AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, TBMM Genel Kurulunda muhtarlarla ilgili bir konuşma yaptı. 8 Ekim tarihli Genel Kurul’da Kavaklıoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin muhtarların sosyal ve ekonomik sorunlarının iyileştirilmesi, sosyal güvenlik pirimleri nedeniyle düştükleri durumun tespit edilmesi, daha etkin çalışma koşullarının yaratılması amacıyla verdiği Meclis araştırması açılması önergesi aleyhine söz aldı.  

 

AK Parti döneminde köy ve mahalle muhtarlarına yönelik önemli düzenlemelerin gerçekleştiğini kaydeden Kavaklıoğlu, üzerine çalışılan Köy Kanunu çerçevesinde muhtarlara ilişkin önemli düzenlemelerin de olacağını belirtti.

 

Kavaklıoğlu konuşmasında şunları söyledi: “Köy ve mahalle muhtarlıkları yerel yönetimlerin temeli, muhtarlar da temel taşıdır. 442 sayılı Köy Kanununda muhtar, köyde devlet tüzel kişiliğinin temsilcisi olarak devlet işlerini, köy tüzel kişiliğinin temsilcisi olarak köy işlerini yapmakla görevlendirilmiştir. Bu yanıyla muhtarlar aynı zamanda kamu görevlileridir.  Muhtarlarımızın yasalardan kaynaklanan görevlerini gerektiği gibi yapabilmeleri ve zamanlarını görevlerine daha verimli biçimde tahsis edebilmeleri için ödenekleri  hakkında hükümetimiz tarafından dönem dönem iyileştirmeler yapılmıştır. Muhtar emekli aylığı incelendiğinde AK Parti döneminde sürekli bir artış olduğu görülmektedir. Aralık 2002 yılında 377 TL olan ödeneğin Eylül 2012 tarihinde 1,042 TL’ye ulaştığı görülmektedir. Muhtar aylıklarında 2002-2012 arasında sürekli bir artış yapılmıştır. Aralık 2002 97 TL iken Eylül 2012 yılında 410 TL’ye ulaşmıştır. Türkiye’de halen 35,148 köy muhtarı, 17,805 mahalle muhtarı olmak üzere 53 bin muhtar bulunmaktadır. Muhtarlarımızın sorunlarını biliyoruz ve bugüne kadar önemli çalışmalar yapıldı. Muhtarlara değer ve önem veriyoruz. Muhtarlık bizim gözümüzde millete itibarlı bir hizmet icradır. Vatandaşla devlet arasında köprü olan muhtarlarımız bizim yerel birimlerde gözümüz, kulağımızdır. AK Parti iktidarı döneminde köylerin içme suyu, parke taşı gibi altyapı sorunlarının çözüldüğü, muhtarların artık hizmetler sayesinde daha memnun şekilde görevlerini sürdürdükleri aşikârdır. Muhtarlarımız bu yapılanları hiç unutmamışlardır. Özellikle sosyal güvenlik priminden özlük haklarının iyileştirilmesine, muhtarların imkânlarının artırılmasına, binalarının yenilenmesine ve bilgisayar verilmesine kadar birçok katkı sağladık. Hükümetimizce yürütülen yeni çalışmalar önümüzdeki aylarda sonuçlanacak ve memnun kalınacak bir Köy Kanunu ve muhtarların özlük hakları düzenlemesini bu iktidar yapacaktır.”

Muhtarların özlük hakları düzenlenecek

Muhtar arkadaşlarımızın memnun olacağı, Köy Kanunu ve muhtarların özlük hakları düzenlemesini de bu yasama döneminde gerçekleştireceklerini kaydeden Kavaklıoğlu ayrıca şunları söyledi: “İnşallah muhtarlarımız daha bir statü elde edecek, vatandaşa daha etkili hizmetler verecektir. Muhtarların yerel yönetim organlarına demokratik katılımı bizim dönemimizde artırılmıştır. Hükümetimizce mahalli idareler reformu kapsamında yapılan yasal düzenlemelerde; il genel meclisine; ilçeler için her yıl ilçe köy muhtarlarının kendi aralarından, temsilci seçmesi hükme bağlanmıştır. Mahalle muhtarlarına, belediye hizmetlerinin mahallenin ihtiyaçlarına uygun olarak yürütülmesi için belediye ile işbirliği yapma görevi, belediyelere de mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçları ve sorunları için gerekli yardım ve desteği sağlama görevi verilmiştir. Belediye meclisine, belediye sınırları içerisinden bulunan mahalle muhtarlarının kendi aralarından her yıl meclis üye sayısının 1/5’i kadar temsilci seçilmesi öngörülmektedir”.

 

 

Editör: TE Bilişim