Şafak Sordu; Niğde’nin mağduriyeti misli ile katlanırken, bu Ecrimisiller neyin nesi?

 

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi vererek, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten sorularına yanıt istedi.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Niğde’nin Kömürcü Köyündeki sorundan yola çıkarak, Niğde’nin diğer köylerinde ve ülke genelinde vatandaşın Ecrimisil bedelleri yüzünden yaşadığı sorunu dile getiren bir yazılı soru önergesiyle sorunu meclis gündemine taşıdı.

 

CHP’li Vekil önergesinde; “Niğde’nin, Merkez ilçesine bağlı, Kömürcü Köyü’nde hazineye ait farklı ada ve parsellerdeki taşınmazların köy sakinleri tarafından işgal edildiği gerekçesiyle, Niğde Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü tarafından, kendilerine, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75’inci maddesi ve ilgili yönetmeliğin uyarınca Ecrimisil İhbarnamesi tebliğ edildiğinden” Maliye Bakanı Şimşek’e söz etti.

 

Şafak, “Kömürcü Köyü halkı, ekonomik şartları itibari ile alt gelir seviyesine sahiptirler.     Köy halkı, bugüne kadar arazisi üzerinde; takasla, senet karşılığı gibi yollarla alım ve satım yapmıştır” dedi.

 

Doğan Şafak, “Niğde’de vatandaşlarımıza, 200 TL ile 4000 TL arasında Ecrimisil İhbarnameleri tebliğ edilmiştir. Ecrimisil bedelleri, halkımızın ekonomik geliri açısından yüksek meblağdadır” sözlerini de önergesine ekledi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak soru önergesinde, “2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75’inci maddesine göre belirlenen Ecrimisil bedelleri ile ilgili köylülerimizin ekonomik şartlarına uygun biçimde yeniden düzenlenmesi hususunda, bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? sorusunu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sordu.

 

CHP’li Vekil, “Bahse konu yasal düzenlemenin uygulanması ile ilgili tebliğ edilen Ecrimisil ihbarnamelerindeki belirtilen bedellerin ödenmesinde birçok köylünün ödeme gücü olmadığından dolayı ödeme yapamayacaklarını” dile getirirken, “uygulamada erteleme yapılıp yapılmayacağını da” Bakan Şimşek’e sordu.

 

Şafak, “Kömürcü Köyü halkına tebliğ edilen Ecrimisil bedellerinin hangi kriterlere göre belirlendiğinin” Maliye Bakanı tarafından açıklanmasını istedi.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak önergesine, herkesin merak ettiği çok önemli bir soruyu da ekledi.

 

Şafak, “Türkiye genelinde, Ecrimisil bedelleri belirlenirken, illerin sosyo-ekonomik verileri baz alınmış mıdır?” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Niğde ekonomik açıdan çok kötü durumdadır. Çiftçinin, Esnafın, İşçinin, Memurun ekonomik sorunlarını her defa dile getiriyorum. İktidar tarafından ilimize hiçbir şey yapılmıyor. Yatırım yok. Gençler işsiz. Şimdi de kalkmış, vatandaştan ecrimisil bedeli istiyorlar. Vatandaş bu bedeli nasıl ödeyecek??? düşünen bir hükümet yok” dedi.

 

Editör: TE Bilişim