CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye nüfusunun tamamına hizmet veren en büyük bütçeli kuruluşlardan biri olan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile ilgili akılda soru işareti bırakan konuları açıklaması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK’ in yanıtlaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, iki tane yazılı önerge verdi.


CHP’li Şafak’ın, Bakan Çelik’in yanıtlaması istemiyle
sorduğu yazılı önergelerinde dikkat çeken önemli ayrıntılar var…

SGK Her Yıl Neden 25 Milyar Açık Veriyor?

Niğde Milletvekili Doğan Şafak “ 6111 sayılı yasaya istinaden, 2012 yılında sigortalı ve işverenler, geçmiş yıllardaki sigorta borçlarını, taksitli olarak yatırmalarına rağmen açık yine de 25 Milyar TL’dir. Bu açık, 2012 yılına mahsus olmayıp, 2008-2009-2010-2011 yıllarında da aşağı yukarı her yıl 25 milyar TL civarındadır” dedi.

Şafak, yazılı önergesinde “Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın, 2008 yılından bugüne kadar, her yıl 25 milyar TL’ye yakın açık vermesinin sebebini açıklaması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sordu.

CHP’li Vekil, son günlerde SGK’ na borcu olan sigortalı ve işverenlerin endişe ettiği,            E- haciz yöntemiyle, banka hesaplarına bloke konulup, konulmayacağı ile ilgili bir çalışmalarının olup olmadığını da Bakan Çelik’e sordu.

Hizmet Yerleri Binaları Neye Göre Kiralanıyor?

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın, Türkiye’nin farklı illerinde birçok kayıtlı gayrimenkul ve menkulü varken, Merkez Müdürlüklerine kiralanan hizmet yerleri binalarının AKP’ye yakın kişilere ait olduğu bilgisinin tarafına iletildiğini, hizmet yerleri binalarının, hangi kıstaslara göre, kimlerden kiralandığını da” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sordu.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın Yazılı Önergelerinin Tam Metni:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Doğan ŞAFAK

         Niğde Milletvekili

 

 

Bakanlığınız bünyesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bilindiği üzere, Türkiye nüfusunun tamamına hizmet veren en büyük bütçeli kuruluşlardan biridir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın 2012 yılı için devlet katkısından sonra ön gördüğü kurum açığı, 25 milyar TL’dir.

6111 sayılı yasaya istinaden, 2012 yılında sigortalı ve işverenler, geçmiş yıllardaki sigorta borçlarını, taksitli olarak yatırmalarına rağmen açık yine de 25 Milyar TL’dir. Bu açık, 2012 yılına mahsus olmayıp, 2008-2009-2010-2011 yıllarında da aşağı yukarı her yıl 25 milyar TL civarındadır.

 

Bu doğrultuda;

 

1-   Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın, 2008 yılından bugüne kadar, her yıl 25 milyar TL’ye yakın açık vermesinin sebebi nedir? Açıklayınız.

 

2-   Kurum açığının bu kadar fazla miktarlarda olmasının sebebinin yetersiz ve sürekli değişen yöneticilerle bir ilgisi var mıdır? Açıklayınız.

 

3-   Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, bu açıkları kapatmak için alacağı olan 35 milyar TL civarındaki alacaklarının, tahsili için 2 yılda bir olduğu gibi yeni bir Af Yasası çıkarmak için bir çalışmanız var mıdır? Açıklayınız.

 

4-   Sigortalı ve işverenler E- haciz yöntemiyle, kuruma borcu olan sigortalı ve işverenlerin, banka hesaplarına bloke konulup, konulmayacağı ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Doğan ŞAFAK

         Niğde Milletvekili

 

 

1-   Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın, 2008 yılındaki yönetim giderleri 1,5 milyar TL’den, 8,5 milyar TL’ye çıkmıştır. Bu oranların artmasının nedenini açıklayınız.

 

2-   Kurumunuz açığının artmasında, kadrolaşma faaliyetleri içerisinde, 350 Merkez Müdürlüğü açılmış, bu Müdürlüklerin ödenen kiralarının, toplamının bu açığın içindeki payı nedir?

 

3-    Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın, Türkiye’nin farklı illerinde birçok kayıtlı gayrimenkul ve menkulü varken, Merkez Müdürlüklerine kiralanan hizmet yerleri binalarının AKP’ye yakın kişilere ait olduğu bilgisi tarafıma iletilmiştir. Hizmet yerleri binalarının, hangi kıstaslara göre, kimlerden kiralandığını açıklar mısınız?

 

4-   Kızılcahamam’da bir Termal Otel de, 400’e yakın uzmana bir hafta boyunca verilen eğitim ve 2012 yılı Kasım ayı içinde Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenlerine Antalya’da Beş yıldızlı otelde verilen ve halen devam eden eğitimler yönetim giderlerinden mi karşılanmıştır. Açıklayınız.

 

Editör: TE Bilişim