CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, yanıtlaması istemiyle yazılı bir önergeyle,  Nefes Alma Zorluğu yaşayan hastaların sorununu parlamento gündemine taşıdı.


Şafak önergesinde;
Nefes alma zorluğu yaşayan hastaların, oksijen konsantratörü adında bir cihaz kullandığını, bu cihazın hastalara konsantre bir oksijen akışı sağlamak için tasarlanmış bir tıbbi cihaz olduğundan, nefes alamayan hastaların bu cihazı almak için sağlık raporu ve reçeteyi hastaneye yazdırmak zorunda olduğundan bahsetti.

CHP’li Şafak; Niğde’de Sağlık Merkez Müdürlüğü bulunmadığı için hastaların 5 dakikalık bir onay için 5 saate yakın bir yolculuk yaptığını, faturalarının tıbbi onayı için Konya’ya gitmek zorunda bırakıldığını, bu durumdan dolayı çok kısa sürecek bir işlemin bazen aylarca zaman aldığını, vatandaşa hem zaman hem de maddi açıdan külfet getirdiğinden söz etti.


Niğde’ye Sağlık Merkez Müdürlüğü Yokkk

Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, “Niğde ilimize, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde Sağlık Merkez Müdürlüğü açılacak mıdır? 2012 yılında bu merkezi açmayı düşünü yor musunuz” sorusuna, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “ Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim kurulunun muhtelif tarih ve sayılı Kararları ile 37 adet sağlık sosyal güvenlik merkezi kurulmasına karar verilmiş olup, bunlardan 35 adet sağlık sosyal güvenlik merkezi faaliyetlerine başlamıştır. 2 adet sağlık sosyal güvenlik merkezi kuruluş çalışmaları devam etmektedir. Niğde ili nüfusunun 337.553 olması ve bahse konu Yönetmelikte belirtilen kriterleri taşımaması nedeniyle anılan ilin sağlık sosyal güvenlik merkezine ilişkin iş ve işlemleri, Türkiye genelindeki sağlık hizmet sunucularının verdiği hizmetler ile nüfus ve sigortalı sayıları da dikkate alınarak gruplandırılan iller çerçevesinde Konya Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından yürütülmektedir” dedi.

Şafak yaptığı açıklamada; “ Hükümet önce insanları göçe zorluyor, sonra sağlık haklarını ellerinden alıyor. Vatandaş 5 saatlik bir yolculuktan sonra önergemde bahsettiğim tıbbı onayı alabiliyor. Sonra hükümet ne diyor, nüfus oranı yüzünden Sağlık Merkez Müdürlüğü açamayız, sebebi bu diyor. Baştan yaptıkları hatanın üstünü bu şekilde örtüyorlar” dedi.

Çelik’ten İtiraf

Doğan Şafak’ın diğer bir sorusu ise; “Niğde ilimize, Sağlık Merkez Müdürlüğü açılmazsa bile bu işlemin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü bünyesinde, görevlendirme ile bir doktor tarafından yapılması mümkün müdür? Mümkün ise hastaların işlemlerini kolaylaştırmak için bir doktor görevlendirilmesi husunda ilgili bakanlıktan bu yönde bir talepte bulunacak mısınız? ” yönündeydi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bu soruya itiraf niteliğinde cevap verdi.

Çelik; “Mevcut durum ülkemizde sağlık hizmetlerinin verilmesinde hekim sayısının yeterli olmadığı gerekçesi ve kısıtlı sayıda bulunan sağlık personeli göz önüne alındığında tüm taşra teşkilatında Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezinin açılması şu an mümkün bulunamamaktadır” dedi.

Şafak bu yanıta; “Başbakan, sağlık alanında köklü reformlar yaptıklarını, her gün bir gün öncesine göre ilerleme kat ettiklerini söylemesine rağmen, sağlık alanında alt yapıda bir çok eksikliğin olduğunu Sayın Çelik bu cevabı ile itiraf etmiştir” dedi.

CHP’li Doğan Şafak’ın, “E-devlet uygulamasına geçen Bakanlığınız, tıbbi malzemelerin onaylama işlemini Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinde, ınternet erişim ortamında uygulanmasını gerçekleştirmeyi planlıyor musunuz?” sorusuna, Bakan Çelik, “Tıbbi malzemelerin onaylama işleminin, ınternet erişim ortamında uygulanması yönünde bugün itibari ile herhangibir çalışma bulunmamaktadır” açıklaması ile Niğdeli vatandaşın Konya yollarında sürünmesine devam edeceğini bu yanıtıyla açıkça belirtmiştir.

Şafak, “Her alanda e-devlet uygulamasına geçtiğini belirten hükümet, ne yazık ki Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi alanında başarısızlığını böylece açıklamıştır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın yazılı önergesinin tam metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Doğan ŞAFAK

Niğde Milletvekili

 

 

Nefes alma zorluğu yaşayan hastalar, oksijen konsantratörü adında bir cihaz kullanmaktadır. Oksijen konsantratörleri, hastalara konsantre bir oksijen akışı sağlamak için tasarlanmış tıbbi cihazlardır. Nefes alamayan hastalar bu cihazı almak için sağlık raporu ve reçeteyi hastaneye yazdırmaktadırlar.

Niğde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nün, Konya Sosyal Güvenlik Kurumu, Konya Sağlık Merkez Müdürlüğü’ne bağlı olmasından dolayı, bu cihazı almak için müracatta bulunan hasta, Niğde  Sosyal Güvenlik Kurumu’na geldiğinde, onay için Konya Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Merkez Müdürlüğü’ne yönlendiriliyor. Onay aşamasından sonra Niğde Sosyal Güvenlik kurumu, ancak devreye girebiliyor.

Hasta olan vatandaşımız 5 dakikalık bir onay için 5 saate yakın yolculuk yapmaktadır. Ayrıca tıbbi malzeme faturalarının tıbbi onayı için hasta, Niğde ilimizden, Konya ilimize gitmektedir. Bu durum yüzünden, çok kısa sürecek bir işlem bazen aylarca zaman almaktadır. Tıbbi malzemenin onayı için halkımızın Konya iline gidip geri dönmesi vatandaşımıza hem zaman hem maddi açıdan külfet getirmektedir.

 

Bu doğrultuda,

1-      Niğde ilimize, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde Sağlık Merkez Müdürlüğü açılacak mıdır? 2012 yılında bu merkezi açmayı düşünü yor musunuz?

 

2-      Niğde ilimize, Sağlık Merkez Müdürlüğü açılmazsa bile bu işlemin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü bünyesinde, görevlendirme ile bir doktor tarafından yapılması mümkün müdür? Mümkün ise hastaların işlemlerini kolaylaştırmak için bir doktor görevlendirilmesi husunda ilgili bakanlıktan bu yönde bir talepte buluncak mısınız?

 

3-      Niğde ilimizin Sağlık Merkez Müdürlüğü ihtiyaçlarını, Konya Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Merkezi Müdürlüğü’nden karşılaması yerine, mesafe yakınlığı sebebiyle Kayseri Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Merkezi Müdürlüğü’nden karşılaması için bir çalışmanız var mıdır?

 

4-       Türkiye’de, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü bünyesinin kaç tanesinde Sağlık Merkez Müdürlüğü yoktur? Sağlık Merkez Müdürlüğü olmayan illerin bağlı oldukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine mesafe yakınlıkları ne kadardır?

 

5-      E-devlet uygulamasına geçen Bakanlığınız, tıbbi malzemelerin onaylama işlemini Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinde, ınternet erişim ortamında uygulanmasını gerçekleştirmeyi planlıyor musunuz?




Editör: TE Bilişim