AK Parti 22. Dönem Niğde Milletvekili ve 25. Dönem Niğde Milletvekili adayı Erdoğan Özegen, KON TV’de yapımcılığını Yaşar Toy’un gerçekleştirdiği “SEÇİM 2015” canlı yayın programına katılarak ülkemiz ve Niğde’mizle ilgili gündemine ilişkin görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı.

NİĞDE 3’TE 3 YAPACAK

KON TV’de yapımcı Yaşar Toy’ın yönelttiği soruları cevaplandıran AK Parti 25. Dönem Niğde Milletvekili adayı Erdoğan Özegen, 7 Haziran’da yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimlerinde halkımızın hür iradesi ile kullanacakları oylarla AK Parti’den 3 Milletvekilinin parlamentoya gönderileceğine yürekten inandığını söyledi.

ÖNCELİĞİMİZ HAVAALANI VE TIP FAKÜLTESİ

AK Parti Niğde Milletvekili adayı Erdoğan Özegen; “Havaalanı'nı dönemimizde bitireceğiz.  Tip Fakültesi zaten başladı.  Bu sadece Hastane değil aynı zamanda öğrenci ve akademisyenlerimizin Niğde'ye nüfus olarak sağlayacapı 10 Binlik bir nüfustan bahsediyoruz. Bu da tersine göçtür... Dönemimiz içerisinde fiziki imkanlarınında büyük bir bölümünü tamamlayacağımıza inanıyorum” dedi.

HİZMETLERİN TAMAMLANACAĞI YILLAR

Otoyol Projesının Niğde-Ankara kesiminin 2019 yılına kadar tamamlanmış olacağına vurgu yapan AK Parti Milletvekili adayı Özegen; “Enerji İhtisas projemiz de 2016'da bitmiş olacak.  Lojistik Köyümüz 2017'de bitiyor.  Kuru Limanımızı 2019'a kadar tamamlamayı düşünüyoruz.  Tekno Park Niğde Üniversitesinde, bunu da 2016 sonuna doğru tamamlamayı hedefliyoruz.. 2019'a kadar Çiftehan'a Fizik Tedavi Merkezi kurulacak” şeklinde konuştu.

NİĞDE TURİZM MERKEZİ OLACAK

“Projelerin yüzde 80'ini 4 yıllık dönemimizde tamamlamış olacağız” diyen AK Parti Niğde Milletvekili adayı Özegen; “Turizim konusunda da Çiftehandaki Termal Tesislerimizi güçlendireceğiz. Termal Tesislerimizi artıracağız.  Bolkarlar'a Kayak Merkezini de Yap-Işlet-Devret modeli ile ihaleye sunacağız.  Dünyaca ünlü Demirkazık dağımıza dağcılık okulu açıyoruz.  Kapadokya'nın Başkenti Niğde'de Inanç Turizmini de ulaşım ağlarıyla birlikte güçlendirerek Turizmi güçlendireceğiz“ dedi.

KONTV SORDU; ERDOĞAN ÖZEGEN CEVAPLANDIRDI

AK Parti 22. Dönem Niğde Milletvekili ve 25. Dönem Niğde Milletvekili adayı Erdoğan Özegen, KONTV’de geçtiğimiz Salı günü akşam saat: 20.45’te yayınlanan “SEÇİM 2015” adlı canlı yayında program yapımcısı Yaşar Toy’un yönelttiği soruları cevaplandırdı. Program yapımcısı Toy’un soruları ve Özegen’in konuşmasının tam metni şöyle:

YAŞAR TOY (KONTV):  “Tabi siz aynı zamanda 22. Dönemde milletvekili olarak görev yaptınız, TBMM’de. Şimdi yine aynı yolda emin adımlarla ilerliyorsunuz. Seçim çalışmalarını elbet konuşacağız, deneyimlerinizi aktaracaksınız, bizlere bir tecrübeli milletvekili olarak. Şimdiki saha çalışmalarınızdan isterseniz başlayalım. Ulukışla’daydınız sanırım, ayağınızın tozuyla biz sizleri konuk ediyoruz. Hemserilerinizle birlikteydiniz. Nasıl bir seçim çalışma süreci yaşıyorsunuz?”

SEÇİM ÇALIŞMALARI HIZLI TEMPODA

ERDOĞAN ÖZEGEN: “Evet, Niğde’de 3 tane mitingimiz vardı. Ulukışla’da Pazar yeri ve Esnaf ziyaretimiz vardı. Onları tamamladıktan sonra sizlerle beraberiz. Seçim çalışmaları hızlı bir tempoda gidiyor.

GİTMEDİĞİMİZ YER KALMAYACAK

Tabi ki, eminim sahadaki tüm siyasetçilerin yaptığı gibi ama biz belki biraz daha fazla yoğunlaştırılmış bir program uyguluyoruz.  Bu çerçevede Ulukışla’daydık. Daha öncesi Sağlık Bakanımızı konuk ettik.

GÜNDE 3-6 MİTİNG YAPIYORUZ

Yine arazide hem İlçe ziyaretleri, hem köy, kasaba ziyaretleri, hem de günlük 3 ile 6 arasında Bölge ve İlçede miting yapıyoruz. Böyle yoğun bir programda devam ediyoruz.”

