Kavaklıoğlu ; Jeotermal sıcak su kaynakları alanında Niğde’nin potansiyellerini en iyi şekilde değerlendirmek ve kalkınma için bir imkân daha kazanmak istiyoruz.


 Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun girişimleriyle İller Bankası ve Özel İdare işbirliğiyle yürütülen jeotermal kaynak arama çalışmalarında 2012 yılında karbondioksit gaz ölçümleri tamamlandı.

AK Parti Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu Niğde İl Özel İdaresi 2012 Yılı Faaliyetleri Değerlendirme toplantısında Niğde İli'nde bulunan jeotermal kaynaklar ve yeni arama sahaları ile ilgili değerlendirmede bulundu. Jeotermal su kaynakları açısından önemli potansiyele sahip olan Niğde’nin bu kaynaklardan daha etkin yararlanılabilmesi gerektiğinin altını çizen Kavaklıoğlu İl Özel İdaresi ve İller Bankası Genel Müdürlüğü'nce jeotermal su kaynaklarına sondaj vurulmasına ilişkin ilk etüt çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.



İl Özel İdaresi'nce yapılan çalışmaların son derece önemli ve yerinde olduğunun altını çizen Milletvekili Kavaklıoğlu, "Biz de bu konuya büyük önem veriyoruz. Ankara ayağında jeotermal konusunu yakından takip ediyoruz." dedi.



Bor İlçe Merkezi, Bor İlçesi Bahçeli Kasabası-Bereke Köyü, Bor İlçesi Kayı-Balcı Köyleri, Merkez İlçe Fesleğen Köyü, Koyunlu, Fertek Kasabaları ile Ulukışla İlçesi Çiftehan Kasabası sahalarında 11 bin 500 hektarlık alanda jeotermal kaynakların araştırılıp termal sondaj kuyuları açılması için bir dizi çalışmanın yürütüldüğünü vurgulayan Milletvekili Kavaklıoğlu, jeotermal enerji araştırmaları kapsamında Niğde’de başlayan jeotermal sondaj etüdünün il için son derece önemli olduğunun altını çizdi.



İlk incelemeler neticesinde Bor İlçesi Bahçeli Kasabası-Bereke Köyü arama alanı dışında kalan arama sahalarında olumlu ve kaydadeğer sonuçların alındığına vurgu yapan Kavaklıoğlu, 2013 yılı bahar aylarında kalan dört arama sahasında birtakım tetkiklerin ardından tablonun iyice netleşeceğini ve alınan veriler ışığında sondaj çalışmalarının başlayacağını kaydetti. Bunun yanı sıra İl Özel İdaresince Çiftehan kasabasında mevcut kuyulara yedek kuyu için sondaj çalışması yine İller Bankasından talep edildiğini hatırlatan Milletvekili Kavaklıoğlu bu çalışmaların da İl Özel İdare nezdinde takibinin sürdüğünün altını çizdi.


Kavaklıoğlu konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Jeotermal enerji tamamen yerli, yenilenebilir ve çevre dostudur. Jeotermal sıcak su kaynakları alanında Niğde’nin potansiyellerini en iyi şekilde değerlendirmek ve kalkınma için bir imkân daha kazanmak istiyoruz. İl Özel İdare ve İller Bankası birlikte bir çalışmayı yürütüyorlar. İlk etapta il genelinde beş farklı arama sahası tespit edildi. BU arama sahalarında ilk ölçümler alındı. Bu sonuçlara göre Bor İlçesi Bahçeli Kasabası ve Bereke Köyü dışında kalan dört arama sahasında sonuçlar olumlu. 2013 baharında kalan dört arama sahasında ikinci tetkikler yapılacak. Çıkacak olumlu neticeler ışığında yeni sondaj kuyuları açılacak" dedi.






Editör: TE Bilişim