CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği 2 ayrı yazılı soru önergesiyle Bor ve Ulukışla ilçelerine bağlı köy ve beldelerin sulama göleti talepleri ile yarım kalan gölet inşaatlarını gündeme getirdi. 

 

Gürer’in soru önergelerini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Bor ilçesine bağlı Halaç ve Gökbez göletleri ile Ulukışla ilçesine bağlı Güney, Toraman, Tekneçukur, Koçak ve Kolsuz göletleri için yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 

 

 

GÜRER, NİĞDE’NİN SULAMA GÖLETİ TALEPLERİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ve Ulukışla ilçelerine bağlı köy ve beldelerin gölet taleplerine ilişkin 2 ayrı soru önergesi verdi. 

Gürer, ilk soru önergesinde Bor ilçesine bağlı Halaç köyünde yarım kalan gölet inşaatının durumu ile Gökbez ve Karanlıkdere köyünün gölet yapımına ne zaman başlanacağını sordu. 

ULUKIŞLA’NIN TALEPLERİ 

Gürer, diğer bir soru önergesinde ise Ulukışla ilçesine bağlı Çanakçı, Koçak, Güney, Maden, Horoz, Toraman, Beyağıl, Gedelli, Tekneçukur, Kolsuz Handeresi Köyleri sulama suyu için gölet beklediğine dikkat çekerek, ayrıca gölet olmasına karşın yetersiz kalan Darboğaz, Porsuk, Emirler göletlerinde iyileştirme sağlanması ve Darboğaz Göletine yıllardır çok sayıda müdahale yapılmasına rağmen sonuçlanmayan çalışmaların bitmesinin istendiğini aktardı.

HALAÇ GÖLETİNDE REVİZYON YAPILACAK 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Bor ilçesine bağlı Halat göletinin,1,9 Milyon m3 depolama hacmine sahip bir gölet olduğunu belirterek gölette gövde tipi revizyonu yapılacağını açıkladı. Bakan Kirişçi, gölet tamamlandığında 312 ha alanın sulanacağını belirterek, “Gölet ulaşım yolları, gövde sıyırma ve Dipsavak kazıları, dipsavak beton, menfez ve jet grout imalatları tamamlanmıştır. İçme suyu deplasesi devam etmektedir. Gövde dolgusuna başlanacaktır” açıklamasında bulundu.

KARANLIKDERE’DE SU TUTMA PROBLEMİ 

Bakan Kirişçi, Karanlıkdere Göleti için su ölçüm ve ön inceleme çalışmalarından sonra gölet aks yerinde yapılan detaylı etüt çalışmaları sonucunda; gölet yerinde jeolojik formasyondan kaynaklı olarak geçirimlilik özelliğinden dolayı stabilité ve su tutma problemi oluşabileceği için göletin teknik olarak yapılabilir bulunmadığını aktardı. 

GÖKBEZ GÖLETİNDE BETON İMALATI TAMAMLANILMAYA ÇALIŞILIYOR 

Bor-Kemerhisar Gökbez Göleti’nde 172 ha alanın sulamaya hazır hale getirildiğini belirten Bakan Kirişçi, dolusavak ve vana odasında eksik kalan beton imalatları tamamlanarak işin bitirileceğini kaydetti. 

 

ULUKIŞLA’DA ÖN İNCELEME YAPILACAK GÖLETLER 

 

Bakan Kirişçi; Güney, Toraman, Tekneçukur, Koçak ve Kolsuz gölet talepleri için ön inceleme düzeyinde etütler yapıldıktan sonra yapılacak detaylı büro çalışmaları sonrasında gerekli değerlendirmelerin yapılacağını, Porsuk ve Emirler Köylerine ait mevcut göletlerin ise İl Özel İdaresi sorumluluğunda olduğunu belirtti.

PROJE AŞAMASINDAKİ GÖLETLER

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, Niğde Ulukışla HanderesiGöleti Sulamasının ise 2021 yılında tamamlandığını belirterek, “Niğde İli Gölet ve Sulamaları Planlama Raporu ve Proje Yapımı 5. Kısım (Ulukışla, Ulukışla Gedelli, Merkez Tepeköy, Bor Okçu) işi; planlama ve proje aşamasındadır. İşin proje yapım çalışmalarının tamamlanmasının akabinde teknik ve idari kriterlerdoğrultusunda inşaat yapım işinin yatırım programına teklif durumu ilerleyen süreçte değerlendirilecektir” dedi. 

ÇANAKÇI’NIN ADI YOK

Bakan Kirişçi, Ulukışla’nın Çanakçı köyüne gölet yapılıp yapılmayacağı yönünde, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yönelttiği yazılı soru önergesini ise yanıtsız bıraktı.

 

BAKANLAR DEĞİŞİYOR, SÜREÇ BİTMİYOR

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de gölet sorunu yaşayan köyleri birçok kere mecliste gündeme taşıdığını, Bakanların olabilirliğini belirttikleri göletlerin hiç başlamadığını, yarım kalanların ise tamamlanmadığını ve Asmasız bölgesinde yapılan gölet gibi su tutulanların zemininden su kaçırması ile yeni sorunlar oluştuğu söyledi. Bakanlar olmayacak, yapılmayacak demeye korktukları için değerlendiriliyor diye ucu açık sözlerle yıllardır köylerimizi oyalıyorlar. Seçimden seçime söz verip iş icraata gelince sessizleşiyorlar“ diye konuştu.

Milletvekili Uzkurt TBMM Kürsüsünden Filistin Üzerine Konuştu Milletvekili Uzkurt TBMM Kürsüsünden Filistin Üzerine Konuştu

 

Editör: TE Bilişim