CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın Niğde genelinde kapanan belediyelerde gerçekleştirilen referandumla ilgili basın açıklaması yaptı.

 

Şafak basın toplantısında şu görüşlere yer verdi. “ Bugün burada basın toplantısı yapmamızın nedeni;  Şu anda mecliste İçişleri Komisyonu’nda görüşülüp kabul edilen ve Genel kurula havale edilen, Büyükşehir ve bütün şehir yasaları çerçevesinde, Türkiye genelinde 1023 belde belediyesi ve 16082 köyün ve ilimizi de doğrudan ilgilendiren, 22 belde belediyesinin kapanması ile ilgili yaptığımız çalışmaları paylaşmaktır.

 

Vatandaşa sormadan, bir sabah kalkıp, Türkiye genelinde 1023 Belediyeyi ve Niğde ilinin de 22 Belediyesini, halka sormadan, onların düşünceleri alınmadan kapatıyorum demek, ancak demokratik ülkelerde değil dikta rejimlerde uygulanan bir durumdur.

 

ANAHTAR TESLİMİ BELEDİYELER KAPATILIYOR. 

Genelde bu tür kararlarla dikta ve diktatörlerin yönettiği rejimlerde rastlarız.

 

Bir kişi sabah kalkar, halka rağmen ben şu kadar beldeyi köy yaptım, şu kadar köyü de ortadan kaldırdım der ve yanında bulunan zavallı insanlar da bu durumu istemedikleri halde onaylarlar.

 

Normalde Türkiye demokratik geleneği,  gelişmekte olan bir ülkeydi ancak bu iktidarla diktatörlük geleneği hızla gelişmektedir. Türkiye’nin rotası flu, önünü arkasını göremeyen bir ülke haline dönüşmüştür.

 

Genelde bu tür kararlar rejimler yıkılırken ya da yeni rejimler kurulurken alınmaktadır.

 

Türkiye’de ortalama sağ iktidarların ve Muhafazakâr diye kendini tanımlayanların iktidarının ömrü 15 yıldır. Bu; DP, AP, DYP, ANAP, RP gibi partilerde ortaya çıkmış somut örnektir. Bitişinde, yıkılışında ve batışında terk edilen gemilere benzemektedirler. Yalnız liderleri kendisini Cumhurbaşkanı yapmayı başarmışlardır, en iyi öngörüleri budur.

 

Sonuç itibariyle:

CHP olarak, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı uyarınca, kapanacak belediyelerde referanduma gidilmesi gerektiği, Söz konusu Özerklik Şartı’nda, yerel yönetimlerin statüsünün kaybedilip kaybedilmeyeceğine halkın karar vermesinin öngörüldüğü belirtilmiştir. CHP’li Belediyelerde 14 Ekim, diğer belediyelerimizde ise 21 Ekim 2012 tarihlerinde sandık kurarak referanduma gittik. Büyük Katılımın gerçekleştiği bu referandumda, halkımızın yoğun ilgisi ve alakası olmuştur.

 

Biz halka soruyoruz, iktidar ise sadece kendine soruyor, aradaki fark budur. 

Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda;

Niğde ilinde: 17 Belde’de yaptığımız çalışmalarda Şu sonuçlar ortaya çıkmıştır. 

Seçmen sayısı: 16.010

Kullanılan Oy: 10.981

Katılım oranı: %68.5

Kapatılmasın (Hayır oyu): 10.715

Kapatılsın (Evet oyu): 195

Boş: 71

Aşağıda size her beldenin ayrı ayrı sonuçlarını sunuyorum.

Burada sizin aracılığınızla CHP, MHP, AKP Belediye ve Belde Başkanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu referandumu gerçekleştiren, inançla çalışan tam bir örgüt bütünlüğünde hareket eden CHP İL Başkanı’na, İlçe Başkanlarına, yöneticilerine, Kadın ve Gençlik kolları başkanlarına ve yöneticilerine, Belde Başkanlarına çok teşekkür ediyorum. CHP Niğde örgütü Anadolu’daki direnişin ve umudun simgesidir." şeklinde konuştu. 

 

İÇMELİ KASABASI   ÇİFTİHAN KASABASI
 
Toplam Seçmen Sayısı 816   Toplam Seçmen Sayısı 865
Kullanılan Oy sayısı 87   Kullanılan Oy sayısı 690
Kapatılmasın (HAYIR) 51   Kapatılmasın (HAYIR) 649
Kapatılsın (EVET) 35   Kapatılsın (EVET) 21
BOŞ 1   BOŞ 20
 
KİTRELİ KASABASI DARBOĞAZ KASABASI
Toplam Seçmen Sayısı 1174 Toplam Seçmen Sayısı 1150
Kullanılan Oy sayısı 1160 Kullanılan Oy sayısı 1046
Kapatılmasın (HAYIR) 1156 Kapatılmasın (HAYIR) 999
Kapatılsın (EVET) 0 Kapatılsın (EVET) 37
BOŞ 4 BOŞ 10
KIZILCA KASABASI
Toplam Seçmen Sayısı 848
Kullanılan Oy sayısı 677
Kapatılmasın (HAYIR) 670
Kapatılsın (EVET) 1
BOŞ 6
GENEL TOPLAM SONUÇLARI
Toplam Seçmen Sayısı 16010
Kullanılan Oy sayısı 10981
KATILIM ORANI 68%






Editör: TE Bilişim