CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kalkınma Bakanlığı Bütçe Komisyonunda görüşülen 2018 yılı bütçesinde yaptığı konuşmada, Niğde’nin tarım, sanayi, kültür, turizm, ulaşım ve diğer alanlarda yeterli yatırım almadığını, hükümetin de şehri her alanda ihmal ettiğini, yerli otomobil fabrikasının ise Konya ile Niğde arasında bir noktaya yapılmasını önerdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan Bütçe Komisyonunun Kalkınma Bakanlığı ve bakanlığa bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşülmesi sırasında söz aldı. Konuşmasında, Niğde’nin yatırım eksikliğinde, yarım kalan ve bir türlü tamamlanamayan yatırımlardan bahsederek bölge illeriyle de kıyaslama yaptı. Ömer Fethi Gürer, “Niğde AKP hükümetleri döneminde çok sınırlı yatırım alan illerdendir” dedi. 

5 YILDIZLI BİR OTELİMİZ BİLE YOK

Gürer “Niğde’nin turizm kaynaklarının 15 yıldan bu yana konuşulduğunu ancak turizm yatırımlarının laftan öte gitmediğini anlattı. Şehirde 5 yıldızlı otel bile bulunmadığını vurguladı.

YÜKSEK HIZLI TREN NİĞDE’YE GELMİYOR

1932 yılında CHP döneminde demiryolunun Niğde’ye geldiğini ancak bu dönemde ilin yüksek hızlı tren projesine bile dahil edilmemesini eleştiren Ömer Fethi Gürer, bölge illere göre en geri durumda olan Niğde’de hayvancılık, tarım ve dericilikle ilgili sanayi yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, bu hükümet döneminde ne yazık ki yatırımların gelmediğini kaydetti. 

NİĞDE ÜRETİMDE ŞAMPİYON, YATIRIMDA KÜME DÜŞÜYOR

Tarımsal yatırımlar konusunda da Niğde’nin ihmal edildiğini ifade eden Gürer, patates üretiminde Türkiye birincisi, lahana üretiminde ikinci, elma üretiminde üçüncü ve fasulye üretiminde dördüncü olan Niğde’nin tarımsal sanayi yatırımlarının ne zaman geleceğini sordu. 

AR-GE EKSİKLİĞİ…

Gürer, Niğde için AR-GE faaliyetleri konusunda yeterince farkındalık yaratılmamasının ciddi bir eksiklik olduğuna da değinerek, el sanatları, halıcılık, çancılık, keçecilik, bıçakçılık, çömlekçilik gibi giderek yok olmak üzere olan alanlarda desteğe ihtiyaç duyulduğunu anlattı. 

ŞEKERPINARI SUYU PAHALI MI GELDİ?

Sulama suyunun yeraltında enerjiyle çıkarılması nedeniyle maliyetin arttığını buna rağmen yapacak başka iş olmadığını için üreticilerin tarıma devam etmek zorunda kaldığını söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesine getirilmesi düşünülen Şekerpınarı suyundan da maliyetin yüksekliği nedeniyle hükümetin bakanının sözüne rağmen vazgeçildiğini hatırlattı. 

ECEMİŞ SUYU İLE İLGİLİ ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR VAR

Bölge illeri arasında sanayinin kısmen gelişiyor olmasına rağmen Niğde’nin ne yazık ki bu alanda da ihmal edildiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Genel Kurul’da bulunan Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan’a hitaben “Niğde ili Konya Ovası Projesi kapsamında Ahi Kalkınma Ajansı Bölgesi’ndedir. Akdeniz’e akan Ecemiş suyu Niğde ve Bor ovalarından akıtılmasıyla ilgili Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından çalışmanın devam ettiğini yazılı bir soru önergemizde ifade etmiştiniz. Ancak geçtiğimiz günlerde Tarım Fuarı’nda Milletvekili Sayın Özegen böyle bir sulama suyu projesinin gündemde olmadığını ifade etti. Sizin bana yazılı olarak verdiğiniz bilgiyle bu bilgi de çelişmektedir” dedi. 

