CHP Niğde’de 35 Milletvekili ile birlikte adeta çıkartma yaptı. CHP li 35 milletvekili bugün Niğde merkez, ilçe ve beldelerinde ziyaretlerde bulundu. Esnafları ve sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret CHP’lilere vatandaşlar dert yandı, hükümeti şikayet ettiler.

VİDEOLAR AŞAĞIDA

Niğde’ye seçim otobüsü ile gelen Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağaba başkanlığındaki CHP li heyet Niğde’nin bir köy ve kasabasında çitçileri dinledi. Ardından Niğde Merkez’de esnaf ziyaretlerinde bulunan CHP lilere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Ekonomik sıkıntılarını dile vatandaşlar ile CHP li milletvekilleri arasında ilginç diyaloglar oluştu.

35 MİLLETVEKİLİ NİĞDE’YE DAĞILIP VATANDAŞI DİNLEDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında 30'un üzerinde milletvekilinden oluşan 'Esnaf masası' heyeti Niğde'ye geldi. Bir otelde basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, "Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirmesiyle 30'un üzerinde milletvekiliyle birlikte Niğde'ye geldik. 2 gün boyunca merkezde, ilçe ve köylerde esnafı dinleyeceğiz" dedi.

İki gün Niğde’de kalacak CHP Heyeti, Esnaf Odaları, NİTSO, Baro, Eğitim Sendikaları, Şehit ve Gazi Dernekleri gibi bir çok sivil toplum kuruluşunu da ziyaret etti.

CHP Adayı Hulus Özen, “Herkes Bilsin ki Kazanıyoruz!” CHP Adayı Hulus Özen, “Herkes Bilsin ki Kazanıyoruz!”

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun iktidar olduklarında Türkiye'ye ait 13 uçağı satacaklarını söylediğini kaydeden Ağbaba, "Dış seyahatlere itibardan tasarruf olmaz' deniliyor. Maalesef iktidar tanımlayacak olsak ya da en çok bildikleri nedir diye soracak olursak, hiç kuşkusuz saray ve uçaktır. Avrupa'nın birinci, dünyanın dördüncü ülkesini yöneten Almanya Başbakanı Merkel tarifeli uçakla gidiyor. Yine makam aracı kullanmayan, makamına bisikletle gelip giden Hollanda başbakanı var. Maalesef bir israf düzeniyle, şatafat düzeniyle karşı karşıyayız. Bir ülkenin itibarı, kişi başına düşen milli gelir ile ölçülür. Bir ülkenin itibarı çiftçisinin, esnafının zenginliği ile ölçülür. ABD'nin uçağına bakın, Fransa devlet başkanının uçağına bakın, Merkel'in uçağına bakın, bir de bizimkinin uçağına bakın, kim itibarlı bir bakın. İktidara geldiğimizde uçakları satacağız" diye konuştu.

'ZAM ORANI TEK HANELİ, ENFLASYON ÇİFT HANELİ

Temmuz ayında elektriğe yüzde 15, doğal gaza yüzde 12, ekmeğe yüzde 16 zam yapıldığını kaydeden Ağbaba, "Peki memura ve emekliye verilen zam oranı nedir? Yüzde 8,45. Enflasyon 20 aydan beri çift haneli ama memurun ve emeklinin zam oranı tek haneli" ifadelerini kullandı.

TORPİLLİYSEN İŞE GİRERSİN

Veli Ağbaba başkanlığındaki CHP Esnaf Masası’nın Niğde’deki temasları sürüyor. Orhanlı ilçesinde bir kahvehanede oturan yurttaşların derdini dinleyen Ağbaba, işsiz gençlerle karşılaştı.

Gençlerden biri, torpil bulamadıkları için işsiz olduklarına dikkat çekerek, “100 tane gencimiz varsa 10 tanesi işte, 90’ı boş. İspatı da burada” dedi. AKP üyesi olmadıkları için işsiz olduklarını ileri süren genç, İŞKUR’a başvurduklarında aldıkları yanıtı şöyle aktardı:  “Torpilimiz yok. İŞKUR’a yazılıyoruz, oradaki memur diyor ki ‘Yazılmanıza gerek yok, torpilliysen girersin zaten.’ Torpilin olduğu zaman işe girebiliyorsun.”

“HER ŞEY YÜKSELDİĞİ YERDE KALIYOR”

Kahvehanedeki kamyon şoförü de girdi maliyetlerinden dert yanarak, “İstanbul’a gidemiyoruz. İstanbul çok masraflı. Buradan giden arabanın gidiş-geliş bin lira masrafı oluyor” sözleri ile köprü ücretlerinden şikayet etti.

Kamyoncu mazot ve lastik fiyatlarının yükseldiğinden yakındı. Kamyoncu, “Dolar diyorlar yükseldi, fiyatlar yükseliyor. Bu ülkede yükselip de geriye düşen tek bir şey var o da patates. Her şey yükseldiği yerde kalıyor ama patates kalmıyor.”

“MAZOT VE GÜBRE BELİMİZİ BÜKÜYOR”

Bir çiftçi de patatesten çok zarar ettiklerini kaydederek, “80 dekarı ekiyorum, gübre fiyatları 5 bin lira olmuş. Elektrik fiyatlarına boyuna zam zam. Hele bizim Orhanlı’da kuyularımız daha derin, maliyet çok yüksek oluyor. Geçen yıl 100 dekar mahsulüm vardı, 100 dekar mahsule 70 bin lira elektrik faturası ödedim” dedi. Çiftçi, bu yıl da 60 dekar buğday ve arpası için 18 bin lira elektrik faturası ödediğini aktararak, maliyetin daha da artmasını beklediğini söyledi. Çiftçi, gübre maliyetinin ve elektrik faturasının bellerini büktüğünü söyledi.

Ağbaba’yı yolda yurttaşları selamlarken durduran bir çiftçi de patates ektiğini belirterek, “Durum iç açıcı değil. 20-30 kuruşa patates satıyoruz. 5 bin liraya gübre alacağız. Bir çuval gübre 250 lira, bir çuval şeker 220 lira. Gübre şekeri geçti” dedi.

Elektriğe gelen yüzde 15 zammı da hatırlatan çiftçi, Ağbaba’ya CHP’nin vaatlerini sordu. Ağbaba da çiftçinin mazotundan ÖTV’yi kaldıracaklarını ve Tarım ve Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası’na borcu olan çiftçinin borçlarının faizlerini sileceklerini anlattı.

“KÖYÜN SUYU KESİLECEK”

Kömürcü köyünde oturduğunu söyleyen yurttaşlar da kuyudan çıkardıkları sularının elektrik faturası nedeniyle kesilme noktasına geldiğini belirterek, “Çavdar ekiyoruz. Bırak sulu tarlayı biz de içme suyu bile yok. Şu anda içme suyumuz da borç yüzünden kesilmek üzere. Bizim köyümüz yıllardır bunu yaşıyor. Pandemi döneminde kesmediler ama en az iki ay sonra kesilir. Köyümüz de gelir de yok” diye konuştu. Kömürcü köyünden başka bir yurttaş da 5 çocuğu olduğunu ve asgari ücretle geçinmeye çalıştığını dile getirdi.

 Niğdeli Sanayici: “Komple Kapatsınlar, Bizi Buraya Gömsünler”

Niğde’de kentsel dönüşüm nedeniyle dükkanlarını boşaltmaları istenen sanayi esnafı, sorunlarını CHP Esnaf Masası’na anlattı. Kendilerinden yüksek farklar istendiğini ve yeni yapılan dükkanlara müşteri gelmeyeceğini söyleyen bir esnaf, “Kapatmak istiyorlarsa komple kapatsınlar. Dükkanın içindeki elemanlarla beraber bizi buraya gömsünler” dedi.

CHP Ekonomi Masası, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında Niğdeli yurttaşların sorunlarını dinlemeye devam ediyor. Ağbaba ve CHP’li vekiller, şehir merkezindeki Yeni Sanayi Sitesi esnafıyla dertleşti.

Sanayi esnafı, kentsel dönüşüm nedeniyle dükkanlarının şehrin dışındaki Ata Sanayii Sitesi’ne taşınmak istendiğini; kendilerine verilen dükkanların küçük, ama alınan fark ücretinin yüksek olduğunu anlattı.

Yıkılacak dükkanlarına düşük değer biçildiğini kaydeden bir esnaf, “Adamın malına bakmadan değer biçme diye bir şey var mı” diye sordu. 60 metrekarelik dükkanlara yerleştirilmek istendiklerini kaydeden esnaf, “Demirin boyunu bilmiyorlar. 60 metrekarelik dükkâna demir girmez” dedi.

“BAĞ-KUR’UNU YATIRAMAYAN ESNAF VAR”

Taşınmak istemediklerini vurgulayan esnaf, Türkiye’nin hiçbir yerinde sanayinin kaldırılmadığını ve sanayinin ülkenin gelişmesi anlamına geleceğini söyleyerek, “Biz burayı köreltmek değil büyütmek istiyoruz. Bizim ekmeğimizle oynamasınlar. Bu süreçte Bağ-Kur’unu yatıramayan yüzlerce esnaf var. Bugün Bağ-Kur 1100 lira. Kim yatırabiliyor arkadaşlar” dedi. Esnaf yeni yapılan yere müşterinin gelmeyeceğine dikkat çekerek, rant için dükkanlarından çıkartıldıklarını belirtti.

#NiğdeİçinCHP hastag açıldı, Sosyal Medyada Gündem

Editör: TE Bilişim