YAŞAR TOY (KONTV):  “Dünden bugüne Erdoğan Özegen, Niğde için neler yaptı?”

HEMŞEHRİLERİMİZLE İYİ DİYALOG İÇERİSİNDEYİZ

ERDOĞAN ÖZEGEN: “Tabi öncelikle bu söylediğiniz önemli. Bizimle ilgili şöyle birşey var hemşerilerimizde; “Bizim Erdoğan” diyorlar. Bizim siyasi anlamda tüm hemserilerimizde iyi bir diyaloğumuz var. Dün ben anneler günü münasebetiyle eşimle birlikte MHP ve CHP’nin Seçim İrtibat Bürosunu ziyaret ederek onlara karanfil takdim ettim.

SİYASAL AYRIM ASLA YAPMADIK

Niğdeli hemşerilerimiz bizi yakınen biliyorlar. Milletvekilliği dönemimizde de siyasi bir ayrım seçildikten sonra asla yapmadık. Bu bizi bugün çok avantajlı kılıyor. Çünkü onların karşısına çok rahat çıkmamızı sağlıyor. Onlar arasında bir ayrım yapmamış olmamız, siyasi bir ayrıma tabi tutmadan hepsinin derdiyle dertlenmiş olmamız, bugün hemşerilerizden bize ziyadesiyle hoşgörü, bizi kucaklayan bir tavır olarak geri dönüyor. Bu da bizi son derece bahtiyar ediyor.

'AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ'

Ziya Paşanın bir sözü var 'ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz'. Bu sözü ben en çok kullanan siyasetçilerden biriyim. Hakikaten bizim parlamentoda olduğumuz dönemde Türkiye’nin şartlarını biliyorsunuz, biz iktidara geldiğimiz zaman acaba memur, emekli maaşlarını alabilecek mi, Türkiye Dünya Bankası İMF’den 500 Milyon dolar kredi bekliyordu. O kredi geldiği takdirde maaşların ödeneceği konuşuluyordu.

TÜM İHTİYAÇLARI KARŞILADIK

Şimdi o günün şartlarında iktidarda biz Niğde’de temel altyapı hizmetlerinin eğitimden, içme suyuna, altyapıdan yoluna kadar tüm ihtiyaçlarını karşıladık, hamd olsun. O zaman 2000 altı nüfustaki Belediyeler kapanmamıştı. Niğde’nin 46 tane beldesi, 113 köyü, 6 ilçesi vardı.

KÖYDES PROJESİYLE KÖYLERE HİZMET

Bunların aşağı yukarı tamamının bu sorunlarını hallettik ve biz artık o dönemde KÖYDES kapsamında da köylerimizin 96 tanesinin içme suyunu bırakıp kanalizasyonlarını tamamladık. Köyde meydanlara parke taşları döşemeye başladık. Şimdi köylerin tamamını parke taşıyla bizden sonra iktidardaki arkadaşlarımız yoğun çalışmayı devam ettirdiler.

DERSLİKTE TÜRKİYE ORTALAMASINDAYIZ

Niğde’nin temel ihtiyacı olan Hastanesinden, Eğitim Kurumlarına kadar biz iktidara geldiğmizde yaklaşık ortalama Türkiye’de olduğu gibi Niğde’de de derslik başına düşen öğrenci sayımız 65-80 idi. Şimdi Türkiye ortalamasındayız, 25-28 arasında ortalama. Çok ciddi bir altyapı çalışmasını tamamladık, Türkiyede olduğu gibi.

KÖYDES VE BELDES’TE TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ

Bölünmüş yollarını en hızlı tamamlayan illerden biriyiz. KÖYDES ve BELDES projelerinde Türkiye birincisi olmuş bir İliz. Niğde Çevre Yoluyla, Hastahane kampüsüyle, Niğde-Çamardı yolu, Niğde-Pozantı ankara otoyoluna kadar bütün bu projeleri hayata geçirmenin haklı olarak hemşerilerimizde bıraktığı bir iz var.

HİZMETLER AK PARTİ İKTİDARIYLA YAPILDI

Dolayısıyla niğdede hizmete vesile olmakta, tabi bu hizmetlerin hepsini AK Parti iktidarıyla yaptık. Sadece hemşerilerimizn hukukunu temsil ettiğimiz parti iktidarda temsilcisi olarak onların bu hizmetlere kavuşmasını hızla temin ettik. Niğde Üniversitesinin gelişmesine çok ciddi katkı verdik. Ozaman KOP yoktu. Biliyorsunuz, Niğde’nin birçok İlçesinde irili ufaklı 20’ye yakın gölet ve baraj yaptık.

TARIMDA TÜRKİYE 10.SUYUZ

Bu bizim için özellikle İl nüfusumuzun hala bizim Türkiye’deki en ciddi tarım yapılan 10 ilden bir tanesiyiz ve bizim ekonomik, Niğde’nin potansiyeli yüzde 48. Türkiye ortalamasının çok üzerinde tarıma dayalı. Bu da bu barajlar, göletler son derece vatandaşımızla sulanabilir tarım arazilerinin miktarını arttırarak onların üretmiş olduğu mahsülünde katma değerini arttırmış olduk.

