Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde Turizm değerlerinin de gün ışığına çıkması için çalışmalara başladı

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yıllarca yerel basında gündeme taşıdığı ancak gereken değere eremeyen Niğde turizm değerlerini de TBMM gündemine taşımaya başladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın yanıtlaması istemi ile sorduğu soruda, Niğde İlinin gezilebilir tek yer altı şehri durumunda olan Kavlaktepe’yi sordu.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer verdiği soru önergesinde Kavlaktepe yer altı şehrinin mevcut durumunu ele alarak yapılması gereken çalışmaların durumunun açığa çıkması adına sorular yöneltti. Gürer soru önergesinde aynen şöyle dedi:


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mahir ÜNAL tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla.07.12.2015

Ömer Fethi GÜRER
Niğde Milletvekili

Niğde İli Kavlaktepe Yeraltı Şehri’nde 18.7.1990 tarihinde kurtarma ve temizleme çalışmaları yapılmıştır. Çamardı-Niğde yolu üzerinde, Aladağ Demirkazık zirvesine gidiş geliş yolu üzerinde, ana yola 1,5 km. mesafededir. Yeraltı şehri çevresinde 2000 yılından sonra da kısmen araştırma çalışmalarında bulunulmuştur.

1- Halen ışıklandırma yapılarak gezilebilir kılınan Kavlaktepe Yeraltı Şehri girişi kapatılmış ve Işıklandırma sistemi tahrip edilerek gezilemez duruma gelmiştir. Yeraltı Şehri için yeniden düzenleme yapılarak gezilebilir bir hale getirilmesi düşünülmekte midir?

2- Niğde İlinde tek gezilebilir yeraltı şehri olmasına karşın herhangi bir koruma önlemi yoktur. Gece gündüz bu alanın korunması için görevli verilmesi düşünülmekte midir?

3- Çevrede yapılacak çalışmalarla yeni bulguların açığa çıkması olası görülmektedir. Özellikle yeraltı çevresinde yapılacak bir çalışma ile turizm adına önemli bir gezi alanın ortaya çıkması olasıdır. Bu alanda bir çalışma düşünülmekte midir?

4- Ana yol üzerinde, farklı dillerle de ifade edilmiş işaret levhaları yazılarak bölgenin turizmden pay alması için bir girişim söz konusu mudur?

5- Bakanlığınızca ülke genelinde ve yurt dışına yönelik tanıtım çalışmalarında Kavlaktepe Yeraltı Şehri yer almakta mıdır?




Editör: TE Bilişim