CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Anayasa değişikliği ile ilgili maddelerde yaptığı konuşmada sürecin geleceğinin sorunlu olacağını söyledi.

TBMM  Genel Kurulunda Bakanlara sorular da yönelten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer  şöyle dedi:“ Rejimi değiştiren, adı "Cumhurbaşkanlığı" olarak ifade edilen Başkanlıkla ülke geleceği belirsizliğe sürüklenmektedir. Farklı açıklamalardan anlaşılıyor ki bu değişiklikle yetinilmeyecektir, yeni fiilî durumlar yaratılarak yeni değişiklikler yapılabilecektir. Meclis çoğunluğu ki AKP sözcüleri televizyonlarda iki partili bir sistem olacağını ifade etmektedirler bu durumda ilk 4 madde dâhil değiştirilmeyen madde kalmayacaktır. 12'nci madde olağanüstü hâl ilanıyla ilgilidir. Bakanlar Kurulunun olağanüstü hâl yetkisi dahi başkana geçmektedir. Asgari bir tartışma ve kolektif karar alma olanağı dahi yok edilmektedir. Anayasa'yı değiştirebilecek çoğunluğu alan, Meclis sorumluluğuna sahip bir tek adamın ilk 4 maddeyi değiştirmemesinin önünde hangi engel kalmaktadır?

    Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 2010'da değiştirilmesinin sonucunda o süreç darbe üretti. Bu kere yeniden değiştirilen madde düşünülen felsefe ve siyasi arka planın da bir yerde göstergesi. Anayasa düzeninin hukukun, yargının ve tüm temel hak ve özgürlüklerin yerinin ne olabileceği konusunda fikir veriyor. Yeni düzenlemeyle kuvvetler ayrılığı prensibine uygun olarak işleyen ve özellikle de yürütmenin ezici kuvvetine karşı vatandaş için bir güvence mekanizması olan kuvvet olmaktan uzaklaştırılıyor ve âdeta yürütmeye tabi olan bürokratik bir organa dönüştürülüyor. Yargı kuvvetinin niteliğini vurgulamak amacıyla, Anayasa'nın niteliğini vurgulamak amacıyla Anayasa'nın 9'uncu maddesine "tarafsız" kelimesi eklenerek vermek istenen mesajla bu durum bağdaşıyor mu? 
“dedi.
 
 TİPSİZ ANAYASA

 CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer dünyada örneği görülmeyen yeni Anayasa değişikliği teklifi ile ilgili konuşmalarında  Anayasa değişikliği için milli yerli ifadelerinin yanlış olduğunu vurgulamak amacı ile “Bu değişiklik  Tipsiz bir değişim”dedi.
 
Gürer şöyle konuştu:“Bakanlar konuşmalarında da genelde bu yeni getirilecek düzenlemenin eskisiyle aynı olduğu noktasında değerlendirmeler yapıyorsunuz. Getirdiğiniz teklifi dahi burada savunamamanızın nedeni nedir? 

    İkincisi, buna -biraz evvel söylendi- bir tip arıyorsanız bana göre bir tipsiz anayasa çünkü dünyada hiç kimsenin aklına gelmeyen böyle bir Anayasa değişikliğini sizin düşünmeniz çok hayra alamet değil. 

    Üçüncüsü, ileride -bir fani- Cumhurbaşkanına -Allah uzun ömür versin- bir şey olduğu takdirde yerine geleceğin kim olduğu da meçhul. Böyle bir gelecekte ülkenin kargaşaya gideceği bir düzenlemeye neden ihtiyaç duyuyorsunuz?”dedi. 
    

 
 
Editör: TE Bilişim