Gürer’den Bakan Albayrak’a “Bor’da petrol var mı yok mu? Enerji İhtisas Bölgesinin akıbeti ne oldu? Tarımsal sulamada kullanılan enerji de indirim yapılabilir mi?”

İLGİLİ HABERLER AŞAĞIDA...

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Meclis’te çiftçilerin tarımsal sulamadan kaynaklanan yüksek enerji giderleri sorununu gündeme getirdi. Bakan Berat Albayrak’tan, Bor –Badak’ta petrol olup olmadığı sorusuna yanıt isteyen Gürer, iki yıldır kurulamayan Enerji İhtisas Bölgesinin akıbetinin de açıklanmasını istedi.

BOR’DA YİNE PETROL MUAMMASI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2018 yılı bütçe görüşmeleri sırasında söz aldı. Ömer Fethi Gürer, Bakan Berat Albayrak’a Bor’un Badak mevkiinde son 15 yıldır petrol rezervinin olduğu yönünde haberlerin çıktığını anımsatarak, “ Bununla ilgili ben Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığını KİT Komisyonunda Sayın Genel Müdüre sorduğumda orada çıkan bulguların yeterli olmadığını, rezerv yeterli olmadığı için de kapatıldığını, böyle bir durumun olmadığını beyan etmişlerdi. Ancak son olarak İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı desteğiyle gerçekleştirilen uluslararası zirvede gene aynı konuya dönüldü” dedi.

CHP Milletvekili Gürer, “Şimdi, on beş yıldır Niğde’nin Bor ilçesinde Badak bölgesinde petrol var mı, yok mu? Rezervler yeterli mi, değil mi? Sürekli seçimden önce özellikle gündeme Komisyon Bölgede, bir bakıyorsunuz arazi değerleniyor, sonra “Yok.” diyorlar, arazinin değeri düşüyor. Bu konuyu bir net olarak açıklarsanız memnun olacağız” ifadesini kullandı.

ENERJİ İHTİSAS BÖLGESİ NE OLDU?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonunda, Niğde’nin Bor ilçesine kurulması planlanan ancak henüz bir adım atılmamış olan Enerji İhtisas Bölgesiyle ilgili de Bakan Berat Albayrak’tan değerlendirme yapmasını istedi. Gürer, Karaman’a enerji ihtisas bölgesinin kurulduğunu ifade ederek, “Aynı dönemde Niğde Bor ilçesi için de açıklama yapılmıştı, enerji ihtisas bölgesi oluşturulacaktı. İki yılı doldurduk, o bölgede hiçbir şey yapılmıyor. Bununla ilgili değerlendirmenizi öğrenmek istiyorum” dedi.

TARIMSAL SULAMA MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Plan ve Bütçe Komisyonunda, özellikle Niğdeli çiftçilerin tarımsal sulamadan kaynaklanan yüksek miktardaki enerji giderlerini de gündeme getiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde gibi İç Anadolu’nun çoğu ilinde bildiğiniz gibi enerji kullanılarak yer altı suları çıkarılıyor. Enerji pahalı olunca da yer altından çıkarılan suyun kullanımı sonucu ürünlerin fiyatlarında diğer bölgelere göre doğal olarak bir artış meydana geliyor” diye konuştu.

ENERJİDE ÇİFTÇİYE İNDİRİM YAPILSIN

Kuyu suyunu enerji kullanarak çıkaran çiftçiler için enerjide bir indirime gidilmesi ya da teşvik veya destek sağlanmasını öneren Gürer, “Çünkü bunun maliyetleri ciddi ölçüde etkilediği görülüyor. Bu konularda çalışma yapılması düşünülüyor mu? Çünkü çiftçiler yalnızca bize değil, diğer vekil arkadaşlar da bölgeye gittiklerinde, sürekli olarak bu enerjinin pahalılığından dert yanıyorlar ve çok sayıda da trafo kapalı” şeklinde konuştu.

Enerji dağıtım şirketlerinin farklı uygulamaları olduğunu ve borcunu ödemeyen çiftçilerin elektriğini hasat döneminde bile kestiğini anlatan Ömer Fethi Gürer,” Tarlada ürün var ama tarlada ürün varken enerji kesildiği için çiftçi üretimini de yapamıyor. Bunun sonucunda hem ürününü elde etmekte sorun yaşıyor hem de borçlarını ödeyemiyor. Ciddi anlamda bu konuda icralar var. Bu anlamda yalnızca TEDAŞ’ın borçlarında bir indirime gidiliyor veyahut da iyileştirme yapılıyor. Özel sektörün işletmeci olduğu elektrik şirketlerinin bulunduğu yerde de çiftçiler için böyle bir kolaylık getirilmesi düşünülüyor mu?” diye sordu.

BAKAN ALBAYRAK’TAN KISMI YANIT

Komisyona katılan milletvekilleri tarafından kendisine yaklaşık 400 soru yöneltilen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in öneri ve sorularına kısmı yanıt verdi. Bakan Albayrak, rüzgâr ve güneş enerjisini değerlendirdiklerini belirtti. Bakan Albayrak, “Niğde bunlardan bir tanesi, inşallah güneşle değerlendiriyoruz - parça parça ülkemizdeki, verimlilik öncelikli tabii… Ya, bu şehre yapalım ama güneş oranı düşük; bu şehre, hayır… Hem verimliliği yüksek hem kapasitesi yüksek hem toprak yönetimi açısından, rüzgâr maksimizasyonu açısından en doğruları önceliklendirerek çıkacak şekilde yerli kaynaklarımızla inşallah daha da artıracağız yenilenebilir açısından da, güneş ve rüzgârda da. Öngörülebilir piyasa var. Piyasayı öngöreceksiniz ki yatırımcı gelecek, yabancı gelecek, istihdam olacak, ekonomi büyüyecek” dedi.

Editör: TE Bilişim