Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bildirim süreleri göz ardı edilerek tüketicilere yönelik elektrik kesintisi uygulanması ve son ödeme tarihi geçmemesine rağmen elektrik faturalarına kesme-bağlama bedeli yansıtılan vatandaşların iddialarını, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

 

CHP Milletvekili Gürer’in konuyla ilgili önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen yıl bildirim süresine ilişkin şartlar yerine getirilmeden elektrik kesme işlemi uygulandığı iddiasıyla görevli tedarik şirketlerine 141 adet başvuru yapıldığını açıkladı. 

Bakan Dönmez, son ödeme tarihi geçmemesine rağmen faturalarına kesme-bağlama bedeli yansıtıldığı iddiasıyla son 2 yıl içinde tedarik şirketlerine yönelik 23 şikâyet başvuru yapıldığını bildirdi. 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, borcunu zamanında ödeyemeyen vatandaşlar için verilene elektrik kesme süresi beklenmeden elektriği kesilen vatandaşlar ile son ödeme tarihi geçmemesine rağmen faturalarına kesme-bağlama bedeli yansıtılan tüketicilerin yaşadıkları mağduriyeti ve bu konuda artış gösteren şikâyetleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Elektrik faturası düzenlenirken, sayaç okuma tarihinden itibaren, 10 günlük ödeme süresi verilmesi gerekiyor. Elektrik kesilmeden önce de 5 günlük 'kesme öncesi bildirim' süresi vardır.

Şartlar yerine getirilmeden elektriği kesildiği için şikâyette bulunan kişi sayısı kaçtır?

2018 yılından itibaren, elektrik kesilmeden önce 5 günlük kesme öncesi bildirim süresini tamamlamadan elektriği kesilen kişi sayısıkaçtır?

2020 yılından itibaren, son ödeme tarihi geçmemesine rağmen faturalarından kesme bağlama bedeli alınan ve bu nedenle Bakanlığınıza şikâyette bulunan kişi sayısı kaçtır?”

YAZILI BİLDİRİM YAPILIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, zamanında ödenmeyen borçlara ilişkin şirket uygulamalarının Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde yürütüldüğünü belirterek, bu kapsamda süresinde ödenmeyen fatura borçları nedeni ile tüketicilere yazılı olarak bildirimde bulunulduğunu ifade etti.

Yazılı bildirimlere ek olarak tüketicinin sistemde kayıtlı bulunan iletişim bilgilerine kısa mesaj ve e-posta yoluyla bildirim yapıldığını anlatan Bakan Dönmez, yapılan tüm bildirimlere rağmen ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen tüketicilere mevzuat kapsamında enerji kesme işlemi uygulandığını hatırlattı.

ELEKTRİĞİ KESİLMEYEN ABONEDEN KESME BEDELİ ALINMAZ 

Kesme-bağlama bedelinin, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde fiilen elektriği kesilmiş tüketicilerden bağlanma aşamasında talep edilen bir bedel olduğuna dikkat çeken Bakan Dönmez, fiilen elektrik kesme işlemi uygulanmayan hiçbir aboneden kesme-bağlama bedeli alınmadığını ifade etti.

BİLDİRİM SÜRESİ 5 GÜN 

Bakan Dönmez, Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliği kapsamında kesme işlemi öncesi 5 iş günü olarak belirlenen bildirim süresini tamamlamadan elektriği kesilen tüketicilere ticari kalite tazminatı ödendiğini de vurguladı.

SÜRESİ GELMEDEN ELEKTRİĞİ KESİLEN 141 KİŞİ İTİRAZ ETTİ

Türkiye genelinde mevzuatta belirtilen bildirim sürelerine ilişkin şartlar yerine getirilmeden elektrik kesme işlemi uygulandığı iddiasıyla görevli tedarik şirketlerine 2021 yılında toplam 141 adet başvuru yapıldığını bildiren Bakan Fatih Dönmez, son ödeme tarihi geçmemesine rağmen elektrik faturalarından kesme bağlama bedeli alındığı iddiasıyla 2020 ile 2021 yıllarında toplam 23 adet başvuru yapıldığını kaydetti. 

İTİRAZI OLAN EPDK’YA BAŞVURABİLİR 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, soru önergesinde bahsedilen hususlar nedeniyle dağıtım şirketi tarafından haksız elektrik kesintisi yapıldığını değerlendiren tüketicilerin öncelikle ilgili dağıtım şirketine, sonuç alamaması durumunda ise EPDK’ya başvuruda bulunma hakkına sahip olduklarını da anımsatarak. bu hususa yönelik EPDK tarafından yapılan soruşturmada söz konusu iddianın doğruluğunun tespiti halinde ilgili dağıtım şirketine gerekli yaptırım uygulandığını kaydetti. 

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNE UYGULANAN YAPTIRIMLAR 

Bakan Dönmez ayrıca, elektrik dağıtım şirketlerinin, Bakanlıklarınca verilen yetkiye dayanarak TED AŞ tarafından 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında periyodik olarak denetlendiğini, elektrik dağıtım şirketleri tarafından mevzuata aykırı herhangi bir işlem yapıldığının tespit edilmesi durumunda ilgili tüzel kişi hakkında gerekli işlemlere gecikmeden başlandığını da sözlerine ekledi. 

GÜRER: “ÖDEME SÜRELERİ İÇİN ESNEK DAVRALINMALI”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandeminin neden olduğu olumsuzluklar, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı da dikkate alınarak, özellikle dar gelirli vatandaşların fatura ödemeleri konusunda, yetkili kurumların belirli süre esnek davranması gerektiğini söyledi. 

ÜRETİCİ FATURA ÖDEMESİNDE KOLAYLIK BEKLİYOR 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elektrik kapatma en çok mağdur olan kesimlerin başında, sulama suyunda elektrik enerjisi kullanmak zorunda kalan üreticilerin geldiğine de işaret ederek, “ Borcu olan elektriği kesilmesi ile ürün tarlada susuz kalmaktadır. Bu yönde düzenleme tüketici lehine sağlanmalıdır. Son dönemde artan elektrik fiyatlar köy içme ve sulama suyu elektrik kullanılarak sağlanıyorsa büyük mağduriyetler yaratmaktadır. Ayrıca haneler için kısmi iyileştirmeler gidilse de daralan alım gücü ve gider karşılama olanağı elektrik faturasını ödemede sıkıntılara neden olmaya devam etmektedir ” dedi.

 

Sıtkı Erat'tan Serkan Baran'a Zor Sorular Sıtkı Erat'tan Serkan Baran'a Zor Sorular

Editör: TE Bilişim