İP Niğde İl Başkanı Yıldırım ; “Enerjide dışa bağımlılık yeni özelleştirmelerle daha da artmaktadır” dedi.

İşçi Parti Niğde İl Başkanı Z.Cem Yıldırım parti yönetim kurulu adına  yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 

04 Temmuz 2012 tarihinde kabul edilen, 6353 sayılı BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE  DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN(Torba Yasa), Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunun 16’ncı maddesi ile dünyada stratejik bir öneme sahip linyit sahalarımız özelleştirme kapsamına alınmıştır.

 

Böylelikle, Türkiye’nin elektrik üretiminde tek yerli enerji kaynağı olan ve stratejik öneme sahip kömür sahalarının yerli ve yabancı büyük holding ve şirketlere devrinin önü açılmış oldu.

 

Ülkemizin enerji ihtiyacının yüzde yirmisini karşılayan linyit sahalarımızın özelleştirilmesi sonucu, ülkemizin enerji alanında dışa bağımlılığı daha da artacaktır.

 

Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneğinin yayınladığı derginin Temmuz 2012 sayısında Metalurji Mühendisi Mahmut Kiper, “ Türkiye’nin yaptığı ithalat içindeki ilk sırada 54,1 milyar dolar ile enerjinin bulunduğunu, Türkiye’nin enerji alanında yüzde 72 oranında dışa bağımlı bir ülke olduğunu ve 2012’de enerji ithalat rakamlarının daha da artacağını ” belirtmiştir.

 

11.5 milyar tonla dünya toplam linyit rezervinin yüzde 5,9’una sahip olan ülkemiz bu özelleştirmeler sonucunda, enerjide bağımlılık oranı yüzde 92’ye çıkmakla birlikte, güvenli bir şekilde linyit üretiminin de önüne geçilerek maden kazaları ve işsizlik rakamları önceki yıllara oranla daha da artacaktır.

 

1984 yılından bu yana devam eden, devletin ekonomik yönden bağımsızlığına sekte vuran, kamu kaynaklarının ve değerlerinin yağmalanması, sosyal devletin zayıflatılması ve işçi kıyımı demek olan özelleştirmeleri reddediyoruz.

 

İşçi Partisi olarak millî ekonomi ve ülke savunması açısından stratejik önem taşıyan doğal kaynaklar ile bor, uranyum, toryum ve linyit gibi stratejik önem taşıyan madenlerimizin kamu eliyle işletilmesi gerektiğini savunuyoruz. Türkiye’ye ve Atatürk’e saldırı anlamına da gelen özelleştirmelere karşı milletimizi bir kez daha uyarıyor, özelleştirme uygulamalarına karşı tavır almaya çağırıyoruz.

 

 

Editör: TE Bilişim