Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi  Ömer Fethi Gürer üreticilerin sorunlarını bakanlıklar düzeyinde gündeme taşıyarak çözüm bulunması yönünde girişimlerine devam ediyor.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  patates, elma, fasulye ve kirazda geçen yıl yaşanan ve üreticinin mağdur olduğu sorunların bu yıla taşınmaması için de  girişimlerde  bulunuyor.

 Niğde Milletvekili Gürer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Faruk Çelik’e yazılı olarak  yönelttiği “Niğde  Darboğaz, Kılan, Emirler  gibi bölgelerde  yurt dışına da satımı yapılan kiraz  ürününün geçen yıl maliyetinin altında satılması ile  üretici mağdur olmuştur. Bu yıl da aynı sorun yaşanmaması için alınan önlem var mıdır? Bu bağlamda bir çalışma yapılmakta mıdır?” sorularına  Bakanlıktan kapsamlı yanıt geldi.

Sorunun içeriğinden çok Bakanlığın çalışmaları anlatılan yanıtta  IPARD vurgusu yapılması da dikkat çekti. Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi kapsamına alınmayan  Niğde, IPARD  uygulanan  42 il dışında bırakılmıştı. 42 il içinde olmadığı için mağdur olan Niğde ilinde  patates sonrası kiraz ile ilgili verilen yanıtta da “ IPARD Programı kapsamında 42 ilimizde proje bazlı yatırımlara destek verilmektedir.” ifadesinin yer alması, “Bakanlığın Niğde’nin IPARD kapsamında olmadığından haberi yok mu” sorusunu akla getirdi. Bu durumda Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma ajansı IPARD  kapsamında olmayan Niğde, doğal olarak  proje bazlı yatırım desteğinden de mahrum kalıyor.

 KİRAZDA SORUN OLURSA ÖNERİ VAR AMA KISA VADELİ ÇÖZÜM YOK

Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in kiraz üreticilerinin olası sorunlarına karşı çözüm sorusuna Bakanlık yaptıklarını anlatarak yanıt verdi. Bu durumda Kirazda yaşanacak olası pazar sorunu için de kısa vadeli bir çözüm görülmüyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Faruk Çelik imzalı yanıtta şu görüşlere yer verildi. “Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi Gürer'e Ait 7/4404 Esas Numaralı Yazılı Soru Önergesine Dair  Cevaplar:

Bakanlığımızca kiraz üreticilerimize önemli destekler sağlanmakta ve kiraz üretimimizin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda yapılan bazı çalışmalar aşağıda yer almaktadır.

Kiraz ürünü için üreticilerimize; mazot ve gübre desteği, standart ve sertifikalı fidan desteği, sertifikalı tohum üretim desteği ve organik tarım desteği verilmektedir.

2015/8294 sayılı "Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesine Dair" Bakanlar Kurulu Kararı ile Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı ve işletme büyüklüğü 5 dekar ve altında olan çay ve fındık ürünleri hariç meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan kamu kurum ve kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişilere 2016 üretim yılında dekara 100 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yasal düzenleme ile gübrede KDV kaldırılmıştır.

Bakanlığımızca 2006 yılında başlatılan "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" kapsamında; tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, ambalajlanması ve depolanması gibi ekonomik yatırımlar ile makine-ekipman alımları ve damla-yağmurlama sulama yatırımları için %50 hibe desteği verilmektedir.

2016 yılında Genç çiftçilere proje karşılığı 30 Bin TL hibe desteği başlatılmıştır.

IPARD Programı kapsamında 42 ilimizde proje bazlı yatırımlara destek verilmektedir.

Bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin kullanılmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması amacıyla açık alanda elma üretimde biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmaktadır.
Yaş meyvelerin taşımasındaki kayıpların en aza indirilmesi ile hasat sonrası miktar ve kalite kayıplarının önlenmesi için Bakanlığımız Araştırma Enstitülerince çalışmalar yürütülmektedir.

Girdilerin ucuza alınması, ürünlerin daha iyi koşullarda pazarlanması, özellikle fiyat oluşumunda etkili olunması ve karşılaşılan sorunların birlikte aşılması için üreticilerimizin örgütlenmesi önem taşımakta olup, üretici örgütlerinin kurulması, güçlenmesi ve pazarlama altyapılarının güçlendirilmesi konularında Bakanlığımızca üreticilerimize destek sağlanmaktadır.

Ayrıca Bakanlığımızca "Pazarlama Bilgi Sistemi" adıyla bir proje hazırlanmakta olup, proje; Türkiye'de tarımsal faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişiliklere haiz işletmelere yol gösterici ve veri sağlayıcı bir kaynak olacaktır. Bu çerçevede; ülkemizde tarımsal üretim, tüketim, ithalat, ihracat, stoklar ve fiyatlarla ilgili güncel veri temin edilmesi, kaliteli veri çeşitliliğinin arttırılması ile tarımsal pazar bilgilerinin analiz ve tahminlerinin yapılması, yapısal sorunların tespit edilerek, üretim ve tüketim kararlarının oluşmasına katkı sağlanması ile birlikte ihracat - ithalatta öne çıkan pazarların izlenmesi ve ihracata yönelik üretim yapılması hususlarında fayda sağlayacaktır.

Bakanlığımızca 2016 yılı ve gelecek dönemde de tarım sektörümüzün geliştirilmesi ve üreticilerimiz refah düzeyinin artırılmasına yönelik destek ve projelere devam edilecektir.”denildi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanıtın, üreticinin  olası sorunlarına çözüm üretmek yerine yapılan çalışmaları anlatmaktan ibaret olduğunu belirtti ve  “Kısa vadede sorunun çözümünün ne olacağını Bakanlık açıklamalıdır” dedi.
 

 
Editör: TE Bilişim