CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer asbestli içme suyu boruları ve asbest kullanılıp kentsel dönüşümde yıkılan binaların tozları ile oluşabilecek sorunları Sağlık Bakanlığı Bütçesinde bir kez daha gündeme taşıdı.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kansere neden olan asbestin, üretimi, kullanımı ve piyasaya arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya arzını yasaklayan yönetmeliğin uygulamaya konulduğunu anımsatarak, “AB ile uyumlu yönetmelikte, asbestin, herhangi bir ürünün üretiminde kullanılması ve asbest içeren tüm ürünlerin piyasaya arzı da yasaklanmıştır “demiş ve  bu  konunun  başta içme suyu boruları olmak üzere kullanıldığı alanlarda asbestli ürünlerin durumu bu alanda çalışmaların irdelenmesi incelenmesi araştırılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını istemişti.

Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırması talebinde ,“Asbest, içme suyu boruları başta olmak üzere, yapı malzemeleri, otomobil, gemi yapımında kullanılıyordu. Solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde, başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açtığının saptandığını belirtti. Bakanlık asbestin neden olduğu hastalıkları akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu olarak sıralıyordu. Ayrıca ciltte yaralara da neden olabiliyor. Asbestin yasaklanması ile asbest kaynaklı hastalık riskleri ortadan kalkıp, çevresel ortama asbest bırakılmasının sona ereceği açıklanmıştı” demişti. 1975 yılından 2000 yılına kadar yaklaşık 1053 adet yerel yönetimin yaptırdığı içme suyu şebekelerinin yapımında asbestli çimento boru(AÇB)kullanıldığının da bilindiğini de belirtmişti.

SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇESİNDE GÜRER BAKANA SORDU
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Sağlık Bakanlığı Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmelerde konuyu Sağlık Bakanına sordu. Gürer şöyle dedi: “ İçme sularında kullanılan asbestli borular 2010 yılında yasaklandı ancak bu borular yasaklanmasına rağmen, asbestli borulardan su sevkiyatı yasaklanmasına rağmen, şu an belediyelerde hâlihazırda bu borular kullanılıyor. Bunun yanında, şu anda kentsel dönüşüm nedeniyle büyük kentlerde yapılan yıkımlarda, geçmişte kullanılmış asbestli malzemelerin yarattığı tozlar havaya karışarak insanların teneffüs etmesine neden oluyor. Bu bağlamda Bakanlık olarak bir çalışma yürütülüyor mu? Çevrede insanların etkilenmesine açık asbestle birlikte oluşan bu tür tehlikeye karşı bir çalışma yürüyor mu, var mı? İçme sularındaki asbestli boruların kontrolü yapılıyor mu?”

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ YANITLADI
 Sağlık Bakanı Recep Akdağ konula ilgili yaptığı açıklamada, “Evet, asbestle ilgili söylenenler çok doğrudur, mezotelyoma riski oluşturan bir maddedir. Bu sebeple, asbestli su borusu üretimini yasaklamış durumdayız. Var olanlar yerel yönetimlerce değiştirilmektedir. Bunun üstüne gideceğiz, siz bizi uyarıyorsunuz, biz de bunun üstüne gideceğiz. Bence bunlara kaynak bulunmalı “dedi.



 
Editör: TE Bilişim