TBMM Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Milletvekili Selim Gültekin, SMA Bilim Kurulu’nun uygun gördüğü, onay verdiği Tip 1.2.3 SMA’lı hastaların ilaç dâhil her türlü tetkik ve tedavileri SGK tarafından karşılanmakta olduğunu söyledi.

Gültekin, “2019 yılında TBMM’de kurduğumuz ALS, SMA, MS, DMD ve Kesin Tedavisi Bilinmeyen Nadir Hastalıklar Komisyonunun, “Konunun uzmanlarının davet edilerek dinlenildiği, tartışıldığı, uzun süren ve çok verimli geçen toplantıları sonucunda hastalarımızın ve ailelerinin sorunlarını çözüme kavuşturacak yararlı bir rapor hazırlandığı bir komisyon olarak görevini tamamladığını ifade etti.”

Önce insan diyerek sosyal devlet anlayışıyla tüm vatandaşlarımızın her daim yanındayız diyen Milletvekili Gültekin: "Bugün, ülkemizde Sağlık Bilim Kurullarının onayı ile uygun ve güvenli bulunan 8920 ilaç insanımızın tedavisinde kullanılmaktadır. Yılda sadece ilaç tedavisi için 40 milyar TL'yi aşkın bir ödeme yapılmaktadır. Son günlerde sosyal medya üzerinden SMA’lı hastalarımızı ve ailelerini etkileyecek kirli bir kampanya yürütülmektedir. Oysa ki SMA Bilim Kurulu’nun uygun gördüğü, onay verdiği Tip 1,2,3 SMA’lı hastalarımızın ilaç dâhil her türlü tetkik ve tedavileri SGK tarafından karşılanmaktadır. Şu ana kadar SMA’lı hastalarımızın tedavilerine ödenen tutar 2 milyar TL'yi geçmiştir.

Henüz etkinliği tam olarak kanıtlanmamış bir tedavi üzerinden SMA’lı hastalarımızı etkileyecek şekilde kirli bir kampanya yönetenleri kınıyorum. İyi niyetli hiç kimsenin de bu kirli kampanyaya alet olmaması gerekiyor. Bazı küresel ilaç şirketlerinin hastalarımızın iyi niyetini suiistimal etmesine izin vermemeliyiz. Özellikle ifade etmek istiyorum ki bu konu mali değil, insanidir. Devletimiz her konuda olduğu gibi bu konuda da milletinin yanındadır.

“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının % 99'unu kapsama alan genel sağlık sigortası ile kaliteli sağlık hizmetlerinde erişebilirlik noktasında dünyada önde gelen ülkelerdeniz. Bu vesileyle tüm hastalarımıza Allah'tan acil şifalar diliyorum. Yine tüm sağlık çalışanlarımıza gayretlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim