IPARD kapsamındaki 42 ilde, proje üreten çiftçilere AB desteğiyle 6.7 milyar proje bedeli ödendi ama Niğde neden yok.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Avrupa Birliği (AB) tarımsal Hibe programı olan IPARD’dan bugüne kadar 10 bin 667 proje için 6.7 milyar lira destek sağlandığını açıkladı.  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Projeye dâhil edilmeyen Niğde’nin suçu ne?” diye sordu.
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “IPARD kapsamında tarım ve kırsal kalkınma destekleme kurumunca 10 yılda desteklenen projelerden faaliyete geçmeyen var mıdır? Bu destekten yaralanıp iflas eden var mıdır? İflas edenlerden geri alım sağlanabilmekte midir? Toplam geri dönüş olmayan tutar nedir?” şeklinde sorular yöneltti.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) IPARD Programı kapsamında desteklenen projelerin son ödemesinin ardından başlayan beş yıllık izleme dönemi boyunca, yatırımın amacı doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığının ve sürdürülebilir olup olmadığının kontrolünün yapıldığını açıkladı.
 
Kontroller sonucunda faal olmayan işletmeler için düzeltici önlemler alındığını ve işletmelerin faaliyete geçmesi için ek süre verildiğini ifade eden Bakan Fakıbaba,  Süre sonunda faaliyete geçmeyen projeler için, mevzuat çerçevesinde işlem yapılarak kısmi geri alım ya da fesih sürecine kadar giden yaptırımlar uygulandığını bildirdi.
 
10 BİN 667 PROJE…
 
Bakan Fakıbaka, “IPARD kapsamında 10.667 proje hibe desteğinden yararlandırılmış olup; sağlanan destekler ile 6,7 milyar TL yatırım gerçekleştirilmiştir. 10.667 projenin 132 adedinin bireysel düzeyde yaşanan sorunlarından dolayı TKDK ile sözleşmesi fesih edilmiştir. Fesih edilen bu az sayıdaki projenin geri alım işlemleri TKDK tarafından 6183 sayılı "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun" kapsamında yürütülmektedir” dedi.
 
IPARD’A ALINMASI GEREKEN İL NİĞDE’DİR
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, bir AB Hibe programı olan Niğde’nin, IPARD desteğinden faydalanması gereken illeri başında olmasına rağmen, ne yazık ki bu programa dâhil edilmediğini anımsattı. Niğde ilindeki çiftçilerin bu desteklemelerden fayda sağlayamamasının, Niğde çiftçisi açısından büyük bir dezavantaj olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Maalesef Niğde, IPARD kapsamındaki 42 il içinde yer alamadı. Yıllardır, Niğde’nin de bu kapsama alınması için verilen çabadan da bir sonuç çıkmadı. Niğde her alanda olduğu gibi tarımsal destekleme konusunda da üvey evlat muamelesi gördü Niğde halkı 24 Haziran seçimlerinde Niğde unutanlara gereken dersi verecektir” diye konuştu.
 
 
 
Editör: TE Bilişim