TARIMSAL SORUNLARA ÇÖZÜMLER ÜRETTİK

Tabi bizim bölgemizin en önemli ürünlerinden bir tanesi patates, lahana, elma gibi. Bunlar bizim tarımda önde olduğumuz ürünler. Bunlarla ilgili Ankara Mecliste Patates Araştırma Komisyonu kurdurarak yıllardır problemleri olan patates üreticilerinin sorunlarının araştırılarak çözüm yollarının orta yere konmasıyla ilgili çok önemli adımlar attık.

ÇİFTÇİ SORUNLARINA ÇÖZÜM ÇABALARIMIZ

O dönemde elektrik, Ziraat Bankası, yüksek faizlerle Tarım Kredi Kooparatif borçlarının o dönemde birçok Konya, Karaman milletvekillerimizle de beraberce kanun teklifleriyle bu borçların yapılandırılması gibi birçok Niğde’mizle şehrimizle ilgili konuyu hemŞerilerimizin hukukunu temsil etme gayreti ve bahtiyarlığını yaşadık.

YAŞAR TOY (KONTV):  “Niğde’nin tarımsal kalkınmada önemli bir yeri var. Bu saydığının ürünlerin dışında da elbette Niğde ve Bölge tarımını besleyen ürünler var. Ürün çeşitliliği bakımından biraz oradan gitmek istersek siz tatmin edici buluyor musunuz, tarımsal noktada Niğde’nin geldiği noktayı?”

10 ÜRÜNDE EN İYİ 10 İL

ERDOĞAN ÖZEGEN: “Niğde tabi kırsal alanda 10 tane tarımsal ürün bakımından sıralamada en iyi 10 İl içine girdi. Sektörel dağılma olarak baktığımız zaman 2011 yılında Türkiye’de tarımın payı 23, sanayi 27, hizmet sektörü yüzde 50; Niğde’de ise bu orana baktığımızda tarımın payı yüzde 48, hizmetler yüzde 34, yüzde 16 gibi Türkiye ortalamasının altında. Sanayi yüzde 27 iken Niğde’de yüzde 18 ekonomideki payı.

VERİMLİ ÜRÜN DESENLERİ

Bundan hareketle tabi Niğde’de biz tarımsal ürünlerimizin katma değerli üretici bir takım çalışmalar yapma gayretindeyiz. Dün de bunu yapıyorduk, bugün düne göre daha fazla gayret gösteriyoruz. Bunun sebebide bizim topraklarımız belirli ürünlerin, belirli ürün deseninin yetişmesinde çok daha verimli.

ÜRÜN DEĞERLENDİRMEDEKİ SIKINTILAR

Ancak bunları istediğimiz gibi değerlendirme konusunda sıkıntılarımız var. Örneğin patates ürünü elmanın son zamanlarda gelişen, ambalajlama, depolama gibi faaliyetleri hergün gelişiyor. Ama bunları ciddi anlamda sanayiye dönüştüremediğimiz için tarımsal üründeki katma değerimizde düşüş var. Dolayısıyla şimdi yeni dönemde, bu ikinci atılım döneminde.

TARIMDA TESİSLEŞMEYE DOĞRU GİDİYORUZ

Biz daha çok Niğde’de iki tane organize sanayimiz var, mevcut bir Niğde Organize Sanayi, bir de Bor Deri OSB olarak kurulan ve bizim dönemimizde Karma Organize olarak bizim tamamladğımız sanayimiz var. Burada tarım olarak ciddi tesisleşmeye doğru gidiyoruz. Gerek Kırsal Kalkınma Avrupa Birliği Fonlarında gerek müteşebbislerimizin öz kaynaklarında bunların pazarlanmasından ambalajlarına ve sanayileştirilmesine kadar ciddi anlamda adımlar var.

HAYVANCILIK EKONOMİK BİR SEKTÖR OLDU

İşte bu fritolayın Niğde’ye gelmesi gibi yani patatesle ilgili, meyve suları, ambalaj tesisleri gibi Avrupa’nın en büyük meyve bahçeleri bizde. Bu çok önemli bir şey… Bunların pazarlanmasına yönelik depolama ve ambalajlama faaliyetlerinin pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi. Bunlar önümüzdeki dönemde daha hız vereceğimiz ve bu tarımsal girdilerdeki artık tarım eskisi gibi değil. Hayvancılıkta tabi bunun içerisinde artık geçimin ekonomik ticarileştirilmiş bir sektör haline gelmiş.

TARIM VE ENERJİ ÖNEMLİ BİR SEKTÖR

Bizim büyüklerimiz, dedelerimiz tarımı biliyorsunuz karın doyurmak için, kışlık nafakalarını temin etmek için yapmıştır. Şimdi ise artık günümüzün modern çağına uygun tarım gereçleriyle bu tarım faaliyetleri yürütüldüğü için dünyada 3 Milyar insanın büyük bir bölümünün gıdaya olan ulaşımı ve açlık noktasındaki pozisyonunu ve bizim türkiye olarak çevremizde bu anlamdaki coğrafyadan kaynaklı avantajımızı düşündüğümüz zaman tarım, enerji hakikaten dünyada en önemli sektör olma payını koruyor.”

