Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İl ve İlçe yöneticileri ile Niğde köy ve kasabalarında ziyaretlerine devam etti. İlçe Başkanı Kamil Davarcı ve il, ilçe yöneticileri ile Merkez ilçe köylerinde vatandaşlarla buluştu.

“YEŞİLBURÇ BAŞKA YERDE OLSA TURİZM MERKEZİ OLURDU”

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Yeşilburç Köyü’nde Yeşilburç tarihi ve doğal dokusunun önemine değindi. Cami olarak ibadete açık kilise dışında  harap hamam, şapel, çeşme, konakların ve doğa dokusunun başka bir ilde olsa turizmin merkezi olabileceğini ifade etti. Osmanlı döneminden kalan hamamın onarılması, çevrede bilimsel araştırmalar yapılarak tarihi dokunun açığa çıkarılmasının gereğine değinen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili yazılı soru önergesi verdiğini ve Bakanın bu konuda söyleyeceklerinin önemli olduğunu belirtti. Konya’da Sille adı ile anılan bölgede yapılanların Yeşilburç için de uygulanması halinde Yeşilburç’un ülke genelinde önemli bir turizm çekim merkezi olacak özelliklere sahip olduğunu da ifade etti. Yeşilburç’un doğası, tarihi özellikleri ile ilgi bulmasından öte  bölgede yetişen ürünleri ile de  özellikli bir merkez olduğunu da söyledi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Yeşilburç’ta her adımda tarihin izleri var. Vadisi, doğası ile de turizm merkezi olacak her özellik ve güzelliğe sahip. Tanıtımı ve gereken değeri bulması için yapılacak onarımlar ile önemli bir merkez olur. Hamam, çeşme, şapel, cami, kilise, konaklar bir an önce onarılmalıdır”dedi. Konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığına yazılı soru önergesi de verdiğini söyledi.

GÜL BABA YILDA BİR KEZ DEĞİL  ÇEVRE HER ZAMAN DÜZENLİ OLMALI

 

 Güllüce Köyünde de Vatandaşlara hitap eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülke sorunlarına değindi. Niğde İlinde  1 Kasım’da milletvekili olduktan sonra yaptığı çalışmaları anlattı.  Güllüce’de  Gül Baba   yılda bir kez düzenlenen etkinlik ile anılıyor. Misali Baba olarak da tanınan Gül Baba 17.asırda yaşamıştır. Osmanlı Sultanlarından 4.Murat Han Bağdat Seferi sırasında  kış mevsiminde Gül babayı ziyarete geldiğinde açılmış taze bir gül çıkarıp vermesi nedeni ile Misali olan adının Gül Baba  olduğu anlatılır. Güllüce’de bu bağlamda her yıl etkinlik düzenlenmektedir. Gürer , “Gül Baba,  Güllüce için bir ziyaret noktası ancak yalnız anma, etkinlik döneminde değil, çevrenin her daim bakımlı ve düzenli olması sağlanmalıdır”dedi. Bölgede elma ürünün önemine değinen Gürer, elma rekoltesi yükseldiğinde değer bulmaması ile yaşanan sıkıntıların artığına dikkat çekti. Konuyu Tarım Bakanın dikkatine sunduğunu ifade eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer elma için meyva suyu fabrikalarının yeterli olmadığını entegre bir tesisin kurulması ile sorunun aşılabileceğini söyledi.

Gürer,  elma ürünün pazarlanmasından depolanmasına sorunlar yaşandığını damlama ile üretilen elmaların dışında dededen kalan ağaçların ürünlerinin gereği gibi değer bulmadığını,oysa büyük kent marketlerinde de en pahalı elmanın bu elma olduğunu ifade ederek “Bir çelişki var. Üreten en düşük fiyatla satamıyor alıcı ise en pahalı olarak Amasya elmasını almak durumunda kalıyor. Aracısız bir yol bulunması halinde Amasya  satış sorunu aşılabilir. Bu bağlamda üreticiden tüketiciye aracısız satışın yolunu açacak düzenlenemeler bir an önce yapılmalıdır”dedi.

 YAYLAYOLU’DA TARİHİN ÖNEMLİ İZLERİ VAR

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Yaylayolu Köyü’nde ülke ve Niğde sorunlarına değindiği konuşmasında köyün tarihi dokusu ve konağı ile önemli bir merkez olduğunu belirtti. Eski adı Valısa olan Yaylayolu Köyü de Niğde için değişik bulguların yer aldığı önemli bir merkez olduğunu söyleyen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,“  Kültür ve Turizm Bakanına verdiğim soru önergelerinde Niğde İli önemli merkezlerini hem tanıtım, hem durumlarını soruyorum. Niğde İli merkeze bağlı 15 km. uzaklıktaki Yaylayolu Hitit dönemine ait buluntularla oldukça eski bir tarihe sahiptir. Köyde bulunan Hitit kitabesi Niğde müzesindedir. Romalılar döneminde de önemli merkez olan  köy çevresinde  farklı yerlerde  tarihi eserler vardır. Savunma ve gizlenme amacı ile yapılmış yapılar tanıtım ve değer bulmayı beklemektedir.   MS 395 yılından sonra gelişen bölgede yer alan tarihi dokunun değer bulması bölge özelliklerinin de açığa çıkması adına önemlidir. Yaylayolu Köyü yakınında takriben 200 metre yükseklikte yer alan  köye ve ovaya hakim bölgede  Tınaz Yer Altı şehrinin gezilebilir kılınması, ışıklandırılması, ulaşım kolaylığı sağlanması, ulaşım yoluna konacak pano ile tanınması  ile yerinin belirtilmesi düşünülmelidir. Savunma amaçlı yapılan yer altı şehri galeleri, sarnıçları Geç Bizans dönemi ile tarihlenmektedir. Burada sağlanacak temizlik ve düzenleme ile bölge için önemli bir tarih sayfasının aydınlanması olasıdır. Şembağ ve Gavur yolu  olarak tanımlanan alanlardaki yer altı yerleşkelerinin de  Tınaz ile bir ele alınarak turizm amaçlı gezilebilir konuma taşınması  yönünde bir çalışma yapılmalıdır. Kalenin yer aldığı kale yapısının bulunduğu alan önemli tahribata uğrasa da izleri ile özelliğini korumaktadır. Kare ve dikdörtgen yapıların da yer aldığı kalede kısmı bir kurtarma kazısı  yapılmalıdır.Niğde İli Merkez Yaylayolu’nda Osmanlıdan günümüze eren çok önemli bir konak yapısı vardır. Ana kapı girişinde maşallah ve H 1264 tarihli bir kitabe bulunmaktadır. Odalarında renkli kalem işlemelerin de yer aldığı  günümüzde kullanılmadığı için harap durumdadır. Hasan Paşa(Hüseyin Efendi) konağı da denen yapı da  “Çelenkli Osmanlı Arması” farklı bir ayrıntıdır. Konağın bir an önce  ele alınarak kurtarılması bölgedeki son örneklerden olması adına çok önemlidir. “

 

Editör: TE Bilişim