CHP Milletvekili Adayı Gürer; Cumhuriyet Tarihinde ilk kez kurbanlık hayvan ve saman AKP iktidarında ithal edildi.


Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Adayları Endüstri Mühendisi Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer, Dr Sevgi Özbek ve iş adamı Ramazan Ertan, CHP İL Başkanı Erhan Adem ve beraberinde heyet ile  köy gezilerinde bulundular. CHP 1.sıra milletvekili adayı Ömer Fethi Gürer yaptığı konuşmalarda köy ve kasabalar ile kırsal kesimlerin sorunlarına değindi ve köyden göç ile çok köyün sınırlı sayıda nufusu kaldığını belirtti.  Köyden kente göçün başlıca nedenini tarım ve hayvancılığın gerekli biçimde desteklenmemesi olduğunu ve  iş aş için köylerin göç verdiğini söyledi. Köylerin sorunlu ve sahipsiz kaldığını ifade etti.

 

 Çözüm CHP iktidarı ile doğacak diyen CHP Milletvekili adayı Ömer Fethi Gürer  şöyle dedi; “Cumhuriyet Tarihinde ilk kez kurbanlık hayvan ve saman dış ülkelerden satın alınmak durumunda kalınmıştır.  Uygulanan politikalar ile tarım dışa bağımlı kılınmıştır. Yanlış tarım ve hayvancılık politikaları ülkemizin kendine yeten kaynaklarının dahi kurutulmasına neden olmuştur. AKP iktidarının 12 yılında çiftçiye nakit destek 68 milyar lira iken buna karşılık aynı dönemde ki faiz ödemeleri ise  598  milyar lira olmuştur. Çiftçinin kullandığı mazot, gübre, tarım ilacı ve yem gibi temel girdi fiyatlarının en çok yükseldiği, bu girdilerde dışa bağımlılığın en çok arttığı dönemde bu dönemdir. Genetiği değiştirilmiş GDO’lu ürünlere ilk kez AKP iktidarı döneminde izin verilmiştir Tarım toprakları cömertçe amaç dışı kullanıma açılmıştır. Küçük üretici  gereği gibi korunmamış desteklenmemiş ve  onların tarımdaki varlığı korunmamıştır. Tarım  Satış Kooperatifleri zayıflatılmıştır. Tohum piyasasında çok uluslu şirketlerin  egemenliği doğmuştur. Sulama yatırmaları gerilemiştir. 12 yılda çitçilerin bankalara olan borçları 12 kat artmıştır. Ürün fiyatları üretici elinde iken dip yapıp girdi fiyatları tavan yapmış böylece üreten mağdur duruma gelmiştir. Patates, domates gibi ürünlerin bu yılda üretenin elinde iken değer bulmadığı açıktır. Domates  fabrikalarda stok fazlalığından bu yılda üreticinin mağduriyetine neden olmuştur. Pancar’da kota uygulaması yanında  üreticiye ek küfleler yüklenerek zaten mağdur olan ve  komik  artışlarla  sanki pancar  ekimi dikimini  tüketmek isteyen bir yaklaşım gösterilmektedir.  Patates, domates salçası gibi  ürünlerde dış satım olmaması üreticinin mağduriyetinin bir diğer nedenidir. Yaşanan olumsuzluklar nedeni ile çiftçi tarımdan kopma noktasındadır”dedi.

 

 CHP Milletvekili adayı Ömer Fethi Gürer,  CHP İktidarında emekten yana küçük ve orta ölçekli çiftçileri destekleyen tarım politikaları uygulanması ile sorunların aşılacağını, mazot fiyatı başta olmak üzere gübre ve tarım ilacı gibi girdilerde vergi yükü makul seviyeye çekilerek yapılacak iyileştirme ile çiftçinin  üretirken daha az maliyetle ürün üretmesinin önünün açılacağını söyledi.

 

Çitçinin  girdi ve teknolojik bakımından desteklenmesi yanında ürettiği ürünün elinde kalmaması içinde önlemler alınacağını belirten Gürer  IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü güdümlü  tarım politikalarıyla endüstriyel tarım destek bulmaktadır. Küçük ölçekli çiftçi ise mağdur durumda kalmaktadır. Çiftçimizin ihtiyaçlarına ve toprak ve iklim koşulları da dikkate alınarak emek ve üretim odaklı yeni bir tarım politikasına ihtiyaç vardır”dedi.

Editör: TE Bilişim