Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergelerini Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yanıtladı.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde ambalajlı içme sularında radyasyon ölçümü yapılıp yapılmadığını, diz üstü bilgisayarların ve floresan lambaların insan sağlığına zararlarını sordu. Bakan TBMM kürsüsünden soruları yanıtlarken, zaman kısıtı nedeni ile bir soruya sözlü açıklama getirdi. Gürer sorusunu yineledi. Bu arada Niğde’de domuz gribi ile ilgili bakana soru yöneltti.

Sağlık Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU sularda radyasyon ölçümü ile ilgili yanıtında,

 Ömer Fethi Gürer'in (66/107) sıra sayılı Soru Önergesi... Değerli arkadaşlar, ülkemizde ambalajlı sular ve içme sularına ilişkin mevzuatı, Avrupa Birliğiyle uyumlaştırmış durumdayız. Dolayısıyla, AB'deki uygulamalar bizde de aynen uygulanmaktadır. Ambalajlı sular ve içme sularında kaynağın kullanımına izin vermeden önce radyoaktivite parametreleri de dâhil olmak üzere 56 parametre yönünden analizleri yapılıyor, uygun olması hâlinde üretim ve tüketimine izin veriyoruz. Yılda en az bir kez denetim izlenmesi gerçekleştiriyoruz ve burada da kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve radyoaktivite parametrelerini denetliyoruz. Bunun dışında da yılda en az 2 kez de kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik olmak üzere 14 parametrenin yer aldığı kontrol izlenmesini gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlarımızın içi rahat olabilir.”dedi.

Soru sahibi Niğde Milletvekili Ömer Fethi GÜRER (Niğde) : “Sonraki iki soru da benim, onları da söylerse bütün olarak konuşacağım

Sağlık Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU (Devamla) : “Yazılı olarak iletirim.”

Niğde Milletvekili Ömer Fethi GÜRER (Niğde) şöyle konuştu: “ Şimdi Sayın Bakanım, benim sorduğum soru dizüstü bilgisayarın insan sağlığına zararı, sudaki radyasyon, bir de, üçüncü soru da yine sağlıkla ilgili floresan lambalarının kullanımıyla ilgiliydi. Bunun üçüyle ilgili bilim adamlarının açıklamaları var, kamuoyuna yansıyan bilgiler var. Dizüstü bilgisayarın erkeklerde kısırlığa yol açan nedenler yarattığı yönünde de basına yansımış bilgiler var. Bunun dışında, sizi bulmuşken bir şey sormak da istiyorum. Niğde'de domuz gribiyle ilgili bir şüphe var. Bununla ilgili ben başhekimi de aradım, kendisinden bilgi aldım. Dedi ki: "Kesinleşen bir veri yok." Ama kamuoyuna yansımasıyla doğal olarak vatandaşlarda bir panik var. Bununla ilgili veriler kaç günde çıkıyor yani dört gün oldu, bununla ilgili bir teşhis konamıyor mu?

Ömer Fethi GÜRER (Niğde M.V.) - Yayılma ihtimali ne Sayın Bakan?

Sağlık Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU (Devamla) – “Şimdi, tabii bu virütik hastalıklarla ilgili bizim bir şey, şu ihtimaldir dememiz mümkün değil. Bundan yaklaşık bir-bir buçuk ay önce İran'da bu anlamda ölüm vakaları oldu ki 30'un üzerinde, 30 rakamlı bir ölüm. Şu anda, bizim, son on gündür "viral enfeksiyon" dediğimiz enfeksiyonlarda bir artış var. Burada kamuoyunun en çok duyarlı olması gereken: 1) Hepimizin hijyen kamuoyunda. 2'ncisi, direnci düşürecek, sağlıklı beslenme, istirahate dikkat etme, sulu gıdalar alma, hastalık riski olan -bulaşıcı anlamında- 0-2 yaş grubu riskli grup aşılama, yine kronik hastalığı olanlarda aşılama, 65 yaşın üzerinde aşılama. Ve bunlarda ücretsiz aşıları da zaten temin ediyoruz ve yaptırıyoruz” dedi.



Editör: TE Bilişim