İP Niğde İl Başkanı Z.Cem Yıldırım, işçilerin kıdem tazminatı ile ilgili basın açıklaması yaptı.

 

 

Yıldırım basın açıklamasında ;Adalet ve Kalkınma Partisi(AKP) iktidara geldiği 2002 yılından bu yana, ulus ötesi ve işbirlikçi yerli sermaye ile birlikte, temel işçi haklarına yönelik sistemli saldırısını sürdürmektedir. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin hükümetin hazırladığı ve bugün gündemin en üstünde yer alan yasa taslağı, bu saldırının unsurlarından sadece biridir.

 

AKP, 2012 yılı başında yayınladığı Ulusal İstihdam Stratejisinde, işçiler aleyhine atacağı yeni adımları da zaten açık açık yazmıştır. İşçi kiralama bürolarının kurulması, esnek çalışma uygulamasının yaygınlaştırılması, bölgesel asgari ücret uygulamasının getirilmesi gibi uygulamalar da gündemdedir.

 

Kıdem tazminatı, işçinin yaşam standartlarını yükselten ve emekli olduğunda da kısmi bir rahatlama sağlayan önemli bir haktır. İşçinin en büyük güvencesi olan kıdem tazminatı hakkına büyük darbe indiren, kıdem tazminatı fonu yasa taslağını kabul etmiyoruz.

 

Yasa taslağı işçinin kıdem tazminatını yarıya indirmekle kalmıyor, kıdem tazminatı alınabilen durumları sınırlandırıyor, iş güvencesini kısıtlıyor ve işverenlerin ödediği işsizlik sigortası primlerinin de yüzde 2’den yüzde 0,5’e düşürülmesini öngörüyor.

 

Cumhuriyetin tüm kazanımlarına ve milli olan her şeye karşı olan AKP’nin ileri demokrasisinin işçimizi köleye, yevmiyeli ameleye dönüştürmek olduğunu görüyoruz.

 

İşbirlikçi sermayenin, ulus ötesi sermaye ile birlikte, temel işçi haklarına saldırmada tam bir birlik ve bütünlük sergilediği süreçte, işçi sınıfı da birlik ve beraberliğini sağlamak zorundadır. Etnik kökeni, siyasi görüşü, inancı, mesleği, işkolu, cinsiyeti, memleketi ne olursa olsun tüm işçilerin ortak çıkarı, kıdem tazminatı fonu taslağına karşı çıkmak, yaşanan ve gelecek yeni saldırıları birlikte göğüslemektir. Sessizlik ve teslimiyet sorunları engellemeyecek, işbirlikçi sermaye cephesini daha da cesaretlendirecektir.

 

Bugün yaşanmakta olan ve her geçen gün daha da derinleşen ekonomik krizin sonucu sürekli gündeme getirilen bu tasarı, AKP’nin ve arkasındaki ABD ve AB emperyalizminin yaşadığı büyük sorunlar nedeniyledir.

 

İşçi Partisi olarak sermayedar sınıfın işgücü maliyetini azaltan, iş güvencesini zayıflatan, işçiyi kolayca kapı önüne bırakacak bu tasarının derhal geri çekilmesini istiyoruz.

 

 İşçi Partisi, AKP ve ABD-AB emperyalizmine karşı cumhuriyetin temel kazanımları ile sendikal hak ve özgürlükleri korumak, Cumhuriyet ve emek güçlerinin birliğini sağlamak ve birlikte mücadele etmek konusunda üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirecektir"dedi. 


Editör: TE Bilişim