Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer,  Bor İlçesinde yıllardır ihmal edilen İftiyan bölgesini Bakan’a sordu.

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi GÜRER, Niğde’nin Bor İlçesi İftiyan Bölgesini, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir ÜNAL’a sordu.  Bakanlığın arkeolojik sit alanı olarak ilan ettiği bölgenin, kaçak kazılarla  ve yakınına taş ocağı açılması gibi  tahrip edici uygulamalarla geldiği noktaya işaret etti. İftiyan arkeolojik alanında tarihi gün ışığına çıkaracak başka kazı çalışmalarının olup olmayacağını ve bölgenin  hakettiği şekilde korunması adına Bakanlıkça neler yapılacağını sordu. GÜRER önergesinde Bakan ÜNAL’a  şu soruları yöneltti:

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mahir ÜNAL tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 8.12.2015

 

                                                                                                                             Ömer Fethi GÜRER

                                                                                                                               Niğde Milletvekili

 

Niğde ili Bor İlçesi İftiyan Bölgesi Koruma Kurulu’nun 298 sayılı kararı ile  21.10.1998 yılında  arkeolojik sit alanı ilan edildi. Bu bölgede bulunan Yedioda Manastırı ise, 14.11.1992 yılında  1378 sayılı karar ile korumaya alındı.

  Arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiş bölgede çok sayıda kaya oyma yapı mevcuttur. Bu yapıların yerleşim yeri olarak kullanıldığı uzmanlarca saptanmıştır. İftiyanis olarak farklı kaynaklarda yer bulan ve Hititlerden günümüze eren yerleşim alanı olduğu ifade edilen bölgede, kaçak kazılarla önemli ölçüde tahribat meydana gelmiştir.

 

1-İftiyan bölgesinde kapsamlı ve çevresini de içeren bilimsel bir yüzey araştırması yapılmış mıdır?       Açığa çıkan veriler nelerdir?

 

2-Kaçak kazılarla farklı bulgular yapılan  bazı operasyonlarda  elde edilen buluntulardan anlaşılmaktadır.  Bölgenin bütününde  kapsamlı bir bilimsel kazı ve araştırma çalışması düşünülmekte midir?

 

3- İftiyan tepelerinde taş ocağı vb. farklı amaçlarla sürdürülen tahribatlar ile ilgili uygulanan yaptırımlar mevcut mudur?

 

4- Bölgede kaçak kazıları engellemek amaçlı ve çevresel koruma için yapılan bir çalışma mevcut mudur?

 

5- Alanın bütün içinde ele alınıp, yüzey temizliği ve yapıların açığa çıkarılarıp, turizm amaçlı çevre düzenlemesi yapılması  planlanmakta mıdır?

 

6- İftiyan Tepelerinin eteğinde yer alan su kaynağı ve çevresinde herhangi bir bilimsel araştırma ve çalışma yapılmış mıdır? Farklı kaynaklarda, bölgede “Kutsal su” olarak anılan su kaynağının bu bölgede olması olası mıdır?   

 

 

Editör: TE Bilişim