YAŞAR TOY (KONTV):  “Elbette bu anlamda KOP'tan da büyük beklentileriniz var. Geçtiğimiz günlerde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Niğde'de açıkladı önümüzdeki 4 yıla ilişkin eylem planını. Yine yaklaşık 10 Milyarlık bir bütçe söz konusu. Bu konuda siz, bölge halkı KOP’tan neler bekliyor? Sadece tarımsal sulama ya da tarımsal alanlarla ilgili bir çalışma değil KOP, daha da alanını genişletti. Konuyla ilgili çok programlar yaptık, değerlendirmelerde bulunduk, seyircilerimize aktardık. Niğde'ye özel konuşacak olursak ne bekliyor bölgeniz KOP'tan?”

SULAMA SUYUNDA PROBLEM VAR

ERDOĞAN ÖZEGEN: “Bir kere Niğde'de bizim ciddi anlamda -aşağı yukarı Konya ile biz aynı havzadayız- su problemimiz var. Ağırlıklı olarak yer altı suları ile sulama yapıyoruz. Yetersiz olan akarsularımızı da ciddi anlamda bu güne kadar değerlendiremiyorduk. Biraz önce göletlerden barajlardan bahsettim.

KOP BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR ŞANS

KOP Bölge için, bu havza için önemli bir şans. Çünkü KOP eylem planında ciddi bir Mastır Plan ortaya çıkmış durumda. Bu anlamda geçtiğimiz iki yıl içersinde özellikle küçük sulamalarda bölgede KOP'dan iyi faydalanan illerden birisi Niğde'miz. Ancak biz bunu yeterli görmüyoruz.

KOP EYLEM PLANININ KAZANDIRACAKLARI

KOP Eylem Planı Sayın Başbakanımızı Niğde'de misafir ettiğimiz gün şehrimizde açıklandı. Orada 2015 için ön görülen, 2016-2017 için ön görülen programları da yeterli görmüyoruz. Esas olarak biz Misli Ovası ve Melendiz Ovası, Emen Ovası'nı cazibeli suyla buluşturma yeni 4 yıllık benim temel hedeflerimden birisi bu.

ECEMİŞ SUYUNU DEĞERLENDİRMELİYİZ

Bununla ilgili bir Çamardı bölgemizde Ecemiş suyumuz var, bununla ilgili geçmişte Aksaray, Nevşehir, Niğde Illerinin içme suyu ile ilgili planlamaları var. Ben bunu böyle düşünmüyorum, bunun tamamen o bölgedeki tarımla uğraşan insanlarımızın sulamasında kullanılması gerektiğine inanıyorum.  Zaten içme suyu ile ilgili 2050 yıllarını ön gören bir çalışma bu.

BÜYÜK BİR BARAJ PROJESİ YAPACAĞIZ

Dolayısıyla Ecemiş başta olmak üzere bizim orada Çamardı bölgesinde Bademdere dediğimiz bir yer var. Oraya büyük bir baraj yaparak bölgenin belki bir bölümü de Misli  Ovasının bir bölümünü sulayacak şekilde, yine çamardı ilçemizin 3 kapılı diye bir bölgemiz var orada ciddi su kaynaklarımız var.

MİSLİ OVASINA MAVI TÜNEL GIBI PROJE

Önümüzdeki günlerde burada büyük bir baraj hedefleyerek, belki Mavi Tünel gibi bir büyük proje ile KOP kapsamında Misli Ovası -özellikle altını çiziyorum- yine aynı şekidle Ketençimen Azatlı'da baraj yapıyoruz, daha büyüğünü yaparak dolayısı ile Melendiz Ovasını ve Emen Ovasını cazibeli su ile sulamak istiyoruz.

MEDAŞ’IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SIKINTILARI ARTIRDI

Bunu yaptığımız takdirde bizim üreticilerimizin girdi maliyetlerinde biz 150-200 metre derinlikteki kuyulardan su çekiyoruz. Bir ara Konya'da da, Karaman'da da, Aksaray'da da, Nevşehir'de de olan enerji problemimiz var. Bu bizim maliyetlerimizi yükseltiyor. Geçmişte mahsülümüzün para etmediği dönemlerde çiftçilerimiz mağdur olmuştur. MEDAŞ’ın özelleştirilmesi ile borçlu çiftçilerimizin sıkıntıları daha da artmıştır.

ÇİFTÇİLERİN HAKKINI KORUMA MÜCADELESİ

Pazar günü sabah burada biz MEDAŞ yetkilileri ile bir toplantı yaptık. Mutlaka Türk Ticaret Kanunu'na göre kurulmuş olan MEDAŞ elbetteki tahsilatlarını yapacak. Ama bizim çiftçilerimizden dinlediğimiz şikayetlerin bir bölümü zannediyorum ciddi anlamda bu alanda MEDAŞ'la da önümüzdeki süreçte çiftçilerimizin hakkını hukunu koruma mücadelesi vereceğimizi gösteriyor.”

YAŞAR TOY (KONTV):  “Görüşmenizin arka planı nedir tam olarak borçlara yönelik bir görüşme mi yaptınız?”

