CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak Ecemiş Çayı hakkında 2. soru önergesini verdi. Daha önceki önergesinde " Bu su... çok su götürür" diye manşet yapmıştık. 



 CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Ecemiş Çayı’nın kirlilik sorununa yönelik yazılı soru önergesi vererek,  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan sorularına yanıt istedi.

 
CHP’li Vekil, Ecemiş Çayı’nın öneminden bahsederken, kirlilik sorununun çözümüne yönelik acil önlemler alınması gerekliliğinin altını çizerek, Bakan Eroğlu’na şu soruları sordu.


 
Doğan Şafak, “Niğde ili, Çamardı ilçesi sınırları için­de yükselen Aladağların batısından akan Ecemiş Çayı, Orta Torosların doğu uzanımında yer almaktadır. Çamardı ilçesinin belli bir bölümünün ve bazı köylerinin atık suları hiçbir filtrasyona tabi olmadan Ecemiş Çayı’na akıtılmaktadır” dedi.

 
Şafak, “Ecemiş Çayı’nın süratli bir şekilde kirlenmesine ve canlı türlerinin dahi yok olmasına neden olan bu çevre faciasına, İl Özel İdaresinin duyarsızlığını nasıl karşılıyorsunuz?” diye Bakan Eroğlu’na sordu.

 
Kırmızı Benekli Alabalıklar Ölüyor mu?

 
Niğde Milletvekili Doğan Şafak yazılı soru önergesinde çok önemli noktalara dikkat çekerken, önergesinde şu soruya yer verdi: “Ecemiş Çayı’nın suları köylüler tarafından aynı zamanda tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Bu nedenle kirlilik kademeli olarak toprağa karışmakta; kirlilik, zehirlilik aşamasına geçmektedir. Ecemiş Çayı’nın en önemli özelliklerinden biri Kırmızı Benekli Alabalıkların doğal olarak yetişme alanı olmasıdır. Dünya da çevre ile ilgili hassasiyetler son derece hızlı gelişme gösterirken, ülkemizde yöneticilerin gösterdiği bu ilkel duyarsızlığı nasıl karşılıyorsunuz?” diyerek   Orman ve Su İşleri Bakanı’na sordu.


 
“Bakanlığınız tarafından, Ecemiş Çayı’nın kirliliğini önlemeye yönelik oldukça gecikmiş olsa da bir çalışma ne zaman başlatılacaktır?” şeklinde soru soran, “Aladağların eteklerinde bulunan Ecemiş Çayı ve çevresinin; doğal turistik potansiyele sahip bir destinasyon ve Unesco tarafından dahi koruma alanı olarak ilan edilebilecek zengin bir potansiyele sahip olduğunun öneminden bahseden Şafak, Bakan Eroğlu’na “nasıl bir koruma planı uygulamayı düşünüp düşünmediğini” sordu.
 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, daha öncede Ecemiş Çayı’nın KOP Projesi içine alınıp alınmayacağı hakkında yazılı soru önergesi vererek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na soru sormuştu.

 
CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın yazılı soru önergesinin tam metni:
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 04.10.2013

Doğan ŞAFAK
Niğde Milletvekili





 
 
 
Niğde ili, Çamardı ilçesi sınırları için­de yükselen Aladağların batısından akan Ecemiş Çayı, Orta Torosların doğu uzanımında yer almaktadır.
 
Çamardı ilçesinin belli bir bölümünün ve bazı köylerinin atık suları hiçbir filtrasyona tabi olmadan Ecemiş Çayı’na akıtılmaktadır.
 
 
Bu kapsamda;
1 -  Ecemiş Çayı’nın süratli bir şekilde kirlenmesine ve canlı türlerinin dahi yok olmasına neden olan bu çevre faciasına, İl Özel İdaresinin duyarsızlığını nasıl karşılıyorsunuz?
 

2-  
Ecemiş Çayı’nın suları köylüler tarafından aynı zamanda tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Bu nedenle kirlilik kademeli olarak toprağa karışmakta; kirlilik, zehirlilik aşamasına geçmektedir. Ecemiş Çayı’nın en önemli özelliklerinden biri Kırmızı Benekli Alabalıkların doğal olarak yetişme alanı olmasıdır.                      Dünya da çevre ile ilgili hassasiyetler son derece hızlı gelişme gösterirken, ülkemizde yöneticilerin gösterdiği bu ilkel duyarsızlığı nasıl karşılıyorsunuz?
 
3-   Bakanlığınız tarafından, Ecemiş Çayı’nın kirliliğini önlemeye yönelik oldukça gecikmiş olsa da bir çalışma ne zaman başlatılacaktır?
 

4- 
Aynı zamanda Aladağların eteklerinde bulunan Ecemiş Çayı ve çevresi; doğal turistik potansiyele sahip bir destinasyondur ve Unesco tarafından dahi koruma alanı olarak ilan edilebilecek zengin bir potansiyele sahiptir. Bu nedenlerden dolayı, nasıl bir koruma planı uygulamayı düşünüyorsunuz?
 
 

Şafak ; Ecemiş Çayı’nın Eroğlu’na Sordu... Haberimiz için TIKLAYIN






Editör: TE Bilişim