumda olan Niğde, geniş arazileri ve tarımsal üretime uygun iklim yapısıyla her geçen gün gelişen bir il. Büyüyen ekonomisinin varlığının gözle görüleceği noktalar arasında sayısı çoğalan yerli/yabancı yatırımlar, sanayi tesisleri, tarım kompleksleri, üretimde ortaya çıkan veriler, artan banka şubeleri ve sosyal hayatın canlılığı bulunmaktadır. Niğde’deki yatırımlar konusunda özellikle tarımsal üretim ve tarıma dayalı imalat sanayi potansiyeli yüksek bir sektör. En fazla organik tarım ürünleri üretimi yapılan ikinci iliz ve organik metotlarda üretimi yapılan elma, kiraz, nektarın, şeftali ve kayısı gibi doğrudan ihraç edilebilecek ürünler, Hükümetimizin yeni teşvik paketiyle de paralellik arz ediyor. Üretimdeki bu niceliksel durum cips, meyve suyu, makarna fabrikaları gibi tesis yatırımları imkânını barındırmaktadır. Yabancı ve yerli yatırımcılar için Niğde’yi ideal kılan özelliklerinin başında gelişime açık ekonomik pozisyonu ve yoğun ticari büyüme kapasitesi geliyor. Geniş tarım arazilerine ek olarak işgücü yeterliliği ve işgücünün niteliği konusunda Niğde’de uygun koşullar var. Coğrafi konumu elverişli ve ulaşım imkânları her geçen gün gelişiyor. Mersin Limanına ulaşmak sadece 1,5 saat. Kayseri Havaalanı ise 1 saatlik mesafede. Teşvik olanakları gibi yatırım fırsatları da ideal”. 

Kavaklıoğlu’ndan yatırımcılara davet

Niğde’de yatırım alanlarının sadece tarımsal sektörle sınırlı olmadığını da belirten Kavaklıoğlu “Madencilik, gıda ürünleri ve içecek imalatı, entegre hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, seracılık, tekstil ürünleri imalatı, giyim eşyası imalatı, dericilik, kimyasal madde ve ürünleri, iç ve dış lastik imalatı, çimento ve beton gibi yapı elemanları, makine ve teçhizat imalatı, elektrikli makine imalatları, tıbbi aletler, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, soğuk hava depoculuğu, atık ve bertaraf tesisleri ile hizmet sektörünün her alanı Niğde’nin geniş yatırım olanaklarından bazıları. Niğde, çok çeşitli sektörlerde yatırımcılar için entegre yatırım fırsatları sunuyor. Yeni teşvik paketiyle de cazibe merkezi olmaya adayız” diye konuştu. Yatırımcıları Niğde’nin sürdürülebilir kalkınma hedefine destek olmaya ve güvenli bir merkeze yatırımlar gerçekleştirmeye çağıran Alpaslan Kavaklıoğlu açıklamasını “Yatırımcıları davet ediyorum; gelin, potansiyeli yüksek Niğde ekonomisine katılın. Niğde yatırımcılar için istikbal vaat ediyor” diyerek tamamladı. 







Editör: TE Bilişim