İşçi Partisi Niğde İl Başkanı Z.Cem Yıldırım “İşçi Partisi olarak, kıdem tazminatının fiilen kaldırılmasına yol açan “ Kıdem Tazminatının İşçinin Bireysel Hesabına Yatırılması Hakkındaki Kanun” taslağına karşı çıkıyoruz.” dedi.

 

İP Niğde İl Başkanı Z.Cem Yıldırım yazılı basın açıklaması yaptı.

 

Yıldırım açıklamasında “Emekçilerimizin 24 Ocak (1980) Kararları sonrasında adım adım ve planlı olarak kaybettiği iş güvencesi, sendikasız ve sigortasız çalışma, taşeronlaşma, sağlıksız çalışma koşullarının getirdiği ölüm ve sakatlıkların sonrasında gözler, işçinin tek güvencesi olan, kıdem tazminatına dikilmiştir.

 

Sendikalarımız kıdem tazminatlarının gaspına yol açan girişimlere genel grevle karşılık vereceklerini daha önce açıklamıştır.

 

Kıdem tazminatının işçinin bireysel hesabına yatırılacağı algısı ile milletimiz yanıltılmak istenmektedir. Kıdem tazminatının yatacağı hesap, işçinin değil, yandaş fon yöneticisi şirketlerin kasasıdır. Bu politikalar emekçilere kölelik düzenini dayatırken işverenlere ve uluslararası sermayeye ucuz işgücü vaat etmektedir.

 

Bu yasayla, kıdem tazminatı hesaplaması değiştirilerek, kıdem tazminatı tutarı üçte bire indiriliyor. Yıllardır uygulanan kıdem tazminatına esas alınacak giydirilmiş ücretten vazgeçilerek, ödenen prim ve bunların nemaları esas alınmakla işçinin alacağı kıdem tazminatı üçte bire indirilmektedir.

 

Taslağa göre, işçinin fonda biriken kıdem tazminatının yarısını alabilmesi için asgari 15 yıl çalışmış olması gerekiyor. Kıdem tazminatının tamamını almak ise, 5 yıl süreyle işsiz olmak veya emekli olmak şartına bağlanıyor. Kıdem tazminatını yarısını almak için bile 15 yıl beklemek, 5 yıl işsiz kalmak ya da son şart olarak ölmek gerekecek. İşveren, işçinin prime esas ücretinin yüzde dördünü fona yatıracak. İşverenin, fona prim ödememesi halinde işçi kıdem tazminatı alamayacak. Yine işyerinin kapanması, işverenin iflası hallerinde de işçi kıdem tazminatı alamayacak.

 

İşçi Partisi olarak, kıdem tazminatının fiilen kaldırılmasına yol açan “ Kıdem Tazminatının İşçinin Bireysel Hesabına Yatırılması Hakkındaki Kanun” taslağına karşı çıkıyoruz.

 

Yaratılan büyük krizin faturasının, emekçilerin sırtına yıkılmasına seyirci kalmayacağız. Cumhuriyet hareketi ile birleşmekte olan emekçilere genel grevi dayatanlar, işçi sınıfından en sert cevabı alacaklardır.



Editör: TE Bilişim