Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na yönelttiği sorular yanıtlandı. Bakan Müezzinoğlu eski Devlet Hastanesi binasının kullanılmayarak harap duruma düşmesine göz yumulmasının nedeni ve ne olacağı sorusuna mevcut taşınmaz üzerindeki binaların tadilatedilmek suretiyle İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürlüğü ve bağlı birimlerin bulunduğu sağlıktesisi binası olarak kullanılmasının düşünüldüğünü açıkladı.

Bakanlığa ait Merkez, Kiçiağaç, Tırhan, Yarhisar, Ulukışla Çifteköy veŞeyhömerli Sağlık İstasyonlarını Maliye Bakanlığı Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü’ne devri yapılacağını da açıkladı. Bakan Müezzinoğlu Aile Hekimliği hizmet sunum modelinde sağlık ocaklarının bulunmadığını da vurguladı.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kent ortasında eski devlet hastanesinin harap durumunun vicdanları sızlattığına vurgu yaparak bu bina her gün daha onarılmaz duruma doğru gitmektedir. Bakan açıklamasında yer aldığı biçimi ile bir an önce Sağlık Tesisi olarak kurtarılması sağlanmalıdır”dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soruları ve Bakan Mehmet Müezzinoğlu yanıtları şöyle:

  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın T.C. Sağlık Bakanı Sn. Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 11.12.2015

                                                                                                                                   Ömer Fethi GÜRER

                                                                                                                                     Niğde Milletvekili

 

1-Niğde ilinde kapanan sağlık ocağı sayısı kaçtır? Niğde ilinde köy ve kasabalarda sağlık hizmeti vermesi için yapılmış binalardan kullanılmayan bina sayısı kaçtır? Yıkılan bina olmuş mudur?

2-Binalardan harap halde olanların kurtarılıp, bir köy konağı gibi yararlanılması düşünülmekte midir?

3-Sağlık ocakları kapandıktan sonra bahçelerinde yer alan Atatürk büstleri için bakım, onarım ve koruma sağlanmakta mıdır?

4-Niğde eski Devlet Hastane binası boşaltılmış ve bina kullanılmayarak harap duruma dönüşmesine göz yumulmuştur. Mevcut binanın ne olacağı konusunda bir çalışma var mıdır ?

5- Niğde ilinde 20 yılda Bakanlığınız tarafından yaptırılıp yıkılan ya da harap halde bulunan binaların günümüz değerleri ile maliyeti ne kadardır?

 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

İlgi    : 31.12.2016 tarih ve 43452547-120.00-10785 sayılı yazınız. 

"Niğde ilinde kapanan sağlık ocaklarına" dair Niğde Milletvekili Sn. Ömer Fethi GÜRER tarafından verilen 7/1035 sıra sayılı yazılı soru önergesinde yer alan sorulara ilişkin cevap metni ekte gönderilmektedir.

Arz ederim. 

EKLER:

1 - Önerge Cevabı ( 2 Sayfa)

 

Sağlık Bakanlığı-Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Tel. No: 0 312 573 70 47

"Niğde ilinde kapanan sağlık ocaklarına" dair Niğde Milletvekili Sn. Ömer Fethi GÜRER tarafından verilen 7/1035 sıra sayılı yazılı soru önergesinde yer alan sorulara dair cevap metinleri aşağıda yer almaktadır.

 

 

Soru 1- Niğde ilinde kapanan sağlık ocağı sayısı kaçtır? Niğde ilinde köy ve kasabalarda sağlık hizmeti verilmesi için yapılmış binalardan kullanılmayan bina sayısı kaçtır? Yıkılan bina olmuş mudur?

 

Cevap 1- Aile hekimliği uygulaması gelişmiş ülkelerin çoğunda tercih edilip uygulanan birinci basamak sağlık hizmeti sunum şeklidir. Ülkemizde birinci basamak sağlık hizmetlerinin çağdaş bir yaklaşımla yeniden düzenlenmesi ve tüm toplum bireyleri tarafından tercih edilebilir şekilde sunulması için bu çağdaş hizmetin özgün bir modeli oluşturularak 30.12.2010 tarihi itibari ile ülke genelinde aile hekimliği uygulamasına geçilmiştir.

Bu tarihten itibaren tüm birinci basamak sağlık hizmetleri sunumunda mevcut sağlık ocakları aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerine, kimi sağlık ocakları da nüfus ve merkeze uzaklıkları göz önüne alınarak sağlık evine dönüştürülerek halkın birinci basamak koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmeti alması sağlanmıştır. Dolayısıyla mevcut aile hekimliği hizmet sunum modelinde sağlık ocakları bulunmamaktadır.