KAMU YATIRIMLARI YAVAŞ İLERLİYOR

Niğde’de kamu yatırımlarının çok yavaş ilerlediğine dikkat çeken Gürer, “SODES’in 2008 yılında uygulanmaya başlanmasından sonra Niğde ili 2013 yılında kapsama alınmış, ne var ki kültür sanat merkezleri, kütüphaneler, sinema salonları gibi yatırımları bulunan SODES’ten Niğde bu konuda da yararlanamamıştır” diye konuştu. 

TARIM VE HAYVANCILIKLA İLGİLİ SANAYİ GELİŞTİRİLMELİ 

Bölgede tarım ve hayvancılıkla ilgili sanayinin geliştirilmesi gerektiğine değinen CHP milletvekili Gürer, “Niğde tarihsel derinliği ve özelliği önemli bir yerdir. Bölge de Toroslara açılan bir kapıdır. Göçün önlenebileceği önemli bölgelerden biridir. Eğer bölgede tarım ve hayvancılıkla ilgili sanayi gelişirse büyük kentlere göç durur, oradaki tıkanmalar önlenir. Bu anlamda hem topraklarımız hem de insanlarımız yeterli birikime sahiptir” şeklinde konuştu. 

NİĞDE’YE OTOMOBİL FABRİKASI ÖNERİSİ

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Komisyonda Konya Milletvekilinin Konya iline yerli otomobil fabrikası kurulması konusunda gelen taleple ilgili olarak da bu fabrikanın Konya’ya değil de Konya ile Niğde arasındaki bir noktaya yapılmasını da önerdi. 

BAKAN ELVAN’A SORULAR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kalkınma Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Genel Kurul’da bakan Lütfi Elvan’a çeşitli sorular da yöneltti. Ömer Fethi Gürer, “Sayın Bakan, kalkınma ajanslarının 26 adet olduğunu yazılı soru önergeme verdiğiniz yanıtla belirtmiştiniz. Aralık 2016 itibarıyla uzman sayısının 485, toplam çalışanın 811 olduğunu da belirtmiştiniz. “Son beş yılda işten ayrılan 2012’de 175, 2013’te 129, 2014’te 115, 2015’te 107, 2016’da 239 kişi.” diyorsunuz. Kalkınma ajanslarında bu kadar girdi çıktının gerekçesi nedir? Herkes işi öğrenince gidip de kendini mi kalkındırıyor, yoksa burada farklı bir gerekçe mi var, bunu da belirtirseniz memnun olurum” ifadesini kullandı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu-özel iş birliğinin çeşitli modelleriyle son üç yılda başlatılmış projeleriyle ilgili daha önce yönelttiği soru önergesini hatırlatarak, “ Yap-işlet-devret proje sayısının 3 olduğunu, 7,2 milyarlık toplam yatırım miktarı olduğunu; yap-kirala-devret proje sayısının 10 olduğunu, 8,3 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu ifade etmiştiniz. İşletme hakkı devri 14 olduğunu, proje sayısının, belirtmiştiniz. Burada da 5 milyar dolar olarak ifade yer alıyor. Oradaki dolar ifadesi nedendir, neden diğerleri TL’yken bu milyar dolar olarak ifade ediliyor” dedi. 

Aynı soru önergesinde hangi firmaların hangi alanlarda çalışma yaptığı yönündeki soruya yanıt verilmediğini açıklayan Gürer, “Bu firmaları öğrenmek mümkün olabilir mi? Yine, bölgemle ilgili söyleyecek olursam Niğde bulunduğu konum itibarıyla çevre illere göre baktığımızda yapılan çalışmalarda Çankırı birinci sırada, Osmaniye ikinci sırada, Kırşehir üçüncü sırada, Aksaray dördüncü sırada yatırım teşvik vergisi tutarlarında destek bulabilirken Niğde ne yazık ki 5’inci sırada görünmektedir” ifadelerini kullandı. 

​ 

Editör: TE Bilişim