CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  TBMM’de muhtar ödenekleri ile ilgili kanun tasarısında söz alarak muhtarların sorunlarını anlattı.

Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer  konuşmasına şöyle başladı:“ Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan 68 sıra sayılı Yasa Tasarısı'nın 12'nci maddesindeki muhtar ödeneklerine artış ile ilgili söz aldım. Meclisi saygıyla selamlarım.


53 bin köy ve mahalle muhtarımız görev yapmaktadır. Ödeneklerinin 940 liradan 1.300 liraya çıkarılması yetersizdir. Çünkü, elektrikten ekmeğe kadar gelen zamlarla ödenek daha alınmadan erimiştir. Muhtar ödeneklerindeki artış en az Cumhuriyet Halk Partisinin önerdiği 1.500 lira olmalı idi. Önerimiz ne yazık ki kabul görmemiştir. “dedi.

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer muhtarların sorunlarını yalnız ödeneklerine indirgemek yanlıştır. ”diyerek sözlerine şöyle devam etti. Köy ve mahalle muhtarıyla ilgili Köy Kanunu'nu da kapsayan geniş bir yasal düzenleme ihtiyaçtır. Muhtarların görev yerlerine göre de sorunları değişmektedir. Köy muhtarlarının ayrı, mahalle muhtarlarının ayrı sorunları bulunmaktadır. Ortak sayılabilecek en önemli sorunları, muhtarların sosyal güvenceleri yoktur. Muhtarların sosyal güvenlik kapsamına alınmaları gerekir. Muhtarların yanı sıra muhtar azaları da sosyal güvenlik kapsamında olmalıdır. 


Muhtarların birlik yasası da çok önemlidir. Bu yasal düzenleme mutlaka yapılmalı ve muhtarlarla ilgili birlik yasası bir an önce çıkarılmalıdır. Muhtarlıktan sonra muhtarlardan silah ruhsat harçları alınmaktadır. Bu uygulama da yanlıştır. Muhtarlardan muhtarlıkları sona erdikten sonra silah ruhsat harçları alınmamalıdır. 


Muhtarların daha iyi koşullarda hizmet verebilmeleri için muhtarlar için muhtarlık binaları yapılması gerekir. Bazı belediyelerimiz bu yönde uygulama yapmakta ise de çoğu muhtarımızın doğru dürüst çalışacağı muhtarlık binaları yoktur. Kimi belediyelerin bu konuda yaptığının örnek teşkil edip, muhtarlarımız için muhtarlık binaları yapılması şarttır.

Muhtarlar doğal gaz, kira, elektrik, sekreter, kırtasiye, telefon gibi giderleri kendileri karşılamak zorundadır, yasal düzenleme oluncaya kadar bunların kaymakamlıklar tarafından karşılanması gerekir. Köy muhtarı köy sorunu için merkeze geldiğinde yol parasını dahi cebinden vermek durumundadır. İkametgâh, nüfus kayıt gibi verebildikleri evraklar geçtiğimiz dönemlerde muhtarlardan yetki olarak alınmıştır, geçmişte olduğu gibi, muhtarlıkta tutulan kayıtların yeniden muhtarlara devredilmesi gerekir.

Muhtarlıklara gittiğiniz zaman mutlaka PTT memurunu orada görmeniz olağandır çünkü uygulama gereği, muhtarlara ek bir yük olarak, Tebligat Kanunu'nun verdiği yetki doğrultusunda tebligatlar bırakılmaktadır, bu da muhtarların bırakılan evrakı yerine götürmemesi durumunda, doğal ki 50 bin kişinin yaşadığı bir mahallede muhtar bunu yerine getiremiyor, o zaman da vatandaşın örneğin trafik cezasından geç haberi oluyor, eğer tatile falan gittiyse; doğal olarak da ceza katlanmaktadır.” Dedi

MUHTARLAR, MÜLKİ AMİRLERLE DİYALOG KURMADA ZORLANMAKTA

        Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  muhtarların mülki amirlerle sorun yaşadığını da ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:“Muhtarlarla ilgili örnek alınabilecek uygulamalar da vardır, örneğin Kartal Belediyesi Cumhuriyet Halk Partili bir Belediyedir ve bu Belediyede her ay ilk cumartesi muhtarlarla ilgili düzenli toplantı yapılır. Muhtarların yasal talepleri Belediye tarafından karşılanır. Ramazanda muhtarlara cami ve türbe gezmeleri için vatandaşlara tahsis edilen otobüsler muhtarlıkların önüne gönderilir, kültür gezilerinde muhtarlarla dayanışma içindedir. Kentin yönetiminde Belediye muhtarlarla iş birliği içinde çalışır. 
    Bu anlamda, önemli olan bir ayrıntı: Seçim dönemlerinde muhtarlar mülki amirler tarafından çağrılmakta ve Hükûmet yanlısı oy verilmesi yönünde baskı uygulanmaktadır ama seçim bittikten sonra, muhtarların bize anlattığı, mülki amirlerle diyalog kurmada zorlandıklarıdır. Bu anlamda, düzenli olarak muhtarlarla toplantıları mülki amirler yapmalı, köyün, kasabanın, mahallenin sorunlarını dinlemelidir, yalnızca baskı unsuru olarak onları muhatap almamalı, hizmet açısından da yapılacak çalışmalarda muhtarları önemsemeli, değer vermelidir çünkü demokrasilerde muhtarlar doğrudan oyla seçilen en önemli müesseselerdir. Bu anlamda muhtarların çözümünü Cumhuriyet Halk Partisi olarak önemsiyoruz ve önümüzdeki süreçte muhtarların talepleri doğrultusunda yasal düzenlemelerin yapılmasını diliyor ve bekliyoruz.”dedi. CHP grubunun alkışları ile Gürer sözlerini tamamladı.
    

Editör: TE Bilişim