 

Niğde İlinde kapatılmış aile sağlığı merkezi yoktur.

 

Niğde İli köy ve kasabalarında sağlık hizmeti vermesi için yapılmış binalardan kullanılmayan 5

(beş) adet sağlık istasyonu aşağıda yer almaktadır;

Merkez Kiçağaç (Yeşilova) Sağlık İstasyonu

Merkez Tırhan Sağlık İstasyonu

Merkez Yarhisar Sağlık İstasyonu

Ulukışla Çifte köy Sağlık İstasyonu

Ulukışla Şeyh Ömerli Sağlık İstasyonu

 

Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün talebi doğrultusunda yukarıda yer alan taşınmazların Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü' ne devri ve tahsisinin kaldırılması yönünde yazışmalarımız devam etmektedir. Niğde İlinde yıkılan aile sağlığı merkezi bulunmamaktadır.

Soru 2- Binalardan harap halde olanların kurtarılıp, bir köy konağı gibi yararlanılması düşünülmekte midir?

Cevap 2- 5 adet sağlık istasyonu (Merkez Kiçağaç, Tırhan, Yarhisar, Ulukışla Çifteköy ve Şeyhömerli Sağlık İstasyonu) kullanılmaktadır. Tahsisi kaldırılarak, Maliye Bakanlığı Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğüne devri yapılacaktır. Devir işlemi tamamlandıktan sonra taşınmazın tasarruf hakkı Defterdarlık makamına geçecek olup, köy konağı gibi kullanılıp, kullanılmayacağının yetkisi Maliye Bakanlığı uhdesinde olacaktır.

Soru 3- Sağlık ocakları kapandıktan sonra bahçelerinde yer alan Atatürk büstleri için bakım, onarım ve koruma sağlanmakta mıdır?

Cevap 3- Bakanlığımıza bağlı Aile Sağlığı Merkezleri ile Sağlık Evlerinin bahçelerinde Atatürk Büstleri bulunmamaktadır.

  

Soru 4- Niğde eski devlet hastanesi binası boşaltılmış ve bina kullanamayarak harap duruma düşmesine göz yumulmuştur. Mevcut binanın ne olacağı konusunda bir çalışma var mıdır?

 

Cevap 4- Mevcut taşınmaz üzerindeki binaların tadilat edilmek suretiyle İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve bağlı birimlerinin (TSM, KETEM, VSD, Obezite Birimi, Ortak Güvenlik Sağlık Birimi, Halk Sağlığı Laboratuvarı) bulunduğu sağlık tesisi binası olarak kullanılması düşünülmektedir.

  

Soru 5- Niğde ilinde 20 yılda bakanlığınız tarafından yaptırılıp yıkılan yada harap halde bulunan binaların günümüz değerleri ile maliyeti ne kadardır?

Cevap    5- Niğde İli bünyesinde;

Ulukışla İlçe Hastanesi ana binası 1969, ek binası 1988 yılında, Çiftlik İlçe Hastanesi ise 2000 yılında yapılarak hizmete açılmıştır.

Söz konusu binaların eski oluşu, ayrıca, Merkez 3 ve 5 nolu Aile Sağlığı Merkezlerine ait binaların eski ve ilk yapılma amaçlarının Sağlık Ocağı olması nedeni ile Aile Hekimliği hizmetlerinin sunumuna cevap verememesi, binaların Bakanlığımız sağlık hizmeti sunumu standartlarına cevap verememeleri ve İnşalarının 2007 deprem yönetmeliğine uygun olamaması nedeni ile yıkılarak, yerine günümüz şartlarına uygun ve halkımızın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde 2007 deprem yönetmeliğine uygun modern hizmet binaları yapılmıştır.

Bunlardan Çiftlik Devlet Hastanesi 30 yataklı olarak yapılmış ve 21.10.2015 tarihinde hizmete açılmıştır. Merkez 5 nolu Aile Sağlığı Merkezi 6 hekimlik olarak yapılmış ve 28.05.2013 tarihinde hizmete başlamıştır. Merkez 3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ise 6 hekimlik olarak yapılmış ve 27.11.2015 tarihinde hizmete açılmıştır. 30 yataklı olarak yapımı devam eden Ulukışla Devlet Hastanesinin fiziki gerçekleşmesi ise %90 seviyesinde olup; yapım işi devam etmektedir. Yapım işlerinin toplam maliyeti ise 22.742.858 TL' dir.

 

 

Editör: TE Bilişim