Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Engellilerin sorularını gündeme taşıdı. Gürer; “Kaç Belediye ya da kurumda göre engelliler kitap okuma birimi vardır?"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engellilerin sorunları ve durumları ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği sorularla engellilerin durumunu gündeme getirdi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engellilerin durumu ile ilgili şu tespitleri yaptı: “Engellilerin toplum yaşamı içinde yer almaları için yapılan düzenlemelere rağmen sorun aşılamamaktadır. Engellilerin eğitim ve iş olanakları ile ilgili düzenlemeler vardır ancak bu bağlamda yapılanların geliştirilmesi gereklidir. Bireyin hareket yeteneğini sınırlayan,  fiziksel işlevlerinde eksiklik ve güçlüğe neden olan durumu, onun farklı engeller yaşamasına neden olmamalıdır. Engellilerin çalışmalarını özendirmek ve çalışma alanları yaratmak, onların yaşamla bağını güçlendirecektir. Her bireyin yapabileceği bir iş vardır. Uygun bir eğitim ve rehabilitasyonla sorunlar aşılabilmektedir” dedi.     

“KAÇ BELEDİYE YA DA KURUMDA GÖRME ENGELLİLER KİTAP OKUMA BİRİMİ VARDIR?”

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan’dan yanıtlamasını istediği soruları ile ülkemizdeki durumun da belirtilmesini istedi. Gürer’in soruları şöyle:

“1-%40 ve üzeri engelli vatandaşlarımızdan Sosyal Hizmetler Müdürlüğü‘ne başvurarak kendileri için engelli kimlik kartı çıkaran kaç kişidir?

2-Ülkemizde yürüme engelli sayısı kaçtır? Yürüme engellilerden tekerlekli, akülü sandalye kullanabilecek durumda olup, tekerlekli akülü sandalye bekleyen kaç kişi vardır? Bu bağlamda ülke genelinde bir kampanya düşünülmekte midir?

3- Ülkemizde görme engelli sayısı kaçtır? Kaç görme engelliye iş olanağı sağlanmıştır? Kaç belediye ya da kurumda Görme Engelliler Kitap Okuma Birimi vardır? Görme engellilerden beyaz baston ve gözlük desteği bekleyen kaç kişi vardır?

4-Engellilerin istihdamına vesile olacak eğitim ve rehabilitasyon konusundaki mesleki eğitim ve rehabilitasyon merkezleri sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir?  Yeterli midir?

5-1475 sayılı İş Kanunu gereğince %3 oranında engelli istihdamını zorunlu kılan yasal düzenlemeye göre işyerlerinde buna uygun olarak engelli istihdamı sağlanmakta mıdır? 50 ve üzeri çalışanı bulunan özel sektör şirketlerinde en az %3 engelli personel çalıştırılmakta mıdır? Bu anlamda 2015 yılında denetim yapılan iş yeri sayısı kaçtır?”

 

Editör: TE Bilişim