ENERJİ SORUNLARINA ÇÖZÜM BULMALIYIZ

ERDOĞAN ÖZEGEN:  “Tabi borçlar buna dahil, sahaya enerji verilmesi, sadece tarımsal sulama değil Sanayi Tesislerinden meskenlere kadar oldukça fazla şikayet alıyoruz. Biz milleti temsil edecek insanlar olarak bu şikayetleri dikkate almak zorundayız.

VATANDAŞLARIN HAKKINI ARAYACAĞIZ

Tabi Özel Şirket belki kendisi açısından sadece işin ekonomik boyutuna bakabilir. Biz vatandaşın hakkını hukunu korumak zorundayız. Çünkü onların vekaletine talip olmuş insanlar olarak onların tüm sorunları ile ilgilenip haklı oldukları her konuda arkalarında olacağız. “

YAŞAR TOY (KONTV):  “Görüşmeden bir sonuç alabildiniz mi?”

HAK VE HUKUKLARINI KORUMADA KARARLI

ERDOĞAN ÖZEGEN: “Tabi belirli orandaki şikayetlerimizi dikkate almalarını öncelikli olarak konuştuk, kendileri bunları not ettiler ve gereğini yapacaklarını söylediler. Bizler de takipçileri olacağız. İster MEDAŞ, ister diğer Özel Kuruluşlarda bizim vatandaşlarımızın eğer uğradığı bir haksızlık varsa onlar zaten bizi geçmişten de bilirler. Onların hak ve hukuklarını koruma noktasında kararlı olacağız. Onlarla bir ve beraber olacağız.

KOP EYLEM PLANINA BAKIŞ

Tabi burdan KOP Eylem Planına gelmek istiyorum. TR71 Bölgesinde 2023 bölge planında Niğde-Mersin-Çukurova ile etkinleşimini artırarak gıda Sanayi, Meyvecilik ve Doğa Turizmini öncelikli hedefler arasına koymuş durumdayız. Kalkınma Bakanlığımızın çalışması da bu.   Bununla şunu kast ediyoruz, artık Çukurovada bu iklim değişikliklerinden dolayı meyvecilik ve sebzeciliği önümüzdeki dönemde bir sıkıntı bekliyor.

SORUNLARI ÇÖZÜMDE ÖNCÜLÜK YAPACAĞIZ

Niğde Türkiye'de en iyi tarım yapan iller sıralamasında ilk 10'da. Önümüzdeki dönemde Rusya'dan Orta Doğu’ya kadar birçok bölgenin sebze ve meyve ihtiyacını karşılşamak için çok iyi bir potansiyel taşıyor. Biz de bu potansiyelin önünü açmak için sulamadan tutun da elektrik sorunlarına kadar üreticilerimizin bütün sorunlarına öncülük yapacağız, bu önemli.

BU HAVZANIN, AYNI TOPRAĞIN INSANIYIZ

Diğer taraftan Niğde, biliyorsunuz Konya payitaht. Biliyorsunuz sayın Başbakanımızla hemşeriyiz. Anadolu’nun fethinden sonra, Konya'nın paitaht olmasından sonra en kısa süre içerisinde 5 yıl aradan sonra Osmanlı'da da, Selçuklu'da da sancak beyliği yapmış bir yer. Dolayısı ile bu havzanın, aynı toprağın insanıyız.

KONYA’NIN TECRÜBESİNDEN YARARLANMALIYIZ

Tabi Konya'da gelişen sanayi ve tarımı da biz Niğde olarak onların tecrübesinden, onların birikimden de istifade etmek istiyoruz. Bunda da ciddi anlamda bir iş birliğini Çukurova ile olduğu gibi Konya'da da bu işbirliğini geliştirmenin emin adımlarla gayreti içinde olacağız.

BİR NİĞDE DIŞARIDA YAŞIYOR

İki taraftan tabi Niğde içersinden 2 tane Il çıkartmış, geçmişte Nevşehir sonra Aksaray Niğde'den ayrılmıştır. Şu anda bile yaklaşık 630 Bin 059 Niğde nüfusuna kayıtlı hemşerimiz var. Şimdi bunlara bakıyoruz, göç veriyoruz. Niğde'de 348 bin yaşıyor. Yaklaşık olarak bir Niğde'de dışarıda yaşıyor.  90 Bin hemşerimiz İstanbul'da yaşıyor.

GÖÇÜ MEGA PROJELERLE ÖNLEYECEĞİZ

Şimdi biz bu göçü tersine çevirmek zorundayız. Bunun için de hem tarım hem de diğer alanlarda... Belki biraz sonra yeri gelince sayın Başbakanımızın Niğde'için hazırladığı ve birçoğu hayata geçmek üzere olan MEGA Projeler ve saydığım diğer unsurları birleştirerek biz artık Niğde'ye göçü tersine çevirmek mecburiyetindeyiz. “

YAŞAR TOY (KONTV):  “Miting havazısını soracağız elbette, sayın başbakanın Niğde mitinginden notları bizlerle paylaşmanızı isteyeceğim.  Çok önemli bir yere geldiniz. Ben şu andaki istihdamı soracaktım zaten. Niğde'deki işsizlik oranlarını, neden hemşehrileriniz Niğde dışına çıkıyor sorusunu gündeme getirecektim madem ki girmişken orayı da alayım sizden.”

TARIMIN SANAYİSİNİ GELİŞTİRMELİYİZ

ERDOĞAN ÖZEGEN :  “Orayı da hemen söyliyim Niğde 2.8 pay ile en iyi tarım üretimine sahip 10 ilden biri. Ama üretim miktarına baktığımız zaman diğer büyük illere göre bu 10 Il içerisinde en yüksek pay Niğde'nin, Yani Niğde Türkiye için tarımda önemli bir şehir. Biz bunun sanayisini geliştirdiğimiz zaman daha cazip hale gelecektir.

NADAS ALANLARININ PAYI YÜKSEK

Yine bakın aynı bağlamda nüfusa göre Niğde çevresine oranla kişi başına bitkisel üretimi yüksek Iller arasında 3. sırada yer alıyor. Bu da yine tarımdaki bizim önemimizi gösteriyor. Biraz önce KOP eylem planı kapsamında bizim şu anda Niğde'de nadas alanlarının payı oldukça yüksek. Yani ekemediğimiz alanımızın fazlalığı konusunda 14. sıradayız. Bu oran oldukça yüksek. Sulama projeleri ile bu payı sıfırlamayı hedefliyoruz.

ÜRÜN DESENİNİ ARTIRMAMIZ ŞART

Yani ürün desenini artırıp, birkaç ayrı ürünü belki mevsim içersinde alacak bir bitki desenini de yakalama hedefimiz içinde. Diğer taraftan Niğde'de öne çıkan tarım ürünlerimize baktığımız zaman 2004'den 2014'e ürün yelpazemizde ciddi anlamda bir değişim söz konusu.

TARIMDA GELİŞMEYİ ÖNGÖRÜYORUZ

Meyvecilik, patates ve kuru bakliyattan sonra sebzecilik de ciddi anlamda şehrimizde gelişmekte. Bunu da biraz önce Çukurova kapsamında yaptığım değerlendirme ile yan yana koyduğunuz zaman gelecek dönemde tarımda gelişmeyi ön görüyoruz.

YÜKSEK ÖĞRETİMDEKİ GÖÇ RAKAMLARI

TÜİK'in Yüksek Öğretimde göç rakamlarına baktığımız zaman 2 Bin 385 vatandaşımız Niğde'ye gelirken, 9 Bin 639 tane Yüksekokul mezunu Niğde'den dışarıya gidiyor. Biraz sonra Üniversite, yeni gelişmeler ve anlattığım çerçevede baktığınız zaman biz bu sayıları tersine çevireceğimize inanıyoruz.

TURİZMİ 3 AYAKLI OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ

Niğde'nin piramitini tarım, tarıma dayalı sanayi ve var olan sanayimiz dericilik başta olmak üzere bir de turizm. Turizm'i 3 ayaklı düşünüyoruz, inanç turizmi, doğa turizmi ve yayla turizmi olmak üzere Kapadokya’nın Başkenti olarak düşündüğümüzde Niğde'nin gelişmesi ve kalkınmasını 3 ayak üzerine oturtarak geliştirmeyi planlıyoruz.”

YAŞAR TOY (KONTV):  “KOP eylem planı açıklandığında sayın Başbakanımız da Niğde'deydi, biz de yakından takip ettik. Çok coşkului görkemli bir mitingdi, siz de sayın Başbakanımızın Niğde'ye yönelik vaatlerinin altını çizdiniz. Fakat detayları vermedik.  Hangi başlıklarla Niğde'ye vaatler verdi başbakanımız, buradan devam edelim.”

BAŞBAKANIMIZA HEMŞEHRİLERİMİZ EV SAHİPLİĞİ YAPTI

ERDOĞAN ÖZEGEN:  “Şimdi Sayın Başbakanımız Niğde'ye mitinge gelmedi. Kendisini karşılamak üzere, kendi hemşerilerine ev sahipliği yapmak üzere Niğde hükümet meydanını doldurdular. Biz de zaten hemşerilerimizi miting diye davet etmedik, hemşehrimize ev sahipliği yapmaya dedik. Sağ olsunlar onlar da ziyadesiyle bu davete icabet ettiler. Bu sebeple ben tüm Niğdeli hemşerilerimize teşekkür ediyorum.

VAAD DEĞİL; SOMUT PROJELERDİR

Sayın Başbakanımız ne vaad etti dediniz, bunlar vaat değil, somut Niğde projeleridir. Bu ince ayrıntının altını çizmek istiyorum. Niçin böyle söylüyorum, havaalanı ile ilgili her türlü talimatı verdi.

HAVALİMANI KONUSUNDA ÇALIŞMA BAŞLADI

Sayın Başbakanımız ayrıldıktan sonra Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Hizmetleri Genel Müdürü Niğde'ye geldi ve yer tesbit çalışmaları için Hasan Dağı bölgesinde çalışmalarını yaptılkar ve bununla ilgili çok hızlı bir şekilde kısmet olursa ihale sürecine doğru gidilecek. “

YAŞAR TOY (KONTV):  “Bu Aksaray ile ortak bir havaalanı mı?”

İSMİ; “HASANDAĞI HAVALİMANI”

ERDOĞAN ÖZEGEN:  “Hasan Dağı adını veriyoruz. Niğde'ye de Aksaray'a da ortak bir mesafede her iki ilimize de 60-65 km mesafede düşünülen çok önemli bir şey. Yaklaşık 1 Milyon nüfusa hizmet verecek.

HAVALİMANI 1 MİLYON NÜFUSA HİTAP EDECEK

Kısmen Ereğli’nin bir bölümünün de istifade edeceği, Konya'nın aşağı taraftaki Emirgazi, Zengen biliyorsunuz onlarında rahatlıkla istifade edeceği, Pozantı ve adananın bir bölümün istifade edeceği bir havaalanı olacak. Otoyol biliyorsunuz, Pozantı bölgesini 25 dakika'da oraya getirecek. Dolayısı ile 1 Milyon nüfusa hitap eden bir havalimanı olacak.

TIP FAKÜLTESI KESİNLEŞTİ...

Tıp Fakültesi kurulması konusunda Niğde Üniversitesi Senato aşaması YÖK aşaması, Milli Eğitim Bakanlığı gibi tüm aşamaları bitti, Bakanlar Kurulu imzaları tamamlandı, O Gün Sayın Başbakanımız  Ankara'ya dönüp ben de imzalıyorum dedi ve bölgeye münhasır yine 1 Milyon nüfusun üzerinde tıp fakültesini kazanmış olduk.  Yani bu artık bu vaat değil. Fiilen bir eyleme dönüştü. “

YAŞAR TOY (KONTV):  “Yani onun için mi diyorsunuz "Onlar konuşur, AK parti yapar" diye.”

ONLAR KONUŞUR, AK PARTİ YAPAR

ERDOĞAN ÖZEGEN: “Kesinlikle... Mesela bugün gördüm gazeteci arkadaşlar aradı, daha önce Niğde'de Havaalanı yapılması için 80 Bin imza toplanmış. Niğde'deki her Sivil Toplum ve her görüşten insan var, şimdi de ilan vermişler tekrar, Sayın Başbakanımıza teşekkür ilanı. Bu müthiş bir şey.

HIZLI TREN PROJESI...

Zaten Hızlı Tren projesi yapımı Ulaştırma Bakanlığı, biliyorsunuz Konya'yı da ilgilendiren bölümü var.

Biz iki tane Hızlı Trenden de istifade ediyoruz. Antalya, Karaman, Konya, Aksaray, Nevşehir bunda yoktuk buna dahil edildik.

DEMİRYOLU HATLARININ MERKEZİYİZ

İkincisi de Yerköy, Kayseri, Sivas, Ankara, Konya, Ulukışla diye devam eden hat.. Biz dolayısı ile demiryolları hatlarında çok merkez bir konumuna geldik. Bir normal demiryolu hattımız, bir yüksek hızlı tren, bir normal hızlı tren yani yük de taşıyabileceğimiz hızlı tren ki, bu bölgedeki sanayiyi geliştirmek için önemli.

VAAT DEĞİL; 2023 HEDEFLERİ

Bu da bir vaat değil, bu hem 2023 hedefleri içerisinde, hem 2015 Ulaştırma Bakanlığı yatırımları içerisinde bir bölümü yer almakta. Bu da vaatten öte fiili eylem olarak somut bir çalışma.

ENERJİ İHTİSAS PROJELERİ

Diğer taraftan Türkiye'de ilki Karapınar biliyorsunuz, Enerji Ihtisas OSB, ikincisi de Niğde'de kurulacak. Bunun kararı çıktı, imzalandı. Zannediyorum ayın 23'ünde Enerji Bakanımla bir törenle başlayacak. Tamamen uygun bir kamu arazimiz var. Bor'da bu OSB'yi yapıyoruz ki güneş enerjisi bakımından da yenilenebilir enerji bakımından da bölge için çok önemli bir yatırım olacak.

TEKNOPARK AĞUSTOS’TA TAMAMLANACAK

Çünkü biz ayrıca bölge Aksaray, Kırşehir, Nevşehir'in dahil olduğu Niğde Üniversitesi bünyesinde Tekno Parkımız yapılıyor. Ağustos ayında fiziki imkanları tamamlanacak. Tekno Park, Enerji İhtisas OSB'si ve mevcut iki OSB'miz...

Şimdi bunları düşünün. Niğde orta anadolu'da bir teknoloji tarım ve sanayi merkezi. Bu beni heyecanlandırıyor. Onun için de diyorum ya hakikaten 2023 hedeflerinde tersine göçü en hızlı gerçekleştirecek illerden birisi olacak.

HABUR'DAN AVRUPA'YA BAĞLANAN OTOYOL

2001 yılında benim milletvekili olduğum dönemleri bilmeyen gençlerimize o günden bugüne AK parti iktidarımızın neler yaptığını anlatmamız lazım. Pozantı Ankara otoyolu çok önemli bir yerde. İpek yolu üzerinde. Şimdi Habur'dan Avrupa'ya bağlanan Otoyol. 12. Cumhurbaşkanımız AK Parti değişim kongresinde ilan etti.

NİĞDE-ANKARA OTOYOLUNA İHALE TALİMATI

Sayın Başbakanımız da daha sonra açıkladığı Ekonomik Eylem Planı içerisinde Niğde-Pozantı-Ankara Otoyolunun 2015 yılında ihalesinin yapılacağını söylemişti. Şimdi bu ihale talimatını vermiş olarak Niğde'ye geldi. Artık Ortadoğuyu Avrupa'ya bağlayan İpek Yolu'nun merkezinde Niğde var.

NİĞDE HİZMETLERİN MERKEZİ OLACAK

Şimdi Hızlı Tren Merkezi Niğde, Otoyol Merkezi Niğde ve bugün geldiğim Ulukışla Ilçemize büyük Kuru Liman yapıyoruz. KOP eylem planı içinde mastır planlarında da var bu, Mehmet Babaoğlu sağolsun bu işin fikir babasıdır. Bu kuru limanda adeta Çukurovayı Avrupaya, Avrupa'yı da limanlara ve ortadoğuya bağlayan bir büyük kuru limanı Ulukışlada gerçekleştireceğiz.

12 FARKLI BAŞLIKTA MEGA PROJELER

Diğer taraftan Niğde-Çamardı-Kayseri istikametinde inşaatı devam etmekte olan büyük bir Lojistik köyümüz var. 2016 Yılında bunu da tamamlamış oluyoruz. Diğer taraftan tabi KOP Eylem Planı içerisinde irili ufaklı yaklaşık 12 farklı başlıkta Mega projeler görüyoruz. Bu ise Niğde'yi alt yapıdan sanayiye taşıyacak çok önemli şeyleri de gerçekleştirmiş oluyoruz.

Bu ayın 25'inde de ihalesi bitti İletişim Fakültesi'nin temellerini atıyoruz.”

YAŞAR TOY (KONTV):  “Niğde Niğde olalı böyle projeler görmedi dedirtecek projelerden bahsediyorsunuz. “

SAYIN BAŞBAKANIMIZIN HEMŞERILERI OLARAK MÜTEŞEKKIRIZ

ERDOĞAN ÖZEGEN: “Sayın Başbakanımızın hemşerileri olarak müteşekkiriz. Halkımızın Başbakanımızın Niğde için hayata geçirdiği projelerin tamamının 7 Haziran’da karşılığını vereceğine inanıyorum.

Çünkü artık biz her gün küçülen bir Il olan Niğdeliler olarak Iç Anadolu’nun ortasında bunu ziyadesiyle hak ettiğimizi düşünüyorum. Niğdelilerin de bunu çok iyi değerlendirip 3'de 3 yapacaklarına inanıyorum.

HİÇ KİMSE ‘ÖZEGEN’E ULAŞAMADIK DİYEMEZ

30 Yıldır siyaset yapıyorum ve vekilliklerini yaptım. Hiç bir hemşerim de Erdoğan Özegen'i aradık, ulaşamadık diyemez. Her beldeye, her köye, her ilçeye verdiği oya göre değil, insan oldukları için insana verdiğimiz değer için hizmet ettik. Hemşerilerimiz de bunu karşılıksız bırakmayacaktır. “

YAŞAR TOY (KONTV):  “Bu bahsettiğiniz çalışmalar ile ilgili bir takvim verme şansınız var mı?”

MEGA PROJELERİN BİTİŞ YILLARI

ERDOĞAN ÖZEGEN: “Kesinlikle var. Havaalanı'nı dönemimizde bitireceğiz.

*TIP Fakültesi zaten başladı.

Bu sadece Hastane değil aynı zamanda öğrenci ve akademisyenlerimizin Niğde'ye nüfus olarak sağlayacapı 10 Binlik bir nüfustan bahsediyoruz.

Bu da tersine göçtür. Dönemimiz içerisinde fiziki imkanlarınında büyük bir bölümünü tamamlayacağımıza inanıyorum.

*Otoyol Projemiz zaten 2019'a kadar tamamlanmış olacak.

*Enerji İhtisas projemiz de 2016'da bitmiş olacak.

*Lojistik Köyümüz 2017'de bitiyor.

*Kuru Limanımızı 2019'a kadar tamamlamayı düşünüyoruz.

*Tekno Park Niğde Üniversitesinde, bunu da 2016 sonuna doğru tamamlamayı düşünüyoruz.

*2019'a kadar Çiftehan'a Fizik Tedavi Merkezi kurulacak.

*Projelerin yüzde 80'ini 4 yıllık dönemimizde tamamlamış olacağız.

*Turizim konusunda da Çiftehandaki Termal Tesislerimizi güçlendireceğiz, Termal Tesislerimizi artıracağız.

*Bolkarlar'a kayak merkezini de Yap-Işlet-Devret modeli ile ihaleye sunacağız.

*Dünyaca ünlü Demirkazık dağımıza dağcılık okulu açıyoruz.

*Kapadokya'nın Başkenti Niğde'de Inanç Turizmini de ulaşım ağlarıyla birlikte güçlendirerek Turizmi güçlendireceğiz. “

 

 

Editör: TE Bilişim