Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Belediye Meclis Üyesi A. Adayı Av. Caner Gürbüz, son günlerde yaşanan olaylardan ötürü yargıya müdahale edildiğini belirterek, konu hakkında bir açıklama yaptı.


Av. Caner Gürbüz açıklamasında; “Son günlerde ülkemizde yaşanan hukuk kıyametine sessiz kalmak elde değil. Sayın Başbakanın çıkıp da yargıya, HSYK’ ya ve yaşananları onuruna yediremeyen şerefli Cumhuriyet savcılarına laf söylemesi ve bir anlamda tehdit etmesi ülkemiz adına ve siyasi iktidar adına çok talihsiz bir açıklamadır.


Çok iyi hatırlarız ki AKP’nin seçim sloganlarının başında “Üstünlerin hukukundan hukukun üstünlüğüne geçiş” gelmekteydi. Ancak günümüzde üstünlerin hukukunun, hukukun üstünlüğünü ezdiğini, görevini yapmak isteyen yargı mensubunun görevini yapmasına engel olduğunu görmekteyiz. Adli kolluğun bir takım kişilerin baskısıyla Mahkeme kararlarını yerine getirmemesi ise TCK’na göre müeyyide gerektirmektedir. Soruşturmada bunlara engel olanların yargılanması ve yüce yargı önünde hesap vermesi gerekmektedir.


Hele bir de adli kolluk yönetmeliği değiştirildi ki, değiştirenler dahi bunun apaçık hukuka ve devletin temel ilkelerine aykırı olduğunu bilmektedir. Devletin temelinde kuvvetler ayrılığı ilkesi yatar. Yasama yürütme ve yargı birbirinden bağımsızdır. Ortaya çıkan yolsuzluklarla ilgili, soruşturmayı engelleme ve delilleri karartma amacıyla adli kolluk yönetmeliğini değiştirilmesi ve yürütmenin yargının danışma organı haline getirmesi elbette ki Danıştay’dan dönecekti.


Yargının bağımsızlığı tehlikeye düşerse ülkede kaos oluşacağı ve çok daha tehlikeli olayların bizi beklediği aşikardır. Yargının birtakım kişi ya da kurumların denetimine girmesini düşünmek bile istemiyoruz.


Soruşturmada yapılan hukuksuzlukları, yargının bağımsızlığına müdahale edenleri halkımız çok iyi görecektir ve yargıya müdahale edenleri, kendi çocuklarının yargılanmasını engellemeye çalışanlara gereken cevabı vakti geldiğinde verecektir” dedi.



 

Editör: TE Bilişim