CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) yapısını değiştirerek demiryolu ulaşımında “serbestleştirme” adı altında yeni bir özelleştirme getiren kanun tasarısı ile ilgili sert eleştirilerde bulundu.


TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi Niğde Milletvekili Doğan Şafak, yasa tasarısı ile ilgili şu sözleri söyledi: “Geçtiğimiz haftalarda, yasa tasarısı komisyonda görüşülmek üzere önümüze getirildi. Kanun tasarısıyla; AKP Hükümeti, TCDD’nin demiryolu ulaşımında tekel konumda olduğu altyapı ve tren işletmeciliğini özel sektöre açmak istiyor. 

AB’ye uyum sürecinin de bir parçası olarak dayatılan özelleştirmelerle, kar eden bütün kuruluşlarımız özelleştirme adı altında zamanla satılmak istenmektedir.

AKP hükümetinin getirdiği yasa tasarısı, TCDD’de serbestleştirilme yaparak, devletin kamu mal ve hizmet saydığı alanları, atıl vaziyetteki sektörleri rekabete açmak istediğinin en bariz örneğidir.

Dünya Bankası ve AB raporlarında ısrarla çıkması istenen bu tasarı yasalaşırsa, demiryollarında yerli ve yabancı anonim şirketler altyapı kurabilecek, bakım onarım işine girebilecek, kendi trenlerini bu seferlerde sürerek işletmecilik yapabilecektir. TCDD ise tekel olarak SADECE tren ulaşımının trafiğinden sorumlu olacaktır. Yani vasıfsız bırakılacaktır.

Bu tasarıyla, TCDD, Kamu İktisadi Kuruluşu niteliğini yitiriyor. Kurumun kâr odaklı bir kamu işletmeciliğiyle, aynı altyapı yatırımı ihalelerinde özel sektör ile rekabete girmesi hedefleniyor.

AKP’nin önümüze getirdiği kanun tasarısıyla, TCDD bünyesinde  “Taşımacılık Anonim Şirketi” kurulmak istenmektedir. Bu şirket yoluyla kamu bünyesinde tren ve altyapı işletmeciliği ayrılacak, devlet tren işletmeciliği görevini artık tekel olarak değil, özel sektörle rekabet halinde sürdürmeye çalışacak ve özel firmalarla yarışmak zorunda bırakılacaktır. Verimlilik, performans, kâr odaklılık gibi işletmecilik ilkeleri öne çıkacak, kamu hizmetindeki kamu yararı ilkesinin yerini ekonomik beklentiler almaya başlayacaktır.

GÜVENCESİZ ŞİRKETLER ELİNDE UCUZA İŞÇİ

“AKP’nin getirdiği bu kanun tasarısıyla, kamu ve özel şirketler şirketin kârı için maliyetleri düşürmek isteyecek, daha ucuza işçi çalıştırmak isteyecek ve sonunda taşeron firmalar araya girecek ve güvencesiz işçi çalıştırma yoluna gidilecektir. Tasarıyla, mevcut personele fazla ikramiye ödenerek, çalışanların erkenden emekli edilmelerinin yolu açılmaktadır. Tasarıyla, Bakanlığa geniş yetkiler verilmektedir. Kanunla düzenlenmesi gereken bir çok hüküm, yönetmeliklere bırakılmaktadır. Bakanlık istediği zaman istediği maddeyi hükümlerle karara bağlamaktadır.


TCDD’nin serbestleştirilmesi ile ilgili yasa tasarısı, Bayındırlık, İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’na görüşme için havale edilmiş fakat kanun tasarısı enine boyuna tartışılmamıştır. CHP’nin komisyon üyesi milletvekilleri olarak kanun tasarısı ile ilgili alt komisyon kurulması talebimiz reddedilmiştir.

3 Nisan 2013 tarihinde ülkemizdeki, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları sendika ve derneklerinin seslerini duyurmak ve haklarını savunmak için TBMM dikmen kapısı önünde gerçekleştirdiği eyleme destek vermek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak katıldık. Kanun tasarısı genel kurula geldiğinde, demiryolu çalışanlarının hakları ve devletimizin çıkarlarını korumak ve tasarının yasalaşmaması için elimizden geleni yapacağız." dedi.



 
Editör: TE Bilişim