CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer  Niğde İlinde önemli bir  faaliyet alanı olan Kalsit üreticilerinin sorunları için Meclis araştırması istedi.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi.-“Niğde İlinde kalsit madenciliği (mikronize üretim dahil) önemli bir faaliyet alanıdır. Endüstriyel mineral kalsit önemli bir mineraldir. Kullanıldığı yerler, ucuz oluşu ve teknolojik üstünlükleri göz önüne alındığında önemi artmaktadır. Sektörün desteklenmesi ve  sorunlarının araştırılması amacıyla  bir Meclis araştırması açılması açılmalıdır” dedi.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer gerekçede şu görüşleri ifade etti:“Ülkemizin en önemli beyaz kalsit varlığı Niğde İlimizdedir. Kalsit madenciliği sorunlarının incelenmesi, gelişimi açısından önemlidir. Üretimin artırılması olasıdır.  Ürünlerin çeşitlendirilmesi, istihdam düzeyinin artırılması yeni yaklaşımlarla desteklenebilir. Niğde’de özel sektöre ait38 farklı firma üretim yapmaktadır. 1520 kişi bu sektörde çalışmaktadır.  Dış satımın artırılması ve çeşitlendirilmesi ciddi bir fayda sağlayacaktır.  Sektörün farklı bir çalışma sistemi vardır. Özel vergilendirme, teşvik  ve düzenlemelerle gelişmesi olasıdır.Kalsit madenciliğine yönelik yasal düzenlemeler dahil üretim çeşitlendirilmesi, daha fazla fayda sağlamaya dönük çalışmalar için gerekliliklerin gözlemlenmesi, yüksek katma değerli ürünler üretilmesinin yolunun açılması için bir  Meclis araştırması önemli yara sağlayacaktır.”dedi.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’ye yönelttiği soruda da  Niğde İlinde  hangi ülkelere kaç ton kalsit gönderildiğini sordu. Bakan Tüfenkçi, “ Bakanlığımız ve  TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından ortak hazılanan kalsit (kristilleşmiş kalsiyum karbonat) isimli eşyaya ilişkin  resmi İstatistik Programında elde edilen  ihraccat verileri,2014-31 Ekim 2016 tarihleri arasında ;
Suriye,Gürcistan,Irak,Azerbeycan,Hırvatistan,İsviçre ve İran  ülkelerine toplam 2.334.470 kg ve 178.113 Dolar değerinde ihracat yapılmıştır”dedi.
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim