Niğde İl Genel Meclisi Başkanı Erdal Koçyiğit, verdiği demeçte, siyaseti ; “Birlik, Adalet ve Girişimcilik” olarak değerlendirerek, İl Genel Meclisi’nde alınan kararların bu siyasi temeller üzerine inşa edildiğini ifade ederek yüzde 99 gibi bir oranla oy birliği sağlandığını ifade etti.


Haber- Röportaj: Gökhan ÖZBEK

 

Köy Hizmetleri’nin kapanmasıyla birlikte yasal düzenlemelerle büyük önem kazanan ve ilin kırsalından şehir merkezine kadar her türlü soruna karşı yerel parlamento konumuna erişmesiyle, İl Özel İdare gerek bütçesi, gerekse aldığı kararlarla şehirlerin kaderlerini belirliyor.

1968 yılında kendisi dahil 6 erkek, 2 kız çocuğu olmak üzere 10 kişilik bir aile de dünyaya gelen Koçyiğit, 3 yaşındayken ailesi Niğde’ye taşınarak, Koçyiğitler Ayakkabı Şirketi’ni kurar. Büyük bir aile şirketi olacak olan bu marka ileride Niğde siyasetine damga vuracak bir atılımdır aslında.

1997 yılında henüz 29 yaşında olmasına rağmen, muhafazakar çizgisini politik zeminde buluşturarak Fazilet Partisi’ne üye olur. Aynı zamanda Gençlik Kolları içinde çeşitli yönetsel görevlerde bulunur. 4 yıllık süreç içerisinde siyasi gelişimi tıpkı ticari gelişimi gibi sürer ve kendi siyasi kimliğini muhafazakar demokrat olarak tanımlayıp, AK Parti’nin kuruluşunda Niğde’de etkin rol oynar.

Mutlu bir ailesi olan Koçyiğit siyasette var olduğu kadar evli ve 3’ü kız 5 çocuk babası olarak da sosyal yaşamda varlığını sürdürür.

2002 seçimlerinden sonra ticari yaşamına büyük bir önem veren Koçyiğit, bu süreçte edindiği tecrübeleri, birikimleri hizmet anlayışı içinde değerlendirmeye başlar.

40 yaşındayken, doğduğu topraklara daha iyi hizmet yapabilmek için, Altunhisar’dan İl Genel Meclisi üyesi adayı olmaya karar verir. 1 yıl sonra 2009’da yapılacak seçimde Niğde İl Genel Meclis Üyesi olur.

Siyasi tecrübelerini artırmaya, sıkı ilişkiler kurmaya başlar, 2011 Genel Seçimlerinde Nuri Ayduğan’ın İl Genel Meclisi Başkanlığı’ndan istifa ederek, milletvekili aday adayı olması üzerine 43 yaşında tarihi bir karar verir ve Niğde İl Genel Meclisi Başkanı olur.

Niğde İl Genel Meclisi başkanı olmasından sonra vizyonel bir değişikliğe gider, birliktelik ruhunun yakalanması, ortak akıl doğrultusunda Niğde ve ülke menfaatlerinin korunması için muhalefet ve iktidar işbirliğine gider. Bu işbirliğinin temel ekseni ise adalet ve girişimcilik olur. Niğde İl Genel Meclisi Türkiye siyasi tarihinin rekorunu kırar;  29 üyeli mecliste AK Parti 13, MHP ve CHP’nin 3’er üyesi olmasına rağmen, 2012 yılında alınan 325 kararın 325’i, 2013 yılında ise alınan 120 kararın 114’ü toplamda ise % 98.65’lik bir oranla oy birliği sağlanması bütün dikkatleri Niğde’ye çeker. Koçyiğit bu durumu şöyle açıklar; “Niğde’de il genel meclis üyeleri arasındaki iletişim o kadar güçlü ki, istişareler yaparız. Muhalefete olduğundan fazla değer veriyoruz. Muhalefette yapıcı bir şekilde Niğde’yi ilgilendiren her konuda ortak akıl etrafında buluşuyor. Muhalefet üyelerini ötelemiyoruz. Bu noktada gerek iktidar partisi üye arkadaşlarıma, gerekse muhalefette ki arkadaşlarıma teşekkürü bir borç biliyoruz” şeklinde açıklıyor.

Akılcı Bütçe…

Niğde İl Özel İdaresi’nin mülkü amiri Niğde Valisi olmasına rağmen, İl Genel Meclisi seçilmişler olarak Özel İdare’nin işleyişi konusunda yoğun bir emek sarf ediyor. Özel İdare’nin toplam bütçesi 108 köy, 46 belde belediyesi için 25 milyon lira olmasına rağmen, her yıl 50 milyon liralık bir hizmet gerçekleştirdiklerini ifade eden Koçyiğit, aradaki bütçe farkını KOP İdaresi, Kalkınma Bakanlığı, Ahiler Kalkınma Ajansı gibi kurum ve kuruluşlara hazırladıkları projelerle gerçekleştirdiklerini vurguluyor.


2011 yılında KOP İdaresi’nden Niğde2ye 4.3 milyon lira ödenek gelirken, 2012 yılında 8 milyon lira, 2013 yılının ilk 8 aylık döneminde ise altın çağ olarak ifade ederek 11.5 milyon lira ödenek aldıklarını vurguladı. Konya Ovaları Projeleri kapsamında gelen paranın tamamının tarımsal sulamaya ayrıldığını ve gölet, sulama kanalları gibi projelerin tamamlandığı ifade ederek, alınan ödeneğin Konya ile yarışacak bir düzeyde olduğunu bu konuda Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi’nin yoğun çaba sarf ettiğini aktardı.

Ahiler Kalkınma Ajansı’na üye 5 ilden birisi olan Niğde’ye 3.8 milyon özel sektöre, 2 özel idare bütçesi için 1 milyon lira ödenek aldıklarını ifade eden Koçyiğit, Güneş Enerjisi ile köylerde ki içme suyunun dağıtılmasını sağlayan projeyi gerçekleştirdiklerini ifade ederek, AHİKA’ya ve Niğde İl Genel Sekreteri Ali Nebol’a teşekkür etti.

Siyasette Varım…

Çocukluk yıllarından itibaren siyasetin içinde olduğunu ifade eden Koçyiğit, siyasette elbette beklentilerinin olduğunu ifade ederek, asıl amacının hizmet olduğunu ve parti teşkilatının kendisine verilecek her türlü göreve hazır olduğunu vurguladı. Kendisi için belirleyici olan parti teşkilatının kararı ve milletin teveccühü olduğunu anlatarak, il genel meclis üyeliğine yine talip olduğunu aktardı.

Sadece Kırsal Değil, İlçe ve İl Belediye alanlarında da hizmet ediyoruz…

108 köy ve 46 beldeye hizmet götürdüklerini aktaran Koçyiğit, aynı hizmeti 5 ilçe belediyesine ve 1 il belediyesine sağladıklarını aktararak, Niğde Merkez’de yapılan yüzme salonunun özel idare olarak yaptırdıklarını, işletmenin güçlü olması için Niğde Belediyesi’ne devrettiklerini ifade etti. Buna benzer irili ufaklı onlarca proje gerçekleştirdiklerini altını çizen Koçyiğit, 2014 seçimlerinden sonra belde belediyeliği düşen yerleşim yerlerine hizmet götürmek için eylem planı hazırladıklarını ve 20142den sonra bu yerleşim yerlerini hizmete doyuracaklarının sözünü verdi.

Mevcut milletvekilleri ile haftada bir kez değerlendirme yaptıklarını anlatan Koçyiğit, Milletvekili Kavaklıoğlu’nun başbakanlıkta geçmişte görev yapması, Selvi’nin genç ve dinamik yapısı olması ile Genel Merkez’de geçmişte görev yapması, Milletvekili Şafak’ın ise Niğde ticaretinin içinden gelmesi ve turizmci olmasının Niğde’ye katkı sunduğunu ve Niğde ile ilgili istişarelerde bulunmaya devam ettiklerini de söyleyerek, geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı’ndan özel idareye 2.5 milyonluk ek ödenek geldiğini ve bunun nedeninin milletvekilleri ile yapılan koordinasyon olduğunu ve bu paranın sadece Niğde genelinde ulaşım alt yapısı için harcandığını aktardı.


İktidar vekillerinin meclis toplantılarının 20’sine iştirak ettiğini ve meclis üyesi arkadaşlarımızla istişarelere devam ederek hizmet getirme noktasında uyum içinde çalıştıklarını aktardı.

Niğde’nin tanıtımı konusunda projelere de imza attıklarını Niğde İl Kültür müdürlüğünün projelerine destek verdiklerini aktararak, Niğde’nin turizmden hak ettiği payı alması için çaba ve desteklerinin devam edeceğini anlattı.

Niğde’de eğitim alt yapısının neredeyse tamam olduğunu fakat İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan projelerde üzerlerine düşen hizmetleri yapmaya azami özen gösterdiklerini aktardı.

Sağlık alanında çalışmalarının devam ettiğini, yeni yapılan hastaneye çok kısa sürede taşınılacağını ve yine İl Halk Sağlı ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden gelen her türlü talepleri anında ve fazlasıyla yerine getirdiklerini aktardı.

Niğde siyasetinde seviyenin ve rekabetin yüksek olduğunu, son yıllarda özellikle Ankara’da oluşan Niğde lobisinin hizmet noktasında yatırım olarak geri dönüş yaptıklarını aktaran Koçyiğit, Cumhuriyetin 100. Yılında Niğde istenilen ve özlenen yerlerde mutlak olacağını, tüm siyasi ve bürokratların akılcı davranarak, birlik temelinde, adaletten taviz vermeden girişimci davranmaları halinde Niğde’nin aşamayacağı hiçbir sorun yoktur dedi.

Editör: TE Bilişim